Pátek 14. června 2024
ikona hodiny13. 6. 2023 11:17

Restaurace The Artisan stočila svůj první med

Ochutnat ho můžete v signature pokrmech, domácí medovině, ale třeba i v propolisové tinktuře vyráběné přímo v restauraci

Devadesát tisíc artisanských včel, které minulý rok našly domov na střeše pražského hotelu Marriott, vyprodukovalo svůj první med. Kuchařům restaurace The Artisan se ho podařilo stočit několik desítek kilogramů. Využijí ho nejen k přípravě signature pokrmů, ale také k výrobě domácí medoviny, a dokonce i vlastní propolisové tinktury a dalších domácích produktů. Restaurace se tak významně přibližuje své vizi plně udržitelné kuchyně, která klade důraz na vlastní produkci a kvalitní lokální suroviny.  

Kristýna Štefanková autor

Foto: Marriott Pražský hotel Marriott má svůj vlastní med Foto: Marriott

„Během května jsme vytočili více než 42 kilogramů kvalitního medu. Našim včelám se na střeše hotelu daří, a i přes relativně chladné jarní měsíce dokázaly využít podmínky, které zdejší lokalita nabízí ke sběru nektaru. Další stáčení plánujeme koncem června,“ říká Peter Mikuláš, Executive Sous Chef restaurace The Artisan, který se o včely stará.

Produkce vlastního medu má pro pražský hotel Marriott významný dopad i na provoz a úsporu nákladů. „Výroba domácího medu je pro nás důležitá nejen z pohledu udržitelnosti, na kterou velmi dbáme, ale také z ekonomického hlediska. Jeho celková roční spotřeba je v rámci hotelu významná a díky vlastní produkci si ji dokážeme z velké části pokrýt sami,“ dodává David Rejhon, šéfkuchař restaurace The Artisan.

Med a včely jsou rovněž skvělým námětem pro tematické coffee breaky, které restaurace připravuje pro konference a eventy hotelu Marriott. Hosté vybraných akcí tak mají možnost ochutnat domácí med, a to hned v několika provedeních a zpracováních. Například domácí kváskový chléb podávaný s kozím sýrem, ořechy a medem, medové sušenky, medovník, zmrzlinu a další speciality.

V rámci včelaření se restaurace The Artisan stala také členem Českého svazu včelařů sdružující téměř všechny včelaře na území České republiky. „Z našich včel máme velkou radost, ale je to zároveň i velká zodpovědnost. Včelaření je náročná aktivita, která vyžaduje značné odborné znalosti. Snažíme se proto neustále se vzdělávat a potkávat se s profesionály z oboru, kteří nám pomáhají pečovat o naše včelstva a zajišťovat tak pro ně ideální zázemí,“ komentuje chov včel Peter Mikuláš.

Články autora Kristýna Štefanková

Nejnovější články

Trendy
Vyladěný event jako vizitka vaší společnosti

Odborné eventy jsou bezpochyby nezbytné pro další rozvoj,...

Nechcete celou akci strávit v uzavřených prostorách velkého konferenčního...

Dobré jídlo a pití nesmí chybět na žádném...

Zvláštní pozornost si zaslouží doprovodný program. Resort disponuje...

Největší doména resortu? Jednoznačně 27 jamkové profesionální golfové...

Fantazii se ale meze nekladou. „Pro jednu z firem...

Expertní pohled
Využijte potenciál firemních vozů naplno

Proč si pořídit monitoring vozidel? Čím může usnadnit...

Kniha jízd nebo sledování aktuální polohy jsou základní...

Jde o tzv. Vysvědčení řidiče. Jedná se o pravidelné hodnocení jízdních...

Expertní pohled
Pokles cen drahých kovů, je současná rally u konce s dechem?

Ceny zlata se vyšplhaly na rekordních 2 449,95...

Přes neuspokojivá data o růstu cenové hladiny v...

Nejnovější Trendy

Trendy
Vyladěný event jako vizitka vaší společnosti

Odborné eventy jsou bezpochyby nezbytné pro další rozvoj,...

Nechcete celou akci strávit v uzavřených prostorách velkého konferenčního...

Dobré jídlo a pití nesmí chybět na žádném...

Zvláštní pozornost si zaslouží doprovodný program. Resort disponuje...

Největší doména resortu? Jednoznačně 27 jamkové profesionální golfové...

Fantazii se ale meze nekladou. „Pro jednu z firem...

Trendy
Udržitelnost energetických firem začíná u investorů hrát prim

Tempo zrychlilo i poté, co světoví lídři na...

V loňském roce Moore Advisory CZ spolupracovala na...

Trendy
Udržitelnost se už dostává do DNA firem

Společnost BDO ve spolupráci s výzkumnou agenturou Mercuri...

Téměř všechny dotázané společnosti (97 %) věří, že udržitelnost...

Začlenění aspektů ESG do obchodní strategie a výběr správných...

Podle průzkumu nejsou ve značném počtu společností výsledky...