Středa 8. května 2024
ikona hodiny9. 5. 2022 12:18

Firmy Moravskoslezského kraje míří na do Pobaltí

Projednat nové zakázky a investice vyjede spolu s Krajskou hospodářskou komorou Moravskoslezského kraje (KHK MSK) na podnikatelskou misi do Pobaltí více než desítka firem z oboru zpracovatelského, zdravotnického, IT, elektrotechniky nebo automotive.

Ilona Honusová autor

Krajská hospodářská komora Moravskoslezského kraje

Foto: Shutterstock.com Pobaltské státy jsou cílem mise moravskoslezských podnikatelů Foto: Shutterstock.com

Krajská hospodářská komora Moravskoslezského kraje (KHK MSK), partner sítě Enterprise Europe Network, tak reaguje na rostoucí zájem o trhy v pobaltských zemích a spolu s MZV organizují pro české firmy podnikatelskou misi do Litvy a Estonska, která proběhne 24. – 27. května 2022 ve Vilniusu a Tallinnu. Záštitu nad touto akcí převzal náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jan Krkoška.

„Moravskoslezský kraj intenzivně podporuje rozvoj podnikání. Když se bude dařit místním firmám, budou se mít lépe i lidé v regionu. Spolupráce se zahraničními partnery může našim podnikatelům významně pomoci, může dát jejich podnikání nové impulsy, významně je akcelerovat i posílit. Mise se zúčastní řada místních firem nejrůznějších odvětví, věřím, že z jednání vzejdou zajímavá a užitečná partnerství či spolupráce,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj Jan Krkoška.

Nejdůležitější součástí programu budou předem domluvená dvoustranná jednání účastníků mise s litevskými a estonskými obchodními partnery, která uspořádají hospodářské komory MSK, Vilniusu a Tallinnu. „Dvoustranná a networkingová jednání jsou vyhledávanou formou setkávání, kde je možno efektivně a v krátkém čase navázat větší množství kontaktů se zahraničními partnery. Této možnosti využilo už více než deset firem našeho kraje, které se mise zúčastní,“ uvedla ředitelka KHK MSK Natálie Šitavancová a dodala, že také další doprovodný program zaručuje prostor pro jednání a získávání cenných kontaktů v rámci návštěv místních firem, hospodářských komor a českých zastupitelských úřadů.

Trhy Litvy a Estonska se řadí z hlediska snadnosti podnikání do první dvacítky. Předností je nejen jejich geografická blízkost a ekonomická stabilita, ale i dobře nastavené daňové systémy.

Jednou z firem, které se mise zúčastní, je společnost RPS Ostrava, působící v oblasti energetiky a v těžařském průmyslu, kde především navrhuje technologie zpracování nerostných surovin a uhlí.  V divizi environment se zabývá zpracováním biologicky rozložitelného odpadu. „Právě tyto nové technologie, jejichž produktem je kompost nebo biopalivo, bychom rádi představili v Pobaltí. Hledáme partnery, kteří se zabývají zpracováním odpadů, a kterým bychom chtěli nabídnout spolupráci pro rozšíření prodeje a následné zajištění servisu,“ uvedla obchodní ředitelka společnosti Barbora Veličková.

Do Pobaltí spolu s KHK MSK zamíří i společnost Info Detective Company. „Chceme tamním firmám nabídnout poskytnutí kompletního informačního servisu v případě jejich expanze do ČR včetně zajištění snížení finančních rizik spojených s dodávkami jejich zboží. Dále nabídneme také možnost vývoje týkající se automatizace výroby a průmyslu 4.0., kde máme velice dobrou cenovou nabídku díky start-up projektům,“ shrnul jednatel společnosti David Andreas Holub.

VOP GROUP chce partnerským firmám nabídnout své nevyužité kapacity ve dvou oblastech, a to jednak při zakázkové výrobě nábytku, kde již firma realizovala pro tuzemské či zahraniční odběratele (Francie, Belgie) dodávky hotelového, nemocničního nebo rekreačního charakteru pro soukromé subjekty i pro státní správu. Jedná se podle něj o rozšíření portfolia odběratelů např. při kauzách COVID či Ukrajina.

„V druhé oblasti se jedná o realizaci zakázek na našem moderním technologickém zařízení na bázi CNC, kde na řadě technologických zařízení nemáme odpovídající využití ani v jednosměnném režimu. Volné kapacity máme u laserových vypalovacích strojů robotizovaného svařovacího zařízení, CNC soustruzích a obráběcím centru, CNC ohýbačkách profilů a trubek i na lince pro nástřik práškovými barvami,“ doplnil ředitel Vilém Widenka.

Exkurze do firem a institucí, např. e-Estonia Briefing Centra, firmám přinesou nové poznatky o fungování místních podniků, dozví se užitečné informace o firemní kultuře a zvyklostech při obchodních jednáních. Ve Vilniusu také KHK MSK podepíše memorandum o spolupráci s Obchodní, průmyslovou a řemeslnou komorou Vilnius.

Nejnovější články

Pohled z praxe
Když má svět dveře dokořán

Poslechněte si první epizodu. Poslechněte si druhou epizodu....

Trendy
Česko uvidí první bateriový vlak

Poprvé bude představen první bateriový vlak, který bude...

Návštěvníci letošního veletrhu se tak mohou přijít podívat...

Pohled z praxe
Elektrárny Opatovice modernizují a myslí na ekologii

Elektrárna, kterou firma provozuje, je schopná vysokoúčinné kombinované...

Už od devadesátých let firma pracuje na ekologizaci svého...

V současnosti Elektrárny Opatovice pokračují v obnově svých turbín. Po...

Energie se skrývá nejen v elektrárenských kotlích, ale také...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...