Středa 8. května 2024
ikona hodiny7. 6. 2021 12:32

Nechybí vám miliarda či dvě?

V Česku je skoro 200 tisíc lidí, kteří jsou ve skutečnosti mnohem bohatší, než si myslí. Patří jim akcie a nároky na dividendy, o nichž nemají většinou ani tušení. Jde o pozůstatek kuponové privatizace, na který buď dávno zapomněli, nebo se o něm ani neměli šanci dozvědět, protože kuponovou knížku původně vlastnili jejich již zesnulí příbuzní. Díky nové online službě Zapomenuté miliardy teď může každý z pohodlí domova zjistit, zda mu také patří hodnotný majetek a proměnit ho na peníze ještě předtím, než dojde k nenávratnému promlčení nároků.

Michaela Šámalová autor

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Letos na podzim uplyne 30 let od začátku kuponové privatizace, během níž změnily majitele tisíce firem. Přerozdělování obrovského množství majetku z rukou státu do soukromého vlastnictví se v 90. letech zúčastnily miliony Čechů a Slováků. Většina z nich již svoji investici s různým výsledkem dávno uzavřela, v evidenci Centrálního depozitáře cenných papírů však stále zůstává přibližně 750 tisíc nezařazených majetkových účtů, na něž jejich vlastníci zapomněli. „Hodnotné akcie obsahuje jen menší část z nich, stále se ale jedná až o 200 tisíc majetkových účtů. Přibližně třetina z tohoto počtu je vedená na vlastníky, kteří už nežijí. I po jejich odečtení je ale řeč o skoro 100 tisících lidí, kterým patří majetek, o němž nemají mnohdy ani tušení,” popisuje Daniel Surmař, zakladatel fintech startupu Zapomenuté miliardy, který lidem pomáhá zapomenuté akcie z kuponové privatizace najít, zpeněžit je a udělat tak za kuponovkou definitivní tečku.

Vzhledem k dlouhé době, jež od kuponové privatizace uplynula, patří podle Surmaře většina zapomenutého majetku dnešním seniorům. S ověřováním nároků však svým rodičům a prarodičům mohou na www.zapomenutemiliardy.cz pomoci také mladí lidé, aniž by museli znát cokoli z historie privatizace. Postačí jen několik základních osobních údajů. „S hledáním kuponové knížky si nikdo nemusí lámat hlavu. Celá naše služba je online a plně bezplatná až do chvíle, než případně objevíme hodnotné akcie. Lidé se tak nemusí bát, že by od nás odešli se ztrátou,” říká Surmař a dodává, že služba je určena i dědicům, kteří potřebují ověřit, zda se v rámci dědického řízení nezapomnělo na akcie původně vlastněné jejich již zesnulými příbuznými.

Foto: Zapomenuté miliardy Daniel Surmař Foto: Zapomenuté miliardy

O službě Zapomenuté miliardy

Online služba Zapomenuté miliardy umožňuje široké veřejnosti snadno a rychle ověřit případné vlastnictví akcií a dalších nároků z dob kuponové privatizace 90. let a včas tento majetek zpeněžit, pokud ještě má hodnotu. Provozovatelem služby je fintechový startup Stock Convertor zakladatele Daniela Surmaře a jeho týmu. S rozvojem a financováním projektu pomáhá společnost Brno Technology Accelerator.

 

Klíčovou součástí projektu Zapomenuté miliardy je však nejen ověření případného vlastnictví akcií či nároků z dividend, ale i možnost je snadno a rychle zpeněžit. „Obchodování na burzách je poměrně složitá věc vyžadující vyplňování mnoha formulářů a znalost fungování kapitálových trhů. Ne každý to sám zvládne. Podstatná část hodnotných akcií z kuponovky se na burze navíc ani prodat nedá, protože se nejedná o veřejně obchodované společnosti,” popisuje Surmař.

Služba Zapomenuté miliardy je koncipována jako jednorázová, fungovat bude jen do října 2021, protože se sama postupně vyčerpává. „Zapomenuté peníze z kuponové privatizace bohužel nebudou na svoje majitele čekat navěky. Už letos na podzim dojde k nenávratnému promlčení více než jedné miliardy korun, jež byla původně náhradou za vytěsnění akcionářů společností jako je například Unipetrol. Lidé tak o značnou část prostředků navždy přijdou,” říká Surmař a upozorňuje na to, že majitelé cenných papírů navíc každoročně přicházejí o stamiliony korun na dividendách a dalších souvisejících náhradách, u kterých také postupně dochází k promlčení.

Nejnovější články

Pohled z praxe
Když má svět dveře dokořán

Poslechněte si první epizodu. Poslechněte si druhou epizodu....

Trendy
Česko uvidí první bateriový vlak

Poprvé bude představen první bateriový vlak, který bude...

Návštěvníci letošního veletrhu se tak mohou přijít podívat...

Pohled z praxe
Elektrárny Opatovice modernizují a myslí na ekologii

Elektrárna, kterou firma provozuje, je schopná vysokoúčinné kombinované...

Už od devadesátých let firma pracuje na ekologizaci svého...

V současnosti Elektrárny Opatovice pokračují v obnově svých turbín. Po...

Energie se skrývá nejen v elektrárenských kotlích, ale také...

Nejnovější Aktuality

Trendy
Česko uvidí první bateriový vlak

Poprvé bude představen první bateriový vlak, který bude...

Návštěvníci letošního veletrhu se tak mohou přijít podívat...

Aktuality
Česká nábytkářská firma dobyla Paříž

„Účast na veletrhu byla pro firmu RIM jedinečnou...

V rámci veletrhu značka RIM prezentovala nejen své...

Workspace Expo v Paříži je mezinárodní veletrh zaměřený...

Aktuality
V USA a Kanadě mají o české firmy a startupy velký zájem

„Když jsem se bavil na cestě zpět s účastníky...

„Je povzbudivé vidět, jak české firmy a startupy v oblastech...