Pátek 19. dubna 2024
ikona hodiny30. 10. 2020 09:02

Duch doby v Novém Městě nad Metují

Hodinky jako pocta Ladislavu Sutnarovi

Výrobu unikátních malosériových hodinek nové české značky Bohematic zahájila skupina kolem investora Josefa Zajíčka a designérů Michala Froňka a Jana Němečka. Ze společné vášně pro techniku, řemeslnou zručnost a staré závodní automobily se zrodil nápad na koncept hodinek vystavěný na precizní manufakturní výrobě a nadčasových tvarech. Koncept, který má ambice české hodinářské umění vrátil tam, kam historicky patří.

Petr Karban Petr Karban autor

šéfredaktor portálu KomoraPlus, měsíčníku Komora a magazínu Be the Best
Dlouhodobě se orientuje na ekonomická a společenská témata, podnikání, personalistiku, komunikaci, reklamu a marketing. V komunikační agentuře COT group působí také jako marketingový stratég a kreativní ředitel.

Foto: archiv Bohematic Foto: archiv Bohematic

V českých zemích je totiž silná hodinářská tradice, vždyť řemeslo v sobě spojuje umění a design s použitím přesných strojírenských technologií, tedy odvětví, ve kterých jsme za Rakouska-Uherska a první republiky dosahovali mezinárodního věhlasu. A mnoho se na tom naštěstí nezměnilo ani za časů komunismu. Dnes, mnoho let po jeho pádu, jsou český design, typografie a přesné strojírenství zaslouženě zpět ve světové špičce. A duch doby tak našemu hodinářství přeje znovu.

Tvůrci nové značky jsou Josef Zajíček, úspěšný investor, zakladatel firmy Benet, českého lídra v oblasti automotive. Dnes mimo jiné majitel Autodromu Most. Milovník historických sportovních vozů, moderních technologií a československého průmyslového designu. Ten se spojil s designéry Michalem Froňkem a Janem Němečkem, zakladateli designérského studia Olgoj Chorchoj, autory návrhů pro značky TON, Bomma, Kavalier Glass, Moser nebo Mikov.

Řemeslnou erudici do projektu vložili Lukáš Ešner a Renata Eichlerová. On – hodinář s citem pro mikrosvět jemné mechaniky a řemeslnou výrobu za použití unikátních materiálů a nových technologií – prošel českou hodinářskou školou, dlouhodobě působil v prestižních hodinářských ateliérech v zahraničí a po návratu do Čech stál u zrodu mnoha mechanických náramkových hodinek s puncem české manufakturní výroby. Ona – zkušená konstruktérka náramkových hodinek, jejímž životním krédem je uvádět věci do pohybu a při práci vždy hledá konstrukční řešení, respektující rovnováhu mezi funkční a estetickou stránkou věci –  se mimo jiné podílela na vývoji a výrobě hodinek vzdávajících hold 100. výročí vzniku naší republiky. Tým doplňují Petr Dressler, hlavní designér a kreativní konstruktér, který v další generaci pokračuje v rodinné tradici a Jana Volfová, která se zkušeností z kompletace a servisu tisíců manufakturních hodinek ze své mnohaleté praxe řemeslně zušlechťuje miniaturní součástky a skládá je v jeden dokonale funkční celek.

První model hodinek série GRAPHIC, která připomíná to nejlepší z historie i současnosti českého grafického designu, vzdává poctu Ladislavu Sutnarovi. Tento avantgardní umělec dosáhl světového věhlasu a jeho díla patří k základům soudobé vizuální komunikace, designu a typografie. Dominantou hodinek je velký reliéfní číselník z pera Studia Marvil s dokonalým fontem, který Ladislav Sutnar navrhl pro označení budov v newyorském Bronxu v roce 1958 a jímž se následně inspiroval Tomáš Brousil, současný typograf světového formátu, který vytváří kompletní fonty pro značky jako FIFA, Delta Airlines, Lasvit nebo Electronics Arts a vytvořil také font Ladislav, jenž byl v tomto případě aplikován. Detaily číselníku, tvar ruček i design korunky nesou typické prvky Sutnarovy tvorby vycházející z přísných kritérií geometrických tvarů a elegantní modernistické typografie. Model se vyrábí v pěti různých barevných verzích Tapir White, Rhino Black, Camel Ardoise, Elephant Blue a Walrus Silver, jejichž označení a odstíny vychází z názvů slavných hraček navržených Sutnarem.

Články autora Petr Karban

Nejnovější články

Názory
Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Evropa totiž dle Draghiho příliš dlouho (naivně) věřila...

Obecně platí, že Draghiho lékem na zhoršující se...

Analýzy
Revoluce v benefitech se nekoná

Loňský podzim přinesl vášnivou debatu o negativních dopadech...

„Letošní průzkum benefitů ukázal, že rozdíl mezi tím,...

„Benefity sledujeme v rámci našich průzkumů již bezmála...

Zajímavým zjištěním letošního průzkumu je pak i skutečnost,...

Cestovní ruch
Kongresoví ambasadoři byli oceněni

Ambassador Awards Evening se uskutečnil pod záštitou primátora...

„Celý profesní život se snažím posouvat českou onkologii...

Hlavními partnery večera byly: Hlavní město Praha, Ministerstvo...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Komora pomůže podnikatelům s elektronickým daňovým přiznáním

Hospodářská komora proto spustila na webové stránce www.komora.cz/dane/ návody,...

„Digitalizace musí být k uživateli přátelská a přinášet...

Aktuality
Největší logistický kongres v ČR se blíží

Logistika a doprava patří mezi nejdůležitější pracovní úkony mezi...

Všechny zmíněné faktory představují příležitost pro spojení s loajální...

Velký kongres EASTLOG, který se bude konat 30....

Analýzy
České nábytkářství oslabuje, ale ne dramaticky

„Již několik let panují v globální ekonomice jisté propady,...

„Pokles na 51,45 mld. Kč je stále velmi...

Špatná podle Tomáše Lukeše není ani spotřeba nábytku...

Suma za import nábytku v roce 2023 dosáhla 28,18...

Za vyloženě pozitivní trend AČN považuje růst podílu...

Český nábytek podle Čudky vyniká invencí i kvalitou....