Pátek 26. dubna 2024
ikona hodiny26. 4. 2021 15:34

Stále v porcelánu

Dnes, tedy v den, kdy Český statistický úřad oznámil poměrně výrazné zvýšení důvěry v ekonomiku jak u podnikatelů, tak u spotřebitelů, ministr zdravotnictví opět optimismus trochu brzdí. Zatímco před několika dny vyhlásil otevření obchodů od 3. května, dnes již upozornil, že podmínky incidence na 100 000 obyvatel dosáhne Česko až na konci příštího týdne a obchody tedy neotevřou. Služby jeden na jednoho však bez podmínek ano.

Petr Karban Petr Karban autor

šéfredaktor portálu KomoraPlus, měsíčníku Komora a magazínu Be the Best
Dlouhodobě se orientuje na ekonomická a společenská témata, podnikání, personalistiku, komunikaci, reklamu a marketing. V komunikační agentuře COT group působí také jako marketingový stratég a kreativní ředitel.

Foto: Shutterstock.com Důvěra v ekonomiku stoupá, ministerstvo zdravotnictví je drží na uzdě Foto: Shutterstock.com

A tak zlepšení nálady v odvětvích obchodu a služeb, která jsou protipandemickými opatřeními vlády postižena nejvíce, nemusí vůbec nastat. Bohužel, ministr Arenberger, přes svou proklamovanou snahu bojovat s pandemií i zlepšením komunikace a marketingu, vlastně jen navázal na své předchůdce. Těžko lze očekávat, že další zmatená a protichůdná opatření i prohlášení, rušení vyhlášeného a vyhlašování zrušeného, jsou právě ty kroky, které by česká podnikatelská veřejnost přijala s nadšením. A těžko se lze v tomto čase divit prezidentu Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáši Prouzovi, že i on za svůj svaz pohrozil ministru zdravotnictví možnými žalobami. Čemu se divit lze je ostentativně přehlíživý přístup právě ministerstva zdravotnictví k realitě, který Petr Arenberger jen podtrhl svým prohlášením, že i kdyby některá opatření byla protiústavní, budou platit minimálně dva týdny, než je soud zruší.

Několik týdnů již země jede v režimu takzvaného pandemického zákona, ale ministerstvo zdravotnictví ještě ani jednou nepřišlo se zdůvodněním svých opatření, jak zákon požaduje. Ani při nejlepší vůli totiž za zdůvodnění nelze považovat formulaci typu „opatření je nutné, protože snižuje riziko přenosu“. Podnikatelé i veřejnost se logicky ptají: o kolik to které opatření riziko snižuje, jaká jiná opatření a s jakou účinností jsou alternativou, jaké jsou negativní dopady zvolených opatření? Ty otázky jsou nejen legitimní, ale jsou naprosto systémové, odpovědi na ně hledají při řešení krizových situací manažeři napříč segmenty, bez ohledy na příčiny a podstatu krize. Jen ministerstvo zdravotnictví je vytrvale ignoruje a opatření sází na stůl bez logiky, kterou by se vůbec pokusilo obhájit a zdůvodnit.

To není dobré ani pro podnikatele, ani pro vládní strany. Pro podnikatele proto, že dál žijí v nejistotě, pro vládní strany proto, že nejistotu, zda se vládní přístup nepromítne do blížících se voleb, začínají pociťovat. Zkrátka, slon v porcelánu nadělá méně škody než zmíněné ministerstvo.

Co naplat, že jedno ministerstvo připravuje nástroje, které by podnikatelé mohli využít pro aplikaci Bezpečná provozovna, na které Hospodářská komora se svými partnery pracuje a chtěla by ji spustit již začátkem května. Jiné ministerstvo se vytrvale drží tvrdých restrikcí bez patřičného vysvětlení a zdůvodnění. Navíc opatření, která bez zjevné logiky někomu říkají ano, jinému ne.

Jako by nebylo dost důkazů, že právě taková opatření z minulosti jsou příčinou krize důvěry ve vládu a vládní protipandemická opatření a tedy i příčinou jejich slabého dodržování. Leda by tento přístup byl cílem: způsobit ještě větší chaos a krizi, rozdělit svět byznysu na ty, co smějí a nesmějí, oslabit jej a ovládnout. Jsem si vědom, že Rozděl a panuj! funguje i v tomto brutálním modelu.

Zatím ale pořád věřím, že je to jen má nemístná spekulace a ze strany ministerstva pouze neschopnost, nikoliv promyšlená strategie. A že české podnikatelské svazy by na takovou fintu ani neskočily. Ale úplně jistý si nejsem…

Články autora Petr Karban

Nejnovější články

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Analýzy
Podpoří stavební zákon digitalizaci nebo naopak?

Dosavadní verze stavebního zákona často vedla ke zbytečně dlouhým...

A její ředitel, Michal Vacek říká, že: „Nástup...

Zástupce stavební firmy, obchodní ředitel společnosti Subterra, Jiří...

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...