Neděle 5. května 2024
ikona hodiny6. 12. 2022 11:30

Jednejte s cizinci bez problémů. Ve svém jazyce

Dobrovolníci z Ubľy ve spolupráci s dceřinou společností Univerzity Karlovy, Charles University Innovations Prague, a. s., představují aplikaci TAP2U, díky které si mohou lidé z celého světa navzájem pomáhat s překlady psaného i mluveného slova, zejména v situacích, kde strojové překladače nestačí. Projekt si klade za cíl pomoci především českým úřadům a organizacím, zároveň počítá s placeným využitím pro jednotlivce i firmy. První materiály k překladu již do aplikace vložila i Policie ČR.

Lucie Budinová autor

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

TAP2U je aplikace, která spojuje ty, kteří jsou schopni překládat mezi různými jazyky, s požadavky na překlad. Každý přeložený text je zároveň komunitou v prostředí aplikace hodnocen a korigován. Výsledkem je tak člověkem vytvořený a lidmi několikanásobně zkontrolovaný překlad. „Nyní jsme ve fázi, kdy pomocí jednotlivých výzev, například ‚Přeložme českou gastronomii‘, nabíráme do aplikace překládající a rozšiřujeme jazykové portfolio aplikace. Dalším krokem bude přímé propojení poptávajícího a překládajícího pomocí audio či video hovoru, to znamená, že každý s chytrým telefonem, bude mít díky aplikaci k dispozici živého tlumočníka doslova na jedno ťuknutí prstem – proto také název TAP 2 (to) YOU,“ vysvětluje Jaroslav Vavřina, spoluzakladatel projektu.

Všichni uživatelé aplikace – ať už jsou jejich schopnosti na jakékoliv úrovni, vkládají požadavky na překlad, nebo výsledné překlady hodnotí – mají svou nepostradatelnou roli a za svou aktivitu i odbornost jsou bodově hodnoceni. „Zatímco nyní je pro překládající hlavní motivací pomoc či zábava, kdy se vzájemně trumfují v překladech obecně prospěšných nebo zábavných výzev, později si prostřednictvím aplikace budou moci i přivydělávat, přičemž komerční poptávka může být rozmanitá – od překladu běžného e-mailu přes návody až po webové stránky,“ doplňuje Ondřej Hanousek, hlavní vývojář aplikace.

Spin-off „Matfyzu“ nabízí datové a softwarové poradenství

Impulzem byla pomoc uprchlíkům z Ukrajiny

Nápad vzešel z potřeby dorozumět se v rámci komplexnější pomoci ukrajinským uprchlíkům. Dva dny poté, co letos v únoru na Ukrajině vypukla válka, se na slovensko-ukrajinský hraniční přechod Ubľa vydal pedagog a zároveň student Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Jiří Dejl. Na místě zůstal další měsíc, kdy se skupinkou dobrovolníků koordinoval přepravu uprchlíků a materiální pomoci. „Po návratu do České republiky jsme hledali způsob, jakým můžeme pomáhat dále a ve větším měřítku. Shodli jsme se na tom, že nám všem, kdo chceme pomáhat cizincům v jakékoliv situaci, v prvé řadě chybí nástroj, co by spolehlivě překonal jazykovou bariéru. Zatímco na hranicích jsme si mnohdy vystačili s automatickými překladači, při následném hledání zdravotnické a sociální péče už scházel živý tlumočník,“ popisuje Jiří Dejl, student a pedagog. Myšlenka vytvořit službu v modelu sdílené ekonomiky po vzoru taxislužby Uber získala sympatie rektorky Univerzity Karlovy, profesorky Mileny Králíčkové, a podporu v oblasti transferu technologií ze strany CUIP.

Nynější situace v Evropě, ale i ve světě, naznačuje aktuální a zvýšenou potřebu domluvit se s lidmi v nouzové situaci, kteří neovládají náš mateřský jazyk, ale přesto je pro nás důležité vzájemné porozumění. Čím dál častěji na tyto situace narážíme na úřadech, v nemocnicích, lékárnách, ale například i ve školách. Univerzita Karlova se tak prostřednictvím TAP2U rozhodla pomoci také svým vlastním studentům, uchazečům a pedagogům, kterým do jejich mateřského jazyka přeloží zásadní informace o jejich pobytu, kam se obrátit v případech nouze či potřeby lékaře a v dalších životních situacích, kdy je bezpečnější a příjemnější se spolehnout právě na svůj rodný jazyk.

Když jsem poprvé slyšela o projektu TAP2U, byla jsem nadšena. Představa, že se Univerzita Karlova může aktivně podílet na podobném projektu a podpořit mezinárodní komunitu v ČR a pomoci tak vyřešit nelehké životní situace, mi dává jistotu, že plníme svoji roli dobře a zodpovědně,“ popisuje rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková.

Předseda správní rady CUIP, Otomar Sláma pak dodává: „Aplikace TAP2U je skvělým příkladem humanitního transferu, který navíc propojuje také lidi z různých komunit, prostředí, národností, a naplňuje také potřebu jejich spolupráce, což je obrovská přidaná hodnota celého projektu, a to je nutné podpořit.“

Nejnovější články

Analýzy
Výrazná změna v chování hostů

Jak vypadal cestovní ruch v Česku na začátku...

Začátek roku znamenal úbytek českých hostů, ovšem stále...

Data se pochopitelně velmi liší pro jednotlivé kraje....

Velkým tématem byly v posledních letech platby kartou...

Dalším globálním trendem je využívání aplikací a velkých...

HotelTime PMS a další systémy jsou aktuálně používány...

Analýzy
Hypotéky očima experta

Aktuální analýza přináší přehled vývoje v oblasti úrokových...

Březen 2024 byl podle statistických údajů České národní...

Úrokové sazby jsou, přinejmenším pro mě osobně, spíše...

Druhým hlavním důvodem je bezesporu fakt, že čím...

Situace okolo zákona o spotřebitelském úvěru a možnost...

Pojem „nevýkonné úvěry“ označuje laicky řečeno úvěry, u...

V den vydání tohoto dokumentu proběhlo měnověpolitické zasedání...

Další zasedání bankovní rady nás čeká za bezmála...

Advertorial
Panevropská univerzita potvrzuje svou kvalitu

„Jsme nesmírně hrdí na udělení institucionální akreditace, jež...

Panevropská univerzita je první univerzitou vzniklou po novele...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Letadlo Lufthansy v Praze přivítala vodní děla

„Těší mě, že jsme se mohli symbolicky připojit...

„Jsem hrdý na to, že Letiště Praha oslavilo...

Letadlo je jedním ze čtyř strojů nesoucích na...

Aktuality
Virtuální vodárna. K čemu se hodí digitální dvojče úpravny vody?

Partneři oslovili město Železná Ruda, zda by se...

„Digitální dvojče představuje počítačový model, který dokonale kopíruje...

Součástí digitálního dvojčete úpravny vody je i systém...

JUDr. Tomáš Koníček z Mezinárodního bezpečnostního institutu, který se...

Aktuality
Už i slovenské firmy snadněji přejdou na udržitelné podnikání

„Slovensko je kvůli své rozmanitosti a průmyslovému zázemí...

„Náš servis není jen o tom, že za...