Neděle 28. dubna 2024
ikona hodiny28. 7. 2022 11:05

Vzdělávací platforma dostala 8 milionů dolarů

Český investiční fond Orbit Capital investoval společně s dalšími globálními fondy do mezinárodního startupu s ukrajinskými kořeny Preply – platformy pro online vzdělávání a výuku cizích jazyků skrze soukromé lekce s profesionálním lektorem. Společnost za poslední rok narostla pětinásobně. Investiční kolo Preply série C vedl největší investor do vzdělávacích technologií na světě Owl Ventures se sídlem v Silicon Valley. Český Orbit Capital přispěl startupu částkou 8 milionů dolarů a celková suma investice pro Preply se tak vyšplhala na 50 milionů dolarů. Peníze plánují využít k dalšímu budování AI technologie, na které staví, a na specializovaný obsah pro lektory. Na platformě dnes působí skoro sto lektorů narozených v České republice.

Honza Husták autor

Foto: Orbit Capital Radovan Nesrsta, partner Orbit Capital Foto: Orbit Capital

Mezinárodní startup Preply se zaměřením na online vzdělávání zaznamenává rekordní milník v historii financování společnosti. Finance v sérii C získal nejen od amerického fondu Owl Ventures a nového českého investora Orbit Capital, ale také od Diligent Capital, Hoxton Ventures, Educapital, Evli Growth Partners a Przemyslawa Gaceka, spoluzakladatele společnosti Grupa Pracuj.

Zakladatelé Preply Kirill Bigai, Dmytro Voloshyn a Serge Lukyanov pocházejí z Kyjeva. V průběhu let přesunuli své podnikání do USA a jejich společnost se etablovala na evropském a americkém trhu. Svůj tým rozšířili o více než 400 zaměstnanců 58 různých národností ve 30 zemích světa. Preply se tak stal globálním e-learningovým hráčem, který spojuje největší komunitu zájemců o učení se jazyka moderním způsobem, v digitálním spojení s lektory z celého světa.

„Jsem nesmírně hrdý na to, čeho jsme v Preply dosáhli. Stali jsme se číslem jedna pro lektory z mnoha zemí a přední světovou značkou v oblasti jazykových kurzů online. Díky financování plánujeme pokračovat v rozšiřování své působnosti v USA a v Evropě – zdvojnásobíme počet kurzů založených na umělé inteligenci a splníme svůj slib, že propojíme největší komunitu živého jazykového vzdělávání na světě,“ říká CEO a spoluzakladatel Preply Kirill Bigai.

Preply

Digitální platforma pro online výuku jazyků, která spojuje více než 32 000 lektorů vyučujících 50 jazyků statisíce studentů ve 180 zemích světa. Díky umělé inteligenci a strojovému učení dokáže navrhovat shody mezi studenty a lektory a vytvářet individuální plány výuky tak, aby vyhovovaly rozpočtu, rozvrhu a aktuálním znalostem studenta. Společnost Preply založila v roce 2012 ukrajinská trojice Kirill Bigai, Serge Lukyanov a Dmytro Voloshyn. Dnes má více než 400 zaměstnanců 58 různých národností z 30 zemí Evropy, USA, Afriky, Asie a Latinské Ameriky.

Vzdělávání láká i Čechy

Česká republika je pro společnost Preply jedním z největších a nejrychleji rostoucích trhů v Evropě. V minulém roce bylo Česko zařazeno na 24. místo nejlépe připravených zemí na přechod do online vzdělávání podle jejich e-learning indexu. Kromě toho, že se téměř polovina tuzemských studentů učí přes platformu anglicky, na druhé příčce je samotná čeština, jež je populární díky expatům a cizincům, kteří v Česku žijí a mají ambici se zdejší jazyk naučit a aktivně používat. Mezi další jazyky, které se na Preply Češi rádi učí, patří španělština, němčina a francouzština.

Mezi tři hlavní důvody, proč čeští studenti platformu využívají, patří zlepšení kariérních vyhlídek (29 %), zlepšení konverzačních dovedností (28 %) a příprava na stěhování do cizí země (16 %). V současné době působí na platformě Preply necelá stovka lektorů, kteří se narodili v České republice, 46 % z nich však nyní vyučuje v jiné zemi, přičemž oblíbenými místy pobytu jsou Velká Británie, USA, Španělsko, Německo, Spojené arabské emiráty a Portugalsko. S českým lektorem na Preply se v současné době učí žáci z více než 65 zemí světa, včetně studentů z USA, Německa, Ruska, Velké Británie, Polska, Ukrajiny, Austrálie a Španělska.

Podpora pro evropské technologické inovátory

Fond Orbit Capital poskytuje jak tradiční investice výměnou za podíl ve společnostech, tak i dluhové financování, takzvaný venture debt. V posledních měsících investoval formou venture dept do společnosti rezidenčního developmentu Nova et Vetera a do jeho ekvitového portfolia přibyly projekty Booksy, DocPlanner nebo Rohlík.cz. Investice českého fondu do platformy Preply navazuje na strategickou podporu expanze technologických startupů z regionu střední a východní Evropy.

„Orbit Capital dlouhodobě podporuje globální růst technologických společností ze střední a východní Evropy. Etablované VC fondy z našeho regionu se zaměřují na vstup do firem v počáteční fázi, my jako první investujeme v pozdější, růstové fázi, kde objem investice již zpravidla přesahuje možnosti ostatních fondů z CEE. Vidíme obrovský potenciál v digitálním řešení Preply a metodě jazykového vzdělávání dostupného z jakéhokoli místa na světě, zejména díky autentickému propojování studentů se soukromými lektory. Věříme, že investice pomůže startupu naplnit potenciál rychlého růstu na americkém a evropském trhu,“ říká Radovan Nesrsta, hlavní partner a člen investičního výboru Orbit Capital.

Články autora Honza Husták

Nejnovější články

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Nejnovější Pohled z praxe

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Pohled z praxe
Holcim míří k uhlíkové neutralitě

Nejnovější krok směrem k udržitelnosti a ochraně životného prostředí...

„Díky těmto úpravám dojde ke snížení celkového množství...

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...