Sobota 20. dubna 2024
ikona hodiny28. 9. 2022 09:17

Cestovatelská platforma Worldee získává pro další růst a rozšíření týmu přes milion eur

Konvenční turismus je passé, táhnou autentické zážitky

Objevovat svět společně s někým, kdo navštěvovanou zemi procestoval nebo v ní nějakou dobu žije? Na tuto kartu nyní sází olomoucký startup Worldee, který v letošním roce spustil tržiště s nabídkou autentických cest a dovolených – ty připravují a těmi provázejí samotní cestovatelé. Takzvaní travel buddies jsou průvodci, kteří v navštěvované zemi strávili nějaký čas, dokázali ji poznat a následně mohou své zážitky předat dalším. Olomoucký startup letos prodal zájezdy za zhruba pět milionů korun, čímž nadchl taky investory, a s více než milionem eur chce najmout seniorní kolegy a zážitky z autentického cestování nabídnout  i lidem mimo Českou republiku.

Honza Husták autor

Foto: Worldee Tomáš Zapletal Foto: Worldee

„Stojíme u vzniku nového unikátního trendu. Jsme přesvědčeni, že lidi už nebaví pořád dokola tentýž zájezd k moři, akorát nemají tolik možností alternativního cestování. Tradiční koncept cestovek je přežitý, mladší generace je již dnes považuje za dinosaury. Přemýšleli jsme proto, jakou formou cestování obohatit. Travel buddies tu byli vždycky, rozprostření po fórech na sociálních sítích. My je sjednocujeme pod naší platformou a sdružujeme ty nejlepší ověřené průvodce a dobrodruhy, kteří mají cestování v krvi, chtějí organizovat cesty a provázet lidi, protože je baví posílat svoje tipy a triky dál do světa,“ představuje nový koncept zakladatel Worldee Tomáš Zapletal. Ten startup založil společně s Tomášem Nakládalem v únoru roku 2019.

Dle zakladatelů tak nový koncept cestování kombinuje to nejlepší ze světa cestovních kanceláří a individuálního cestování. Worldee věří, že přináší autenticitu, s níž se cestovatelé setkají při svých individuálních cestách, v kombinaci s jednoduchostí, kterou umí zprostředkovat cestovky

Worldee

Inspirovat se a vyrazit za dobrodružstvím. Startup Worldee nabízí alternativu k cestovním kancelářím. Kombinuje sociální síť cestovatelů s deníčkem jejich cest, fotoalbum uživatelů a tržiště cest organizovaných samotnými dobrodruhy a uživateli. Síť spojuje cestovatele z celého světa, jejich poznatky, tipy a zážitky. Slouží jako digitální rádce a katalog, ale také jako inovativní prodejce cestovatelských zážitků od lidí pro lidi. Nápad na propojenou sociální síť pro cestovatele vznikl v roce 2019. Službu využívá přes 70 tisíc uživatelů z celého světa a aktuálně je v denících zaznamenáno více než 400 tisíc cestovatelských itinerářů.

Přitažlivost alternativní dovolené

Potenciál alternativního cestování s Worldee nadchl českou investiční společnost KAIPERI, která do startupu vložila spolu s další investicí od Josefa a Ondřeje Průšových z Prusa Research sumu 1 085 000 eur, tedy v přepočtu 27 milionů korun. Částku plánuje startup investovat především do rozšíření týmu o seniorní kolegy – například šéfa marketingu nebo šéfa business developmentu. Vedle personálních novinek plánuje startup i vytvoření automatizovaného systému pro nákup letenek a v neposlední řadě chce Worldee dobývat další strategické trhy.

„Ukázali jsme, že náš nápad s autentickým cestováním a marketplace pro cestovatele má své zákazníky a budoucnost. Máme jasno, kam se chceme vydat. Máme nyní produktový plán na několik let, a proto chceme získat ty nejlepší lidi na trhu, abychom mohli růst, expandovat a nastavit nové trendy v cestování. Spolupracujeme s týmem skvělých právníků ze Sedláková Legal a věříme, že nyní máme v zádech ty správné investory, abychom mohli toto roky neměnné odvětví disruptovat,” říká Tomáš Nakládal, spoluzakladatel a COO.

„Investiční společnost KAIPERI Venture Capital, a. s., vznikla v Olomouci jako syndikát několika angel investorů, kteří ve Worldee vidí obrovský potenciál. Jsou to zkušení podnikatelé a můžou nám hodně pomoci i svými znalostmi a zkušenostmi ze světa byznysu. Pohybují se zejména v investicích do finančnictví a developerských projektů. Opravdu je nadchla příležitost investovat do dalšího zajímavého oboru, a to do Worldee – projektu s celosvětovými ambicemi a plánem ovládnout globální trh. Skvěle jsme si sedli jak byznysově, tak lidsky a jsme moc rádi, že do toho jdou s námi,“ doplňuje Nákladal.

Celý svět bez nudy a bez bloudění

„Chceme jednoduše ukončit mainstreamovou nudu. Ano, nabízíme stejné destinace jako tradiční cestovní kanceláře, ale my navíc přinášíme autenticitu, zážitek, unikátnost. V nabídce máme již desítky cest, například třináctidenní okruh Šrí Lankou, Mexiko & Día de los Muertos nebo cestu po stopách Le Corbusiera a pařížské avantgardy, ale cesta v naší produkci bude jednoduše autentičtější. Současná mladá generace již nechce žít v poevropštělých letoviscích nebo jíst to stejné jídlo, které jí denně doma. Trendem bude objevování zajímavých a originálních míst za pomoci lidí, kteří na místě žijí nebo už na místě byli a velmi dobře ho znají,“ dodává Zapletal.

Současný 17členný tým olomouckého startupu se pak vedle tržiště zájezdů stará o vše, co se týče samotné cesty. Součástí zakoupení cesty jsou i letenky, ubytování, pojištění, transfery, půjčení auta nebo třeba přeprava MHD.

Worldee první dva roky působilo především jako digitální cestovatelský deník a prostředek k plánování individuálních cest s prvky sociální sítě, kdy umožňovalo cestovatelům navzájem se inspirovat. A to nejenom na počítači, ale také díky mobilním aplikacím pro telefony s operačním systémem Android i iOS. Dříve vyvinuté nástroje využívá právě k vybudování tržiště, na kterém je možné si celou cestu i zakoupit. Za dobu svého působení získalo Worldee od investorů přes 47 milionů korun.

Články autora Honza Husták

Nejnovější články

Be the Best
Platí Baťovo ikonické motto i v době umělé inteligence?

Jeden závěr na úvod je ale zcela zřejmý:...

Bylo to v roce 1925 – po 31 letech...

Tomáš Baťa je nám i v současnosti inspirací mimo...

V období, kdy se firmě Baťa podaří konečně zvládnout...

Následně se Baťa také vyjadřuje k odpovědnosti firem za...

Abychom se mohli dostat k podstatě naší úvahy, jak...

A významným článkem mozaiky Baťových úvah je také...

A zde získáváme odpověď Tomáše Bati na situaci,...

A zase se ocitáme na začátku dvou rovin,...

Nejde zde oddělit jedno od druhého. Firmy nemohou...

Tomáš Baťa věděl, že jde o změnu životního...

Vracíme se touto úvahou zase na začátek. Málo...

Jak k otázce umělé inteligence a nahrazování lidské práce...

Jak vnímá roli lidí v době umělé inteligence...

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....

Analýzy
Češi nechtějí odejít za prací do zahraničí

Důležitou roli při rozhodování ale hraje rodina –...

Lidé jsou nejvíce otevřeni přestěhovat se za prací...

V Česku a Severním Makedonii je téměř polovina...

Důležitým faktorem při zvažování konkrétní nabídky není jen...

„První tři země v Evropě, do kterých to...

Ve střední Evropě, na Balkáně a v regionech...

Naopak největší překážkou práce v zahraničí je dlouhodobé...

Poskytovatel náborových služeb Alma Career uskutečnil průzkum ve...

Nejnovější Cestovní ruch

Expertní pohled
Češi zůstávají v Česku, ve světě touží po tichu

Češi nyní tvoří 56 procent všech turistů v...

Z cestovatelů jsou čím dál tím častěji gurmáni....

Tak zvané silent travel se stává jasným trendem...

Jednotlivý provozovatelé jdou s dobou ale i v...

Cestovní ruch
Kongresoví ambasadoři byli oceněni

Ambassador Awards Evening se uskutečnil pod záštitou primátora...

„Celý profesní život se snažím posouvat českou onkologii...

Hlavními partnery večera byly: Hlavní město Praha, Ministerstvo...

Cestovní ruch
Výročí Franze Kafky: Příležitost i pro cestovní ruch?

Kdo navštíví Prahu, resp. její webové stránky a...

Hlavní město ve spolupráci s Prague City Tourism...

Během roku Franze Kafky se uskuteční také projekt...

Otáčející se hlava Franze Kafky patří k nejvyhledávanějším...