Středa 27. září 2023

MICE – speciální příloha časopisu KOMORA

ikona hodiny13. 6. 2023 11:17

Restaurace The Artisan stočila svůj první med

Ochutnat ho můžete v signature pokrmech, domácí medovině, ale třeba i v propolisové tinktuře vyráběné přímo v restauraci

Devadesát tisíc artisanských včel, které minulý rok našly domov na střeše pražského hotelu Marriott, vyprodukovalo svůj první med. Kuchařům restaurace The Artisan se ho podařilo stočit několik desítek kilogramů. Využijí ho nejen k přípravě signature pokrmů, ale také k výrobě domácí medoviny, a dokonce i vlastní propolisové tinktury a dalších domácích produktů. Restaurace se tak významně přibližuje své vizi plně udržitelné kuchyně, která klade důraz na vlastní produkci a kvalitní lokální suroviny.  

Kristýna Štefanková autor

Foto: Marriott Pražský hotel Marriott má svůj vlastní med Foto: Marriott

„Během května jsme vytočili více než 42 kilogramů kvalitního medu. Našim včelám se na střeše hotelu daří, a i přes relativně chladné jarní měsíce dokázaly využít podmínky, které zdejší lokalita nabízí ke sběru nektaru. Další stáčení plánujeme koncem června,“ říká Peter Mikuláš, Executive Sous Chef restaurace The Artisan, který se o včely stará.

Produkce vlastního medu má pro pražský hotel Marriott významný dopad i na provoz a úsporu nákladů. „Výroba domácího medu je pro nás důležitá nejen z pohledu udržitelnosti, na kterou velmi dbáme, ale také z ekonomického hlediska. Jeho celková roční spotřeba je v rámci hotelu významná a díky vlastní produkci si ji dokážeme z velké části pokrýt sami,“ dodává David Rejhon, šéfkuchař restaurace The Artisan.

Med a včely jsou rovněž skvělým námětem pro tematické coffee breaky, které restaurace připravuje pro konference a eventy hotelu Marriott. Hosté vybraných akcí tak mají možnost ochutnat domácí med, a to hned v několika provedeních a zpracováních. Například domácí kváskový chléb podávaný s kozím sýrem, ořechy a medem, medové sušenky, medovník, zmrzlinu a další speciality.

V rámci včelaření se restaurace The Artisan stala také členem Českého svazu včelařů sdružující téměř všechny včelaře na území České republiky. „Z našich včel máme velkou radost, ale je to zároveň i velká zodpovědnost. Včelaření je náročná aktivita, která vyžaduje značné odborné znalosti. Snažíme se proto neustále se vzdělávat a potkávat se s profesionály z oboru, kteří nám pomáhají pečovat o naše včelstva a zajišťovat tak pro ně ideální zázemí,“ komentuje chov včel Peter Mikuláš.

Články autora Kristýna Štefanková

Nejnovější články

Aktuality
Landshut představil více než 15 řemeslných profesí

„Nedostatek řemeslníků a chybějící počet kvalifikovaných pracovníků vnímáme...

Jednou z účastnic celodenní akce byla i Monika...

Návštěva Dne řemesel a prohlídka města Landshut se...

Aktuality
České firmy se chtějí podílet na obnově Ukrajiny

„Po covidové pandemii přišla pro české firmy další...

„Aby se Ukrajina vrátila po invazi do standardů...

Analýzy ze Spořky
Letem světem: blbá nálada is all around

Struktura Ifo odhaluje, že v záporných hodnotách jsou...

Důvěra poklesla i v české ekonomice. Ve světle...

Poklesla také důvěra spotřebitelů. V případě spotřeby lze...

Něco pozitivního z Financial Times: „Nechci o Německu...

Nejnovější Trendy

Trendy
Uhlíková ocel jako základní kámen stavebního průmyslu

Obsah konkrétních prvků a jejich kombinace dává oceli...

Primárně jde o slitinu železa (Fe) a uhlíku...

Základní kategorie uhlíkové oceli jsou celkem tři. Každá...

Jak bylo uvedeno, uhlíková ocel nabízí mnoho variabilních...

Trendy
Hyperautomatizace přinese úspory i rychlejší růst

Většina výrobních firem, které jsem mohl detailněji poznat,...

Expertní pohled
České firmy se do cirkulárního hospodářství příliš nehrnou

Cirkulární hospodářství je jeden z klíčových nástrojů pro...

Vedle šetrnosti nakládání s odpady se mohou firmy...

Přechod směrem k cirkulární ekonomice je v mnoha...

Evropská směrnice o nefinančním reportingu (CSRD), která podnikům...

Podle Jakuba Víta z EY Česká republika by...