Pátek 19. dubna 2024
ikona hodiny27. 1. 2021 13:59

Covid-19: Mnoho témat, mnoho otázek, málo jasných odpovědí

Vláda by měla říci jasné B

Poslední dny přinesly řadu témat v souvislosti s pandemií. Matice opatření PES dozná značných změn, o nichž dnes jedná vláda, diskutuje se o povinných respirátorech i o motivačním bonusu za karanténu či izolaci. Řada témat nastoluje řadu otázek, odpovědi zatím často chybí.

Petr Karban Petr Karban autor

šéfredaktor portálu KomoraPlus, měsíčníku Komora a magazínu Be the Best
Dlouhodobě se orientuje na ekonomická a společenská témata, podnikání, personalistiku, komunikaci, reklamu a marketing. V komunikační agentuře COT group působí také jako marketingový stratég a kreativní ředitel.

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Matice opatření protiepidemického systému má doznat významných změn. Ať již jednání vlády dopadne jakkoliv, je zřejmé, že podnikání v některých segmentech bude stále ještě na dlouhé týdny až měsíce výrazně omezeno. Přesto se zatím podnikatelé nedočkali toho, že by vláda po omezujícím či rozvolňujícím A vyslovila jasné kompenzační B. „Domníváme se, že tabulka omezení musí být propojena s tím, jak jsou nastavené kompenzace. Firmy musí mít dlouhodobou jistotu, jak bude stát postupovat, a musí vědět, na co se mají připravit,“ komentuje to Ivo Hlaváč, předseda Sekce zdravotnictví a sociálních služeb HK ČR.

Zmíněná nová matice pracuje i s negativními testy, které mají být v některých případech podmínkou rozvolnění, s imunitou po prodělané nemoci či po očkování však zatím tvůrci pravidel nepracují. „Otázka imunity, respektive jejího trvání po prodělané nemoci covid-19, je stále předmětem klinických studií. Na základě dosavadních znalostí o délce takzvané postinfekční imunity u pacientů s prodělanou nákazou covid-19 odborné skupiny Ministerstva zdravotnictví odsouhlasily, že za minimální délku imunity po prodělané nemoci lze považovat období 90 dnů. Pokud v těchto 90 dnech daná osoba bude v kontaktu s nemocným, nebo přijede ze zemí s vysokým výskytem onemocnění, nemusí do karantény. Zásadní podmínkou je, že prodělání nemocí covid-19 musí být v minulosti laboratorně potvrzené. Imunitní reakce na virus je nicméně vždy individuální a nelze proto na postinfekční imunitu spoléhat, natož ji spojit s nějakým systémovým benefitem, jímž by mohl být například přístup k vybraným službám, jako tomu má být u negativního testu. Pokud jde o imunitu danou očkováním, s jejím postupným využitím v pravidlech PES se počítá. Stane se tak ale v době, kdy bude vakcína dostupná široké veřejnosti. Umožnit jakýkoli benefit vybrané části populace ve chvíli, kdy vakcína dostupná není, by vedlo k diskriminaci, která je právně stěží obhajitelná,“ vysvětluje Ivo Hlaváč.

Novinkou, s níž přišla ministryně Maláčová v pondělí a kterou by rovněž dnes měla vláda projednat, je motivační bonus ve výši 250 Kč na den, který by k nemocenské po dobu maximálně deseti dnů dostával každý, kdo bude vystaven karanténě či izolaci v souvislosti s nemocí covid-19. Příspěvek by vypláceli zaměstnavatelé, kteří by jej pak odečetli od záloh sociálních odvodů. Jde o návrh, který není tak kontroverzní jako výběrově vyšší nemocenská, přesto jeho využití podnikatelská veřejnost nevidí jednoznačně. „Navržená úprava v podnikatelské veřejnosti vyvolává smíšené pocity. Na jedné straně je dobře, že nová dávka předpokládá využití mechanismu zápočtu vyplaceného příspěvku proti pravidelným sociálním odvodům zaměstnavatele. Také je dobře, že na rozdíl od Antiviru návrh pamatuje i na dohodáře, tedy nejenom na zaměstnance v pracovním poměru. Dalším plusem je fakt, že nový příspěvek nebude zatížen zaměstnavatelským pojistným. Na druhé straně vyvolává vládní předloha řadu ale. Je nesporné, že si návrh vyžádá určitou doplňkovou administrativu na straně zaměstnavatelů, to je však průvodním jevem každé formy veřejné podpory. Návrh ale především vytváří další tlak na již tak napjatý státní rozpočet. Příspěvek má sice vyplácet stát, ale bude celý financován z rostoucího státního dluhu, který v rámci budoucích konsolidačních opatření zřejmě svými daněmi zaplatí podnikatelé a zaměstnanci privátního sektoru,“ zmiňuje Ladislav Minčič, ředitel Odboru legislativy, práva a analýz HK ČR. A Ivo Hlaváč zmiňuje ještě jeden aspekt: „V zásadě nevidíme důvod, proč zvyšovat náklady na nemocenské. Řada našich členů opakovaně naráží na fingované karantény a navýšení peněz jejich zneužívání ještě zvýší. Řešením je zodpovědné trasování, to ale vláda bohužel vzdala.“

Výhrady Hospodářská komora podle Hlaváče má i k povinnosti nosit respirátor, který vláda zvažuje v MHD či maloobchodě v souvislosti s výskytem nových mutací viru: „Tady by podle nás respirátory měly být pouze doporučené, nikoli povinné. Povinné nošení respirátorů naopak dává smysl pro návštěvu nemocnic či zařízení sociálních služeb.“

Články autora Petr Karban

Nejnovější články

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....

Analýzy
Češi nechtějí odejít za prací do zahraničí

Důležitou roli při rozhodování ale hraje rodina –...

Lidé jsou nejvíce otevřeni přestěhovat se za prací...

V Česku a Severním Makedonii je téměř polovina...

Důležitým faktorem při zvažování konkrétní nabídky není jen...

„První tři země v Evropě, do kterých to...

Ve střední Evropě, na Balkáně a v regionech...

Naopak největší překážkou práce v zahraničí je dlouhodobé...

Poskytovatel náborových služeb Alma Career uskutečnil průzkum ve...

Expertní pohled
Digitalizace v rámci nového stavebního zákona je příležitostí

Celý systém čekají velké změny včetně přechodu na...

S digitalizací systému úzce souvisí zavedení Portálu stavebníka,...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...