Neděle 28. dubna 2024
ikona hodiny24. 10. 2023 08:01

Zdicí robot, udržitelný rozvoj měst a virtuální realita

Wienerberger fórum představí nejnovější trendy stavebnictví

Nenechte si ujít druhé Wienerberger fórum roku 2023, které se bude konat 9. listopadu ve virtuálním prostoru World of Wienerberger. Přední odborníci z oblasti stavebnictví a architektury zde představí nové možnosti integrovaných fotovoltaických panelů, poradí s odvětráváním šikmé střechy nebo stavbou akustické příčky. Chybět však nebude ani představení novinek společnosti Wienerberger nebo nastínění možností udržitelného rozvoje měst. V neposlední řadě se můžete těšit i na zdicího robota, který se pochlubí prvními ukázkami své práce v terénu.

Věra Binderová autor

Foto: Shuttewrstock.com Zdicí robot, udržitelný rozvoj měst a virtuální realita – Wienerberger fórum představí nejnovější trendy stavebnictví Foto: Shuttewrstock.com

„Na konferenci představíme novinky ze sortimentu Wienerbergeru i trendy v oblasti stavebnictví. Budoucnost našeho oboru směřuje k udržitelnosti a k robotizaci. Proto pokračujeme v objevování nových možností využití obnovitelných zdrojů energie a hledáme způsoby trvale udržitelného rozvoje měst. Zároveň úspěchem našeho zdicího robota potvrzujeme svoji roli lídra trhu i v oblasti inovací,“ popisuje Jiří Dobiáš, ředitel produktového managementu a business developmentu společnosti Wienerberger.

První přednáškový blok zaměřený na novinky a trendy ze světa Wienerbergeru uvede právě Jiří Dobiáš spolu s ESG manažerkou Kristýnou Vobeckou. „Těšit se můžete i na novinky z našeho produktového portfolia. Návštěvníky konference seznámíme s vybranými konstrukčními detaily a poradíme jim, jak správně postupovat při odvětrávání střechy, stavbě příček nebo realizaci oken. Zaměříme se na statiku i legislativní aspekty projektu,“ dodává Jiří Dobiáš.

Harmonogram přednášek

Novinky v sortimentu a trendy ze světa Wienerberger

Ing. Jiří Dobiáš, Ph.D., ředitel produktového managementu a business developmentu společnosti Wienerberger & Mgr. Kristýna Vobecká, ESG Manažer společnosti Wienerberger

Návrh a provedení větrané šikmé střechy

Rudolf Prus, technik pro střešní tašky značky Tondach ve společnosti Wienerberger

Provedení rohového okna bez sloupku

Ing. Jana Novotná, key account manažer projektanti ve společnosti Wienerberger & Ing. Ivo Petrášek, statik společnosti Wienerberger

Dopad fotovoltaiky na architekturu – možnosti integrované fotovoltaiky (BIPV)

Ing. arch. Štěpán Lajda, Ph.D., odborný asistent na ČVUT, Fakulta stavební & Mgr. Daniel Frejvald, produktový manažer Wienerberger Wevolt

Integrovaná fotovoltaika do střešního pláště, jak vypadá reálná aplikace? – Wienerberger Wevolt X-Tile

Ing. Karel Smejkal, Ph.D., psycholog architektury a vědecký pracovník ČVUT, fakulta stavební & Mgr. Daniel Frejvald, produktový manažer Wienerberger Wevolt

Stavební konstrukce v souvislostech – příčka z nové cihly Porotherm 10 AKU

Ing. Milan Rotek, vedoucí oddělení produktových specialistů Wienerberger & Jan Huber, DiS., interní lektor společnosti Wienerberger

Wellbeing a klimatická adaptácia v mestách

Petra Marko, architektka MA Arch ARB, architektka a expertka na urbanismus z Marko & Placemakers (UK – Slovakia)

Zdicí robot od Wienerbergeru v praxi

Ing. Matěj Jurečka, manažer robotického zdění Wienerberger

Na úvodní přednášku naváže technik ze společnosti Tondach Rudolf Prus, který vysvětlí důležitost větrání u šikmých střech se skládanou střešní krytinou. Jak zásadní je koordinace všech profesí, hned potom v praxi předvedou statik Ivo Petrášek a key account manažerka Jana Novotná ve workshopu o tom, na co si dát pozor při návrhu a realizaci rohového okna bez sloupku.

Následovat bude program na stále aktuální téma fotovoltaiky. Architekt Štěpán Lajda představí možnosti fotovoltaických řešení z pohledu architektury. Další host, investor a psycholog architektury Karel Smejkal, přiblíží, jak vypadá reálná aplikace panelů Wevolt X-Tile, a prozradí, jak je s nimi spokojen.

„Naše integrované fotovoltaické moduly jsou vhodné téměř na jakoukoli běžnou střechu a to jak na novostavby, tak i na rekonstrukce. Primárně jsou určeny pro investory, kteří kladou důraz na estetiku a přemýšlí v delším časovém horizontu. Zajišťují maximální možnou využitelnost solární energie, a to i v místech, kde běžné nadstřešní řešení není dostačující vzhledem k proporcím,“ popisuje architektonické benefity modulů Wevolt X-Tile Daniel Frejvald, produktový manažer Wienerberger.

Následně vedoucí oddělení produktových specialistů Porothermu Milan Rotek s lektorem Wienerbergeru Janem Huberem představí zvukotěsné příčky z akustických cihel Porotherm AKU 10.

World of Wienerberger pak přivítá architektku, která virtuálně dorazí z Bratislavy. Petra Marko z kanceláře MA Arch ARB bude mluvit o wellbeingu a klimatické adaptaci ve městech. Zaměří se na regenerativní projekty v Praze, Londýně i Bratislavě a na příklady udržitelného rozvoje, který vyvažuje zájmy obyvatel města, ohledy vůči životnímu prostředí i optimální využití veřejného prostoru.

Konferenci uzavře manažer robotického zdění Matěj Jurečka, který publiku představí zdicího robota v akci na reálné stavbě včetně atributů vhodné stavby pro použití robotického zdění.

Robotický pomocník i virtuální svět dokazují, že Wienerberger stále určuje trendy, kudy se bude stavebnictví ubírat. Buďte u toho taky. Registrace na online konferenci, která poradí a inspiruje, je spuštěna ve WIP zóně. Poté se jen stačí přihlásit k účasti na streamu, který můžete sledovat z pohodlí domova. Více informací naleznete na webu Wienerbergeru.

Články autora Věra Binderová

Nejnovější články

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Trhy v korekci, co bude dál

Akcie a dluhové cenné papíry jsou velmi citlivé...

Pokud se podíváme na historické zkušenosti s propady na...

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Expertní pohled
Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji

V praxi se s využitím různých slev a...

Na první pohled se může zdát, že omezení...