Neděle 28. dubna 2024
ikona hodiny23. 2. 2024 07:46

Moderní řešení jménem Cafédock

Atmosféra na pracovišti je v dnešní hektické a nejisté době jedním z pilířů výkonnosti firmy. A může k ní přispět i dobrá káva či čaj. Ano, je to starost navíc. Proto Dallmayr přišel s uceleným a moderním řešením. Co všechno provázelo jeho vznik, kolik podob vlastně existuje, co je to FIKA a proč byste o Cafédocku měli uvažovat i vy? O tom všem s René Sionem, ředitelem Dallmayr Vending & Office.

Zuzana Vrbová autor

Foto: Dallmayr René Sion a Cafédock Foto: Dallmayr

Kde se zrodil nápad na Cafédock?

Před pár lety jsem trávil odpoledne v autosalonu. Věnovali se nám perfektně, nabídli kávu, džusy, sendviče, ale ten prostor byl neuspořádaný. Byl čistý, naleštěný, ale působil chaoticky a pro obsluhu to bylo zatěžující. Čaj museli vytáhnout z jedné skříňky, pro cukr sáhnout do druhé, skleničku vzít z drátěného držáku, pro vodu odběhnout do kuchyňky, a tedy opustit showroom a klienty. A tak jsem uvažoval, jak by se to dalo ucelit a zjednodušit. Vzpomněl jsem si na kredenc, která stávala u babičky v kuchyni a byla jakýmsi srdcem domácnosti.

Dallmayr a svět automobilů se asi přitahují. První Dallmayr automaty na kávu byly instalovány u BMW v Mnichově a moderní nástavba v podobě Cafédocku se zrodila opět v automobilovém prostředí…

To ano, každopádně od prvního nápadu jsme urazili ještě dlouhou cestu. Kredenc se mi nakonec jevila jako příliš hřmotná a nemobilní. Radku Váňovi coby architektonickému odborníkovi na design z firmy Idealab jsem se zmínil, že bych rád angažoval mladé začínající umělce, a tak jsem získal kontakt na Romana Kvitu. Vyšel z našich cateringových pultů, ale dodal jim moderní švih a nadčasovou svěžest.

Vyzkoušejte Cafédock i ve své kanceláři!

Prostřednictvím aplikace můžete vyzkoušet, jak se bude Cafédock vyjímat ve vašem interiéru. Všechny informace najdete na www.cafedock.com.

Jak vypadaly první prototypy?

Jeden byl menší, se stříškou s osvětlením, druhý větší. Pustili jsme je do světa před třemi lety a čekali na zpětnou vazbu. Vyráběli jsme je v nábytkářské firmě Ladenbau, která pracuje s laminem a dřevěnou dýhou.

Co bylo v ostrém provozu největším oříškem?

Hmotnost. Plně naložený Cafédock vážil přes 400 kilogramů. Když se ulomilo kolečko, bylo třeba Cafédock odvézt zpět do truhlárny, kde museli část konstrukce rozklížit, odfrézovat, opravit potřebné, znovu dát dohromady a odýhovat.

Takže inovace a verze 2.0?

Přesně tak, po necelém roce jsme měli dost podkladů od zákazníků a věděli jsme, že musíme výrazně zjednodušit a odlehčit konstrukci. Sáhli jsme k duralovému skeletu a leteckým technologiím. Celý modul je velmi variabilní, lze na něj cokoli lepit, nýtovat, vrtat, přidělávat na suché zipy. A pří‑padné poškozené části se dají snadno vyměnit.

Kolik modelů v současnosti existuje?

Nyní jsou ještě v oběhu původní typy, protože kvalitní truhlařina stále slouží. Ale vyrábíme už ve dvou provedeních nový model – velikost je totožná, liší se počtem, orientací a rozměry zásuvek a úložných prostor. Jednodušší model pro náš catering má více provozních prostor, druhý model je opatřený více zásuvkami a detailněji řešenými úložnými prostory.

Můžete shrnout hlavní výhody Dallmayr řešení?

Kvalitní káva i čaj, snadná a rychlá obsluha, vše na jednom místě. Starosti jdou za námi, vy si užíváte skvělou chuť. A nemyslete si, káva není jen tak nějaký nápoj. Pokud se konzumuje s mírou a jedná se o kvalitní kávu, má mnoho zdravotních benefitů. Podle některých studií a zdrojů může zvýšit spalování tuků a zrychlit metabolismus, zlepšit fyzickou výkonnost a hladinu energie či stimulovat mozek a zlepšit náladu. Vědecké výzkumy dokazují, že přestávka na kávu má svůj smysl: Zaměstnanci jsou po pauze odpočatí, mají lepší pocit z práce a káva napomáhá i k jejich vyšší psychické odolnosti a efektivitě.

To znamená přínos i pro zaměstnavatele…

Velmi dobře si toho jsou vědomi ve Švédsku, kde mají kávový rituál FIKA jako právoplatnou součást pracovní doby, mnohde i dvakrát za den. To proto, že z psychologického hlediska má tato pauza nesmírně dobrý vliv. Každý se potřebuje protáhnout, odlepit oči od obrazovky a třeba se poptat, jaké mají kolegyně plány na víkend nebo probrat včerejší fotbalové derby. Nepsaná pravidla říkají, že je dobré neprobírat pracovní záležitosti, ale někdy to neplatí – FIKA totiž nabízí neformální prostředí, kde se často podaří rozmotat nějaký pracovní zádrhel.

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Trendy

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...