Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc
Analýzy 19. 4. 2024 07:35Oborem gastro služeb se v úvodu roku prohnala vlna skokového zdražování způsobená změnami DPH. Březnové ceny v gastru jsou navzdory klesající inflaci...
V prvním čtvrtletí letošního roku se v hromadných ubytovacích zařízeních ubytovalo podle dat Českého statistického úřadu celkem 3,8 milionu hostů, z toho domácích hostů bylo 2,1 milionu a ze zahraničí se ubytovalo 1,7 milionu osob. Počet přenocování dosáhl necelých 10 milionů nocí a meziročně se zvýšil o čtvrtinu.
Do hromadných ubytovacích zařízení přijelo ve sledovaném období 3,8 milionu hostů, což bylo o třetinu více než v loňském roce. Počet zahraničních návštěvníků se zvýšil bezmála o 90 % a také domácích hostů se ubytovalo více než loni. Návštěvnost se po covidové krizi pozvolna zvyšovala, ale v porovnání s rokem 2019 nebyla ještě na stejné úrovni. Provozovatelům stále chyběla pětina zahraniční klientely, která do Česka před krizí jezdila.
Ano, letošní první kvartál byl poprvé od roku 2019 bez jakýchkoliv covidových omezení, tedy opravdu nepřekvapí, že turistů bylo více a počtu přenocování také. Když však otevřeme oči, nelze nevidět, že v mezinárodním kontextu české hotely a penziony výrazně zaostávají, a to nejen za západními metropolemi, ale nově i za Bratislavou nebo Varšavou.
Růst cen za pokoj ani zdaleka nepokrývá inflaci a zimní obsazenost okolo 50 % je jedna z nejnižších ze srovnatelných zemí. Interpretovat současná data ČSÚ jako velký návrat českého hotelnictví po covidu, by proto bylo naprosto zavádějící.
V našich hotelech máme obsazenost cca 20-30% nad okolním trhem, to ale neznamená, že se nás netýkají systémové problémy celého odvětví – drahé energie i potraviny, inflační růst mezd, neřešení Airbnb.
Výsledkem bude větší koncentrace trhu. Provozování jednoho hotelu nebo penzionu bez úspor v rozsahu, které jsou dostupné pro větší hotelovou skupinu, se přestává vyplácet. My jsme na tento nový normál připraveni.
Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...
Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...
Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...
Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...
Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...
„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...
V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...
V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...
„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....
Důležitou roli při rozhodování ale hraje rodina –...
Lidé jsou nejvíce otevřeni přestěhovat se za prací...
V Česku a Severním Makedonii je téměř polovina...
Důležitým faktorem při zvažování konkrétní nabídky není jen...
„První tři země v Evropě, do kterých to...
Ve střední Evropě, na Balkáně a v regionech...
Naopak největší překážkou práce v zahraničí je dlouhodobé...
Poskytovatel náborových služeb Alma Career uskutečnil průzkum ve...
Celý systém čekají velké změny včetně přechodu na...
S digitalizací systému úzce souvisí zavedení Portálu stavebníka,...
Češi nyní tvoří 56 procent všech turistů v...
Z cestovatelů jsou čím dál tím častěji gurmáni....
Tak zvané silent travel se stává jasným trendem...
Jednotlivý provozovatelé jdou s dobou ale i v...
Ambassador Awards Evening se uskutečnil pod záštitou primátora...
„Celý profesní život se snažím posouvat českou onkologii...
Hlavními partnery večera byly: Hlavní město Praha, Ministerstvo...
Kdo navštíví Prahu, resp. její webové stránky a...
Hlavní město ve spolupráci s Prague City Tourism...
Během roku Franze Kafky se uskuteční také projekt...
Otáčející se hlava Franze Kafky patří k nejvyhledávanějším...