Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny18. 12. 2020 08:40

Pro budoucnost je zásadní nebýt dnes konzervativní

Svět přešlapuje a neví. Připravuje se na změny. Ti prozíravější a odvážnější se snaží nevyčkávat, ale sami se snaží se změnami přicházet. Tak jako ATEKO, královéhradecká společnost s mezinárodní působností. Je totiž snazší budoucnost tvořit, než se jí přizpůsobovat. O tom všem v rozhovoru s Tomášem Noskem, obchodním ředitelem koncernu MEDIS, do nějž ATEKO patří.

Petr Karban Petr Karban autor

šéfredaktor portálu KomoraPlus, měsíčníku Komora a magazínu Be the Best
Dlouhodobě se orientuje na ekonomická a společenská témata, podnikání, personalistiku, komunikaci, reklamu a marketing. V komunikační agentuře COT group působí také jako marketingový stratég a kreativní ředitel.

Foto: archiv MEDIS Foto: archiv MEDIS

ATEKO má velmi silné byznysové i výzkumné aktivity v zahraničí. Jim doba covidová příliš nepřeje, významně omezuje i na expertní úrovni cestování. Projevilo se to u vás nějak?

Samozřejmě se to projevilo i na naší práci.  Netroufám si tvrdit, že je to hlavní důvod určitého propadu zahraničí, protože bych se hlavně chtěl vyhnout slovu propad. V číslech ho dramaticky nepociťujeme. Na druhou stranu, omezení cestování trvá již více než půl roku a nějakým způsobem se to projevilo. Zrovna teď jeden z kolegů odjel do Francie a byť neznám všechny cesty do detailu, myslím, že je to v poslední době výjimka. Sám jsem připravoval již vloni před Vánoci misi do Koreje, kde je naším ambasadorem bývalý ministr dopravy Gustav Slamečka. My jsme na korejském trhu již přítomni, ale chtěl jsem to posunout dál, i s ohledem na to, že u nás doma je ve hře dostavba dalšího jaderného bloku v Dukovanech. Není to pro nás hlavní proud aktivit, ale jistě by to mohla být zajímavá příležitost a korejský partner je jedním z pěti hlavních uchazečů o český projekt. Právě před pár týdny mělo proběhnout v Koreji obchodní setkání, kterého jsme se spolu s dalšími českými firmami měli účastnit, to bylo zrušeno již v průběhu jara. A absence takového kontaktu má dopad, který pozitivní není. Na druhou stranu, elektronicky komunikovat lze, před pár dny jsme podávali nabídky na projekty do Austrálie. U běžících akcí došlo k určitému útlumu, ale v zásadě vše pokračuje. Klobouk dolů, ATEKO zatím i v nouzovém režimu vše zvládlo.

Mezinárodní projekty ITER a DEMO běží dál podle původních harmonogramů?

Nemám ze své pozice úplně detailní online informace, ale zastaveny ty programy nebyly. Některá setkání nenastala, některá se odehrála v jiných termínech, určitě došlo ke zpomalení.

Když už jste zmínil nový jaderný zdroj v Dukovanech, ty mezinárodní programy, které jsem zmínil a kde jste zapojeni, míří k jinému cíli a tím je elektrárna na principu termojaderné fúze. Jsme tomu cíli blíž?

Čas postupuje dále a zase jsme o kousek blíž. Nicméně si dovolím tvrdit, že od nekonečného zdroje energie jsme zatím pořád stejně daleko. A je to otázka zcela klíčová, patrně v roce 2030 by mělo dojít k dalšímu utlumení uhelných zdrojů. Zároveň ve stejné době skončí dvacetileté období fotovoltaiky. A ta otázka se netýká jen Česka, v Německu dojde k významnému utlumení jaderných zdrojů a někdy v letech 2030 a 2040 dojde ke zvýšené poptávce po dalších zdrojích energie. Otázka je, co to bude? Bezemisní zdroje jsou u nás silně navázány na jadernou energetiku, jiné obnovitelné zdroje mohou pomoci, ale hlavní slovo v energetickém mixu asi mít nebudou. Stavba nového jaderného zdroje, nahlíženo optikou dneška, je proto otázkou zásadního významu v širším kontextu střední Evropy. Pravdou je, že datum najetí plného provozu, s nímž se počítá někdy od roku 2038, je tak vzdálené, že termojaderná fúze může být v té době již významnějším zdrojem energie než jaderné štěpení. Ale pořád je to věštění z křišťálové koule. Nicméně celý český průmysl by se na tu situaci měl začít připravovat. Je důležité nový zdroj budovat a rozjet a stejně důležité je, aby se na tom podílely české firmy. Nedávný webinář Hospodářské komory mne přesvědčil, že to bere český průmysl vážně.

ATEKO

Inženýrsko-dodavatelská společnost v roce 1994 navázala na činnost někdejšího státního podniku Výzkumný ústav potravinářské, chemické a chladicí techniky, založeného již roku 1949. Obor činnosti symbolizuje právě název ATEKO, odvozený jako akronym z hlavních předmětů činnosti: Aparáty, TEchnologie a KOnstrukce. Dnes patří jednoznačně mezi uznávané firmy ve svém oboru, v některých oblastech dokonce ke světové špičce. Aparáty a technologie, které společnost vyvíjí a dodává zákazníkům na klíč, jsou velmi specifické a vždy vycházejí z individuálních požadavků zákazníka. Mezi zákazníky patří české chemické závody, ČEPRO i mnohé průmyslové podniky, pro které ATEKO zajišťuje dodávky staveb průmyslových objektů na klíč, od předprojektových studií až do uvedení do zkušebního a následně trvalého provozu.

Společnost působí i v zahraničí, ponejvíce v úzce specializovaných oblastech, jako je eliminace radonu či chlazení pokusných reaktorů. Zákazníky a partnery společnosti jsou i prestižní světové vědecké instituce, například  Karlsruhe Institute for Technology v Německu, Chinese Academy of Science Institute of Plasma Physics z Hefei nebo Institute of Plasma Research z indického Ahmedabadu.

Jak vypadá z vašeho pohledu domácí trh. Jste dlouhodobě silní v energetice, teplárenství, chemickém průmyslu. Nedošlo k přeskupení těžiště jinam?

Došlo. A není to změna, kterou bychom hodnotili pozitivně. Koronavirus vnesl nervozitu do všech oblastí podnikání a projevilo se to i u našich zásadních zákazníků. V petrochemickém a technologickém průmyslu pozoruji, že investice plánované na rok 2021 jsou často odsunuty. Nejsou zrušeny, ale investoři čekají, co se bude dít. V útlumu se investice začínají zpožďovat. Nejde o propad na nulu, ale je to propad citelný. Jako optimista věřím, že rok 2021 bude rokem překlenovacím, situace se zklidní, výhledy se rozjasní a rok 20222 už budeme hodnotit jako růstový a budeme zažívat návrat k číslům 2019 nebo 2018.

Nemám rád termín nový normál, na druhou stranu v určitých odvětvích zcela jistě dojde ke krizi poptávky, která může být při změně byznys modelů i dlouhodobější a budoucnost bude od minulosti odlišná. Pozorujete nějaké indicie v tomto směru, zaměřujete se na nové segmenty?

O budoucnosti v tomto smyslu se dá asi hovořit hodiny. Na čem se všichni shodujeme je to, že svět bude jiný, než býval. A snaha najít nové příležitosti a dostat se i do jiných segmentů je pro ATEKO naprosto přirozená. Jen se ptáte příliš brzy. Celý svět přešlapuje a neví. Což neznamená, že přešlapujeme i my, ale nechci mluvit o nápadech z naší firemní kuchyně. Současnost pro nás není krizí, ale ohromnou příležitostí. Jsme vědecko-technologická firma rozkročená mezi mnoha obory od strojírenství přes chemii, energetiku, plynárenství až po technologie obecně. Já osobně vidím příležitost v energetice, proto jsem o této oblasti v úvodu i poměrně obšírně mluvil. Energetika je směr, který je bezesporu zajímavý, je to zásadní výzva pro budoucnost, protože se od základů mění a spotřeba neklesá a klesat nebude. Londýn vydal zprávu, že od roku 2030 zastaví prodej všech aut s benzinovými a dieselovými motory. Elektromobilita je trend, ale znamená to infrastrukturu a zázemí. To nejsou jen nabíjecí stanice, ale třeba i výroba a likvidace baterií. A samozřejmě výroba a distribuce energie. Takže energetika mi dává smysl. Možná ne v té tradiční, konzervativní podobě, ale to je možná hlavní sdělení dneška: Důležité pro budoucnost je nebýt dnes konzervativní. Protože konzervatismus v byznysu končívá smrtí. Kde je dnes Kodak, který ještě před třiceti lety byl světovou značkou? Dnešní náctiletí už ani nevědí, že ta značka představovala absolutní světovou špičku, nic lepšího nebylo. Takže ATEKO má nyní jediný cíl, objevit pro sebe nový segment a přinést mu něco nového.

Trvalým problém firem vašeho typu jsou kvalifikovaní zaměstnanci. Dnes se mluví o dopadu pandemie do školství. Nepředstavuje to hrozbu?

Paradox je, že kvalifikovaní lidé nejsou a zdá se, že ani nebudou. Čím sofistikovanější profese, tím je to složitější. I najít traktoristu je složité. Proto ATEKO si cíleně vychovává lidi skutečně již  od školy, už proto, že procházíme generační obměnou a náhrada strategických pozic trvá bez přehánění několik let. Pandemie v tom zatím z mého nehraje zásadní roli, krom toho, že nás znejisťuje. Přebytek lidí se na trhu neobjevuje. Znám jediný způsob, jak přivést do firmy lidi – nabídnout jim unikátní projekty a špičkové technologie. A to děláme už dlouhá léta, takže v tom budeme pokračovat.

Články autora Petr Karban

Nejnovější články

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Aktuality
Kreativní Evropa přinesla českým projektům přes 5 milionů eur

Více než 3 miliony eur putovalo do audiovizuálního...

V roce 2023 získali žadatelé z oblasti audiovizuálního...

Vlajkovou lodí programu jsou Projekty evropské spolupráce. Dalšími...

Projekty podporují spolupráci napříč obory posilují evropský rozměr...

Mezioborová část programu Kreativní Evropa podporuje inovativní projekty...

V roce 2024 slaví Česká republika 20 let...

„Zlín Film Festival je příjemcem podpory programu Kreativní...

Aktuality
Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

„Enrico Letta při psaní zprávy o vnitřním trhu...

„Posouzení dopadů by mělo být zaměřeno na kvalifikované...