Úterý 23. dubna 2024
ikona hodiny24. 8. 2020 14:42

Ministryně financí odmítá další nároky municipalit

Když dopad a dopad nejsou totéž

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová odmítla požadavek Svazu měst a obcí ČR na dalších 13 miliard korun, který by měl pokrýt výpadky daňových příjmů obcí v souvislosti s koronavirem, s nímž přišel předseda svazu Lukl.

Petr Karban Petr Karban autor

šéfredaktor portálu KomoraPlus, měsíčníku Komora a magazínu Be the Best
Dlouhodobě se orientuje na ekonomická a společenská témata, podnikání, personalistiku, komunikaci, reklamu a marketing. V komunikační agentuře COT group působí také jako marketingový stratég a kreativní ředitel.

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Zhruba 13,4 miliardy korun, které obce dosud od státu dostaly, podle něj nestačí kompenzovat ztráty. Ministryně nyní ale s dalšími penězi pro samosprávy nepočítá. „Já rozhodně v tuto chvíli nevidím důvod, protože kompenzační bonus, my to máme spočítáno přesně, znamenal propad 5,5 miliardy korun. Poslali jsme 13,4 miliardy,“ řekla Schillerová v rozhovoru pro Českou televizi. „Obce musí zapojit rezervy, které mají díky bezprecedentnímu výběru daní, které probíhalo v posledních letech,“ doplnila.

Dosud státem poskytnutých 13,4 miliardy korun podle Františka Lukla ale pokrylo zhruba polovinu výpadků a stejná částka by byla ještě potřeba. Chtěl by, aby vláda peníze poslala do konce roku. Obce mají připravené projekty a peníze pro ně se státu vracejí na dani z přidané hodnoty nebo odvodech, řekl Lukl.

Šest nebo dvacet šest

Redakce portálu KomoraPlus se již minulý týden zajímala o to, jaké jsou skutečné dopady pandemie na obecní rozpočty, protože samo Ministerstvo financí dříve uvádělo odhad jejich ztrát kolem 6 mld. korun. Problém osvětluje Jelisaveta Puač z odboru Vnější vztahy a komunikace MF ČR. Ta upřesňuje, že obce získají v roce 2020 mimořádné prostředky v souvislosti s řešením pandemie onemocnění covid-19 ve výši 29,8 mld. Kč, z toho 13,4 mld. Kč činí kompenzační příspěvek obcím souvislosti s koronavirem, který MF uvolnilo dne 10. 8. 2020.  Zbývající prostředky jsou zahrnuty do dotačních titulů cílených do jednotlivých oblastí. Potvrzuje také, že příspěvek vycházel z očekávání Ministerstva financí o dopadu na daňové příjmy obcí ve výši cca 6,3 mld. Kč. Dodává však, že současné odhady celkového dopadu daňových příjmů na rozpočty obcí mezi roky 2020 a 2019 se pohybují ve výši  11 %, tedy přibližně 26  mld. Kč.  Vzhledem k tomu, že obce obdrží v roce 2020 mimořádné prostředky v plánované výši cca 29,8 mld. Kč, lze podle Puač říci, že pomoc ze strany státu spočívající v kombinaci výplaty plošného příspěvku a adresných dotačních titulů ještě převyšuje předpokládaný propad v daňových příjmech obcí.

Pomiňme, že přímé finance v rozpočtu a dotační tituly nejsou totéž, protože zvláště menší obce budou mít s administrací dotačních projektů patrně problém. S podivem i tak zůstává otázka, o jakých dopadech mluví ministryně, o jakých úřednice z Ministerstva financí a o jakých předseda Svazu měst a obcí. Zdá se, že není dopad jako dopad a ž každý použije to číslo, které se kdy hodí. Schopnosti státu a jeho úřadů komunikovat jasně a srozumitelně to dobrou známku nedává.

Články autora Petr Karban

Nejnovější články

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...

Trendy
Revoluční služba Office as a service

Program je platformou pro pronájem zcela kompletní kanceláře...

V roce 2024 je společnost U1 odhodlána i...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...