Středa 24. dubna 2024
ikona hodiny3. 6. 2022 13:13

Generace Z chce udržitelnou současnost

Pro mladé lidi z generace Z je dnes udržitelnost zcela běžnou potřebou a nutností. V jejich volbách je to patrné, protože využívají možnosti sdílené dopravy, při nákupech dávají přednost také udržitelné módě a trendu bezobalového nakupování.

Petr Jarkovský autor

Foto: Accenture Trendy generace Z Foto: Accenture

Témata ochrany přírody a ekologie jsou pro mladé generace prioritou. Ochrana životního prostředí je stabilně oblastí, která mladší lidi nejvíce znepokojuje, přičemž skoro třetina mění své spotřebitelské chování ve prospěch firem s pozitivním dopadem na životní prostředí. Podle aktuální studie World Economic Forum 2022 pak jsou tahounem celé společnosti v oblasti ekologie a udržitelného životního stylu, a dokonce studie mluví o tom, že s sebou strhávají i další generace.

Využívají zelená sdílená auta

Mladí lidé jsou zastánci ekologického přístupu v oblasti dopravy a sdílení dopravních prostředků – automobilu či kola – s více lidmi pro efektivnější využití. Také často dávají přednost těm poskytovatelům sdílených vozů, kteří podporují ekologické pohony.

„Mnoho našich uživatelů jsou mladí lidé z generace Z. Nejčastěji je pak motivuje k využití vedle finanční dostupnosti, kdy nemusí platit drahé pořizovací a provozní náklady, ekologický ohled sdílení, a to, že šetří životní prostředí a planetu. My navíc ve své flotile automobilů využíváme hybridní pohony, které jsou vedle elektromobilů nejekologičtější variantou, ale oproti elektromobilům nabízí i jistotou dojezdu a sami si energii vyrábějí jízdou,“ říká Milan Beutl, ředitel českého zastoupení Anytime carsharing.

Posilujícím trendem je etická a udržitelná móda

Podle průzkumu vyhledávače módy Glami trend udržitelnosti v Česku roste. Při nákupech módy ovlivňuje skoro každého druhého Čecha. „Výrobci udržitelných módních produktů pečlivě dbají na co nejnižší negativní dopad výroby na životní prostředí. Dbají na ekologické pěstování bavlny, na hospodaření s vodou, spotřebu energií, využití přírodních materiálů a barviv. Hlídá se také ekologičnost oděvních obalů a distribuce zboží,“ říká spolumajitel české značky Styx Ruslan Skopal.

Zmíněný průzkum dále ukázal, jaká jsou pro české zákazníky tři nejdůležitější kritéria, podle kterých udržitelnost posuzují. „Co znamená pro Čechy udržitelnost? A jaké jsou v tomto tématu nejčastější věci, které mají vliv na jejich nákupy módy? Jsou jimi nejčastěji používání organických či recyklovaných materiálů, výroba šetrná k životnímu prostředí a dobrá kvalita výrobku spojená s dlouhou životností,“ říká Ondřej Hyrš, ekolog a spolumajitel módní značky Vuch.

Bezobalové nakupování

Velký boom v poslední době zaznamenalo mezi trendy v udržitelnosti také bezobalové nakupování, jež odstartovala propagátorka bezobalové domácnosti Bea Johnson se svou knihou Zero Waste Home. Tvrdí, že ona se svou rodinou vyprodukuje pouze jednu zavařovací sklenici odpadu za rok.

Mnoho mladých lidí generace Z má právě k této ekologické cestě blízko. Snaží se celkově snížit produkci svého osobního a rodinného odpadu, a to zejména díky nakupování stáčené drogerie, bezobalové kosmetiky a potravin ve vratných dózách, které se po vyčištění znovu plní.

„Tlak na udržitelnost v módním průmyslu vede výrobce k tomu, aby uváděli, jak ekologická a etická je jejich výroba. Vznikl proto index udržitelnosti dopadu módy, který se zaměřuje na transparentní komunikaci informací o udržitelnosti s maloobchodníky i zákazníky, a to v reálném čase,“ říká Karel Kotoun, odborník v otázkách udržitelnosti ze společnosti Accenture.

Články autora Petr Jarkovský

Nejnovější články

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...

Trendy
Revoluční služba Office as a service

Program je platformou pro pronájem zcela kompletní kanceláře...

V roce 2024 je společnost U1 odhodlána i...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...