Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny17. 2. 2021 16:15

Otevření obchodů, změny ve státním rozpočtu, odškodňovací zákon, Covid-2021

Skončeme s frustrací, žijme s covidem chytře

Vláda pod tlakem dní jedná na všech frontách. Schodek státního rozpočtu ve výši půl bilionu korun rozpočtový výbor sněmovny doporučil schválit, opozice jej však spíše odmítá a komunisté jsou ve svém postoji nejednotní. Jednání o návrhu odškodňovacího zákona hospodářský výbor dnes do konce března přerušil a očekává další pozměňovací návrhy. Program Covid-2021, který se má stát univerzálním kompenzačním programem, měl být v pondělí projednán na vládě, ale pro nesouhlas opozice i profesních organizací byl z jednání stažen a návrh má doznat změn. Zásadní otázkou těchto dní je otevření obchodů, případně služeb.

Petr Karban Petr Karban autor

šéfredaktor portálu KomoraPlus, měsíčníku Komora a magazínu Be the Best
Dlouhodobě se orientuje na ekonomická a společenská témata, podnikání, personalistiku, komunikaci, reklamu a marketing. V komunikační agentuře COT group působí také jako marketingový stratég a kreativní ředitel.

Foto: Shutterstock.com Obchody lze za přísných pravidel otevřít. Foto: Shutterstock.com

Zatímco schodek státního rozpočtu je plně v rukou poslanců, zbývající dvě záležitosti mají šanci ovlivnit i podnikatelé a jejich svazy. Pokud jde o odškodňovací zákon, hospodářský výbor sněmovny již požádal vládu, aby náhrady nového programu byly stanoveny podle objektivních ekonomických kritérií, například podle poklesu obratu, příjmů nebo tržeb či souboru obecných nákladových položek. „Je to pro vládu velmi široká možnost,“ uvedl předkladatel návrhu Vojtěch Munzar z opoziční ODS. Debaty se vedou o překompenzaci některých subjektů, které podle některých informací vykázaly za loňský rok lepší výsledky než v předchozích letech. Komunisté preferují podporu závislou na dříve odvedených daních. Ambicí zákona má být jasný výčet kompenzovaných nákladů a osob, které by mohly náhrady nárokovat, jasně a srozumitelně by podle Hospodářské komory měla být formulována i pravidla. Odpůrci zákona argumentují především zátěží pro státní rozpočet. „Pokud bychom to opravdu udělali takto plošně, obávám se, že státní rozpočet by to nemusel úplně unést,“ komentovala předlohu náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Silvana Jirotková. Pravdou však je, že případné krachy firem se na státním rozpočtu odrazí také, především v jeho příjmové části. Druhé čtení zákona by mohlo začít od poloviny dubna.

Univerzální program Covid-2021

Po měsících odmítání se zdá, že vláda je nakloněna i požadavkům na výrazné zjednodušení kompenzačních pravidel. Změny vtělila do návrhu programu Covid-2021, o jehož parametrech již v uplynulých týdnech jednala s dotčenými stranami. Avšak návrh, který měl být vládě nakonec předložen, na uvedených jednáních založen nebyl a vysloužil si hlasitý nesouhlas právě profesních organizací v čele s Hospodářskou komorou. „Uvítal jsem, že vicepremiér Havlíček spolu s premiérem Babišem vyhověli mojí žádosti a vyřadili projednávání návrhu z programu pondělní schůze vlády. Stejně tak vítám, že deklarovali těsnější zapojení zástupců HK ČR do přípravy kompenzačního programu, v němž by východiskem k výpočtu nebyl počet zaměstnanců, ale obrat, respektive tržby podnikatele, dosažené nejlépe v předkrizovém období, popřípadě vykázané v krizovém období, anebo pokles obratu dosaženého v krizovém období ve srovnání s předkrizovým obdobím, tak jak dlouhodobě prosazujeme,“ poznamenal k tomu prezident HK ČR Vladimír Dlouhý a slíbil učinit maximum, aby mohlo dojít k projednání takového programu vládou ještě v tomto týdnu.

Obchody otevřeme kontrolovaně

Zásadní otázkou je návrat žáků do škol a otevření obchodů. Obojí je možné kontrolovaně, za přísných podmínek. To by bylo i znakem toho, že se s koronavirem učíme žít. „Ačkoliv jsem si vědom závažnosti současné epidemické situace a zvyšujícího se počtu nově nemocných, uzavření některých sektorů tuzemské ekonomiky na další týdny zvyšuje napětí mezi podnikateli i v celé společnosti, v důsledku čehož lidé ztrácí vůli a ochotu přizpůsobit se dlouhodobě aplikovaným restriktivním opatřením. Čísla o počtech nemocných se v těchto dnech zvedají bez ohledu na to, zda jsou obchody otevřené, či nikoliv. Kontrolovaně otevřít a ponechat už natrvalo otevřené maloobchodní prodejny, které deklarují fungování za zvýšených hygienických podmínek, považuji proto za rozumnější řešení a první, byť malý signál naděje na budoucí rozvolňování, než když necháme lidi ve frustraci a v bezmocném pocitu, že na konci tunelu není světlo.

Podnikatelé chtějí podnikat, zaměstnanci pracovat. A ačkoliv provozovny nikdy nebyly původci onemocnění, podnikatelé jsou odhodláni podstoupit jakákoli objektivně realizovatelná hygienická pravidla pro bezpečný provoz, která na jedné straně umožní ochránit zaměstnance a zákazníky, na straně druhé alespoň trochu ekonomicky fungovat. Většina podniků je připravena v následujících dnech poskytnout vyšší hygienický standard, než který nařídí vláda. Naučme se proto chytře žít s covidem,“ vyzývá prezident Hospodářské komory a apeluje na osobní odpovědnost zákazníků a aby dodržovali rozestupy, nosili ochranu úst a dezinfikovali si ruce.

„Kdo nebude ochoten dodržovat i nadstandardní pravidla doporučená oborovými podnikatelskými svazy a asociacemi a která si obchodníci ve svých prodejnách dobrovolně určí, nebude mít jednoduše nárok jejich služby využívat. Je to jen malá daň za to, že budeme moci alespoň trochu normálně žít a za to, že se preventivně snižuje nebezpečí přenosu nákazy,“ varuje Dlouhý a připomíná, že v důsledku vládních zákazů přerušilo podnikání už více než 25 tisíc živnostníků, zaniká rekordní počet firem a o práci přišlo už 80 tisíc lidí. Do existenčních problémů se dostaly malé podniky, živnostníci, zaměstnanci a jejich rodiny.

Články autora Petr Karban

Nejnovější články

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...