Pátek 3. května 2024
ikona hodiny17. 2. 2024 05:17

Žádný ruský plyn. Třetina roční spotřeby plynu ČR připlula lodí

Třicet obřích tankerů se zkapalněným plynem pro Česko zatím připlulo do nizozemského terminálu Eemshaven, kde byl následně po převedení do plynné podoby vtlačen do přepravní soustavy. Z toho 26 tankerů připlulo v roce 2023 a ostatní lodě ještě v roce 2022. Celkově ČEZ zajistil tímto způsobem 2,7 miliardy metrů krychlových plynu, což se rovná více než třetině české roční spotřeby. Ani jedna molekula plynu nepocházela z Ruska, většina lodí dorazila ze Spojených států. V letošním roce předpokládá ČEZ opět v Eemshavenu pokračovat tempem dvou až tří lodí měsíčně.

Roman Gazdík autor

Foto: ČEZ Třicet obřích tankerů se zkapalněným plynem pro Česko zatím připlulo do nizozemského terminálu Eemshaven Foto: ČEZ

Eemshaven byl vůbec prvním terminálem na zkapalněný zemní plyn spuštěným v Evropě od začátku války na Ukrajině. Zařízení umožňuje zpracovat až osm miliard metrů krychlových plynu ročně, z toho až tři miliardy jsou určeny pro Českou republiku. Vedle ČEZ využívají kapacity terminálu také nadnárodní společnosti Shell a Engie. Do terminálu během jeho fungování nepřijel žádný ruský plyn, což bylo přímo součástí podmínek výběrového řízení.

Terminál v Eemshavenu slavnostně zahájil svůj provoz na konci září 2022. Jde o plovoucí zplyňovací terminál (FSRU = Floating Storage Regasification Unit), jehož provozovatelem je nizozemská společnost Gasunie. Smlouvu na využití kapacity mají společnosti ČEZ, Shell a Engie. Většina lodí, které do terminálu připluly s plynem určeným pro Česko, vyrazily ze Spojených států, a to z Louisiany nebo z Texasu. Další tankery připluly z Afriky a z Jižní Ameriky.

„Jsem rád, že terminál funguje podle plánu. Loni každý měsíc připluly v průměru dva tankery s plynem určeným pro Českou republiku a podobným tempem chceme pokračovat i letos. Nákupy lodí s plynem i spolupráce s našimi partnery v Eemshavenu nám umožňuje získávat další zkušenosti na trhu s LNG, které dále zúročujeme. V závěru loňského roku se nám tak podařilo získat podíl v dalším terminálu, a to na Labi ve městě Stade nedaleko Hamburku,“ uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Terminál v německém Stade je pevninský, bude fungovat od roku 2027 a jeho celková kapacita dosáhne 13,3 miliardy metrů krychlových plynu ročně. Připravuje ho německá společnost Hanseatic Energy Hub a smlouvu na využití kapacity mají společnosti ČEZ, EnBW a SEFE. Nasmlouvaná kapacita pro ČEZ činí 2 miliardy metrů krychlových plynu ročně na dobu 15 až 25 let. Terminál bude později možné přeměnit na dovoz a zpracování zeleného amoniaku, a to pro přímé využití nebo pro výrobu zeleného vodíku.

„Jsem velmi rád, že se podařilo tato dlouhá jednání dokončit. Poděkoval bych jak představitelům české i německé vlády, kteří jednání podporovali, tak našim partnerům ze společnosti Hanseatic Energy Hub, která terminál buduje. Pevninské terminály postupně nahradí ty dočasné plovoucí, a tak jsme od počátku usilovali o získání dlouhodobé kapacity i v některém z připravovaných pevninských terminálů. Ještě před nedávnem jsme se na trhu LNG vůbec nepohybovali, a za poslední rok a půl jsme tak získali řadu zkušeností, na které teď navážeme. V plovoucím terminálu v Eemshavenu máme pronajatou kapacitu do roku 2027, a díky Stade pak budeme moct v dodávkách LNG plynule pokračovat. Výhodou také je, že při dopravě plynu do Česka v tomto případě budeme muset překračovat pouze jednu státní hranici,“ uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Výhodou pevninských terminálů je oproti těm plovoucím větší kapacita, rychlejší vykládka a regasifikace LNG. Součástí terminálu ve Stade budou také zásobníky na LNG. Dalšími nájemci terminálu jsou německé společnosti EnBW a SEFE. Celková kapacita terminálu je 13,3 miliardy kubických metrů plynu za rok, z toho 1,3 miliardy je určeno pro krátkodobé kontrakty. Pevninský terminál ve Stade nahradí plovoucí terminál na stejném místě.

Nejnovější články

Pohled z praxe
Dopravní uzel s inovativním průmyslem

Ředitelka krajské hospodářské komory Eva Malinová vidí Pardubicko...

Ve znaku Pardubického kraje je otevřená stříbrná brána...

V Libchavách je od roku 1991 vyrábí firma SOR,...

V kraji má silné zastoupení elektrotechnický průmysl. V Hlinsku sídlí...

Analýzy
Pětina zaměstnanců zvažuje odchod z práce za lepším

Nalezení lepší práce v dohledné době do konce...

Pokud pomineme základní parametry pracovní nabídky, jako je...

Třetím nejčastěji sledovaným kritériem u pracovních nabídek je,...

Trend většího významu dobrých pracovních podmínek a celé...

Všechna tato kritéria přitom při hodnocení pracovní nabídky...

Expertní pohled
Eviden monitoruje na dark webu ukradená data

Nová služba je vhodná pro větší firmy, které...

Monitoring v rámci služby LUMINAR probíhá formou kontinuální...

Zákazník ze soukromého i veřejného sektoru může službu...

Nejnovější Pohled z praxe

Pohled z praxe
Dopravní uzel s inovativním průmyslem

Ředitelka krajské hospodářské komory Eva Malinová vidí Pardubicko...

Ve znaku Pardubického kraje je otevřená stříbrná brána...

V Libchavách je od roku 1991 vyrábí firma SOR,...

V kraji má silné zastoupení elektrotechnický průmysl. V Hlinsku sídlí...

Pohled z praxe
V oboru zůstává jen čtvrtina absolventů učilišť

V těchto dnech procházejí zájemci o studium na...

„V oblasti plynárenství se dlouhodobě potýkáme s nedostatkem...

Podle ředitele Středního odborného učiliště plynárenského Pardubice Martina...

Dobrou zprávou naopak je, že ti, kteří ve...

„Data z průzkumu naznačují, že výběr oboru opravdu...

Trendy
Jedenáctý ročník Laboratoře Nadace Vodafone je v plném proudu

„Každý rok se těšíme, jaké zajímavé projekty v...

Do jedenáctého ročníku Laboratoře Nadace Vodafone se probojovaly...

Digitální logoped Vyslovuj v průběhu akceleračního programu spustil...

„Pokroky čtveřice projektů nás motivují pokračovat v našem...