Pátek 17. května 2024
ikona hodiny2. 5. 2024 07:05

Cestování s dětmi se specifickými potřebami už nemusí být problém

Emirates představují řešení pro neurodivergentní cestovatele

Cestování letadlem nemusí být pro každého komfortní záležitostí a v případě neurodivergentních lidí, tedy například autistů, lidí s ADHD, poruchami učení a dalšími, to platí dvojnásob. Pouze 13 % rodin s neurodivergentními dětmi se vydává na rodinnou dovolenou, protože zkušenost z letiště a letu je podle nich pro jejich dětí příliš stresující. I z těchto důvodů uspořádala společnost Emirates na Terminálu 3 mezinárodního letiště v Dubaji (DXB) akci zaměřenou právě na ně. Celkem 30 rodin s neurodivergentními dětmi ve věku 8-12 let mělo možnost projít všemi procesy na letišti a absolvovat seznamovací let s cílem získat novou zkušenost i snížit obavy při cestování.

Nina Černá autor

Foto: Emirates Emirates představuje cestovní řešení pro neurodivergentní cestovatele – cestování s dětmi se specifickými potřebami už nemusí být problém Foto: Emirates

Seznamovací akce zahrnovala simulaci procesů odbavení i samotný let. Díky trase Autism Friendly Route přes mezinárodní letiště v Dubaji, mají lidé specifickými potřebami přístup k přednostním pruhům pro odbavení, pasové kontrole, bezpečnostní kontrole i nástupu do letadla, kde je čeká vyškolený palubní personál. Děti i jejich rodiny se tak mohou za doprovodu průvodce připravit na cestu prostřednictvím prohlídky letiště i samotného letadla. Všichni členové týmu Emirates zase získají komplexní školení i porozumění diverzitě.

Podle studie International Board of Credentialing and Continuing Education Standards (IBCCES) se pouze 13 % rodin s neurodivergentními dětmi vydává na rodinnou dovolenou. Uvádějí, že zkušenost z letiště a letu je pro smyslovou citlivost jejich dětí příliš stresující. Nicméně 93 % těchto rodin rovněž uvedlo, že by více cestovalo, pokud by existovalo více možností pro osoby s autismem. Emirates a její partneři se tak snaží podporovat cestující s neurodiverzitou a lidmi se zdravotním postižením mnoha způsoby. Společně s IBCCES pracuje Emirates na vytvoření oficiální certifikace Autism-friendly inflight i pro další letecké společnosti.

Jak usnadnit cestování rodinám s neurodivergentními dětmi?

  • Kvůli zvýšené smyslové citlivosti mohou někteří cestující vyžadovat speciální jídlo na palubě. Tato jídla lze objednat minimálně 24 hodin před odletem na webu www.emirates.com nebo v aplikaci Emirates. K dispozici jsou bezlepková, neochucená, vegetariánská jídla či pokrmy pro diabetiky. Rodiny cestující s autistickými dětmi mohou objednat dětská jídla na místní pobočce společnosti Emirates.
  • Bezplatné parkování po dobu 2 hodin na letišti. Osoby s se zdravotním postižením mají bezplatné parkování ve všech terminálech mezinárodního letiště v Dubaji na dobu 2 hodin. Taxíky pro ně si lze objednat také prostřednictvím společnosti Dubai Taxi na bezplatném čísle 80088088.
  • Šňůrka se slunečnicí je celosvětově uznávaným symbolem skrytého postižení. Speciálně vyškolené zaměstnance společnosti Emirates a mezinárodního letiště v Dubaji s odznakem Slunečnice lze snadno rozpoznat. Doporučuje se, aby cestující těmto pracovníkům oznámili své skryté postižení a vyzvedli si šňůrku (Sunflower Lanyard). Ta jim umožní získat podporu po celou dobu cesty skrz letiště. Slunečnicovou šňůrku si lze vyzvednout u informačního pultu v odletové hale Terminálu 3 a na snadno identifikovatelných sběrných místech v Terminálech 1 a 2.
  • Autism Friendly Route poskytuje na mezinárodním letišti v Dubaji lidem se zdravotním postižením vyhrazenou trasu, včetně přednostních pruhů pro odbavení, pasovou kontrolu, bezpečnostní kontrolu a nástup do letadla. Tuto trasu mohou využívat cestující se slunečnicovou šňůrkou.
  • Cestující se zdravotním postižením mají možnost si dle osobních preferencí zvolit přednostní nebo poslední nástup do letadla.
  • Emirates se snaží, aby rodiny s dětmi seděly společně. Cestující, kteří nahlásili skryté postižení, budou usazeni vedle svého doprovodu nebo opatrovníka.
  • Cestující se sluchovými potřebami ve First a Business Class mají k dispozici sluchátka s aktivním potlačením hluku, která účinně eliminují okolní zvuky v kabině.
  • V případě citlivosti na světlo palubní personál Emirates může vypnout individuální osvětlení, po vzletu zatáhnout okenní roletu a vysvětlit, že světla v kabině budou ztlumena po podání občerstvení.
  • Pro malé cestující na palubě, kteří si potřebují odpočinout od obrazovky nebo se zabavit, je k dispozici balíček aktivit Emirates s názvem Fly with Me. Balíček obsahuje netoxické omalovánky, dětské mapy světa, hádanky, návody na kreslení, omalovánky a vzdělávací aktivity o Dubaji a životním prostředí.

Přes 29 000 členů palubního personálu Emirates je vyškoleno v širokém spektru témat zaměřených na zdravotní postižení, rozpoznávání autismu či praktických rad, včetně školení Úvod do problematiky autismu a skrytých postižení. Samotné rodiny cestujících se skrytým postižením pak mohou na stránce Accessible Travel na webu Emirates.com najít mnohé informace v předstihu.

Cestujícím, kteří deklarují skryté postižení, bude v maximální možné míře usnadněn bezplatný výběr vhodných sedadel, například sedadel s přepážkou v přední a střední části letadla pro autistického cestujícího i jeho doprovod. O tuto možnost lze požádat prostřednictvím místní kanceláře společnosti Emirates.

DPNA je kód využívaný leteckými společnostmi pro speciální požadavky na služby pro cestujícího s mentálním nebo vývojovým postižením (SSR). Lze ho uplatnit při rezervaci osobně, telefonicky nebo prostřednictvím cestovní kanceláře a použít pro nahlášení skrytého postižení, aby cestujícího po celou dobu cesty podporoval speciálně vyškolený personál.

Průvodce Autism Friendly Guide to Dubai International Airport poskytuje vysvětlení a obrázky krok za krokem pro každou část cesty přes letiště až po nástup do letadla a podrobně popisuje, jaké služby jsou k dispozici.

Nejnovější články

Analýzy
V centru Prahy je už každý šestý byt Airbnb

Ubytování AirBnB se, po covidovém útlumu, rychle vrací...

Situace je alarmující. „Po státu chceme, aby zajistil...

Rakouský parlament přijal v roce 2018 nový zákon...

Nové regulace v Německu přinášejí hostitelům povinnost registrovat...

Ještě přísněji se postavil letos v září soukromým...

Trendy
Digitalizace mění management stavebních projektů

Prostřednictvím digitálních platforem pro stavební profesionály (tzv. PropTech...

Prostřednictvím analýzy historických dat a ukazatelů výkonnosti lze...

Další odvětví jako třeba automobilový průmysl již se...

Trendy
Čeští experti připravují zdravější rostlinné oleje

Při rafinaci oleje dochází k odstranění zbytků mechanických...

„Od nás, jako výrobců pokročilé rafinační technologie se...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
České aerolinie najedou na nový obchodní model

Důvodem změny obchodního modelu ČSA je zefektivnění provozu...

Pro klienty ČSA se nic nemění. Značka ČSA...

Cestovní ruch
Praha zůstává mezi nejžádanějšími kongresovými destinacemi

V mezinárodním srovnání si zároveň Praha zajistila šesté...

Kongresový průmysl v hlavním městě si po vynucené...

Praha si ve svých strategických dokumentech zaměřených na...

Praha je v rámci České republiky dlouhodobě první...

Od roku 2022 můžeme na základě dat sledovat...

Cestovní ruch
Delta Air Lines znovu létá z Prahy do New Yorku

„Těší mě, že společnost Delta Air Lines nabízí...

„Jsme nadšení, že na letní sezónu obnovujeme nonstop...