Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny18. 8. 2022 15:15

Podnikatelé dostanou pět miliard na výzkum

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vyhlásilo první výzvy pro oblast výzkumu, vývoje a inovací z Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK). Pro malé a střední podniky (MSP), ale částečně i velké podniky, je z fondů EU připraveno 5,25 miliardy korun. U výzev Aplikace, Inovace, Proof of Concept bude možné podávat žádosti od 1. září do 30. listopadu 2022, v případě výzvy Inovační vouchery – ochrana práv průmyslového vlastnictví do 31. prosince 2023.

Lucie Švehlová autor

Foto: Shutterstock.com Miliardy na výzkum Foto: Shutterstock.com

„Tyto výzvy posílí výkonnost podniků v oblasti výzkumu, vývoje, inovací a posunou je v jejich digitální transformaci. Právě to pomůže českým podnikům k posílení jejich konkurenceschopnosti,“ říká ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela a dodává: „Proto je naší ambicí směřovat projekty nového OP TAK do oblasti s vyšší přidanou hodnotou.“

Výzva I. aktivity Aplikace je zaměřena na podporu firem k získávání nových znalostí potřebných pro vývoj nových produktů, materiálů, technologií a služeb prostřednictvím realizace projektů průmyslového výzkumu a experimentálního vývoje. Pro MSP, ale i velké podniky (pouze ve spolupráci s MSP), jsou připraveny 4 miliardy korun. Jeden projekt lze podpořit až 125 miliony korun, přičemž velké podniky mohou podat dva projekty a MSP až tři.

Inovace ve své I. výzvě podpoří posílení inovační výkonnosti českých firem prostřednictvím dotací na produktovou a procesní inovaci. Alokace výzvy ve výši 1 miliardy korun pro MSP a malé společnosti se střední tržní kapitalizací (tzv. small-mid caps) přispěje k zavádění výsledků výzkumu a vývoje ve formě produktové a procesní inovace do podnikové praxe. Na projekt lze poskytnout dotaci z fondů EU až ve výši 40 milionů korun.

Cílem výzvy I. aktivity Inovační vouchery – ochrana práv průmyslového vlastnictví je posílení inovační výkonnosti domácích firem a zvýšení jejich konkurenceschopnosti prostřednictvím účinnější ochrany duševního vlastnictví, zvláště na zahraničních trzích a rovněž zvýšení intenzity využívání nástrojů ochrany práv průmyslového vlastnictví nejen mezi MSP, ale také u organizací pro výzkum a šíření znalostí. Pro žadatele je připravena alokace v celkové výši 50 milionů korun a jeden projekt může dosáhnout na podporu až 500 tisíc korun.

V rámci výzvy I. aktivity Proof of Concept mohou firmy získat podporu na ověření aplikačního potenciálu nových výsledků výzkumu a vývoje před jejich možným uplatněním v praxi. Cílem je posílení vazeb mezi výzkumnými organizacemi a aplikační sférou, rozvoj ekonomiky a konkurenceschopnosti firem. Pro žadatele z řad MSP je připravena podpora v celkové výši 200 milionů korun a na projekt lze poskytnout dotaci z fondů EU až ve výši 5 milionů korun, popř. 20 milionů korun dle typu podporovaných aktivit.

„Na rozdíl od předchozích let již nepodporujeme prostou obnovu strojů a zařízení, nákupů technologií, ale chceme se zvláště u malých a středních podnikatelů více posunout do fáze, kdy jsou schopni investovat do vlastního výzkumu a vývoje a na jejich základě v aktivitě Inovace investovat do zavádění do výroby,“ říká náměstek pro EU fondy Marian Piecha.

V případě aktivit Aplikace, Inovace a Proof of Concept jde o soutěžní výzvu, kde se projekty budou hodnotit na základě bodového skóre. Inovační vouchery jsou vyhlášeny jako průběžná (nesoutěžní) výzva. Zájemci o podporu se mohou obracet na Agenturu pro podnikání a inovace (API), která pomáhá žadatelům s přípravou žádostí o dotaci a s administrací projektu.

Podrobné parametry podpor OP TAK jsou uvedeny na odkazech jednotlivých výzev aktivit Aplikace, Inovace, Proof of Concept a Inovační vouchery.

Články autora Lucie Švehlová

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...