Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny12. 1. 2023 10:26

Vítejte na Zlínsku, v Baťově podnikatelském zázraku

Zlín. Před válkou světová metropole obuvnického průmyslu. Z malé firmy zde vyrostla uznávaná mezinárodní organizace vynikajícího renomé. Založil a vedl ji člověk nebývalé vůle, vytrvalosti a nadhledu: Tomáš Baťa. Po jeho smrti firmu převzal jeho bratr Jan Antonín. Ještě osmdesát let po znárodnění společnosti můžete ve Zlíně Baťův důmyslný systém okusit na vlastní kůži. Naplánujte si svou firemní akci či konferenci právě do tohoto východomoravského města a budete fascinováni.

Martin Pášma autor

Foto: East Moravia Convention Bureau Zlín Foto: East Moravia Convention Bureau

Ubytovat se můžete v hotelu dříve nesoucímu název Společenský dům, který byl postaven jen rok po dokončení sousední budovy největšího kina ve střední Evropě s kapacitou 2800 míst. Na pracovní část pobytu odejdete do továrních budov, které před deseti lety prošly konverzí z výrobních hal do komplexu 14|15 Baťův institut zastřešujícího galerii, muzeum a knihovnu. Oběd si dáte v prosklené restauraci Obchodního domu, který ve své době přinášel Baťovým zaměstnancům stejný komfort, jako měli lidé v Británii či USA. Rovněž večerní program skýtá řadu možností, od dobových tanečních večerů, přes sport, až po návštěvu divadla či filharmonie.

Alternativou mohou být Otrokovice – část Baťov. To je město, které bylo postaveno takřka na jeden zátah. Vzniklo tak, že si je J. A. Baťa jednoduše vymyslel. Vysnil. Jeho skvělý architekt a urbanista Gahura mu město nakreslil, nu a mohlo se stavět. Na jedné straně továrna, na druhé obytná zóna a opět, podobně jako ve Zlíně, město v zahradách. Moderní obytné budovy a domky zasazené do zeleně. Všemu i zde kraloval Společenský dům, objekt netradičních tvarů a vysoké architektonické hodnoty.

Ozvěte se, rádi poradíme!

East Moravia Convention Bureau
www.vychodni-morava.cz
+420 733 161 671

Grafika: East Moravia Convention Bureau Grafika: East Moravia Convention Bureau

Co budete dělat v nepracovní části meetingu? V Otrokovicích můžete nastoupit na loď a po Baťově kanálu, vodní cestě vzniklé pro dopravování uhlí se vydat na jih. Cestou vás čeká mnoho lákavých odboček, například za velkomoravskými a cyrilometodějskými památkami, za malířem evropského věhlasu Jožou Uprkou, nebo k plně zachovalému majestátnímu hradu Buchlovu.

Další skvělou možností je seznámit se s dalšími obory, do nichž podnikaví Baťové vstoupili. Rámcově je představuje moderní expozice Dnes fantazie / zítra skutečnost v Muzeu jihovýchodní Moravy ve zlínském 14|15 Baťově institutu. Ovšem například zlínskou filmovou tradici poznáte nejlépe ve filmových atelierech nad městem. Zdejší zcela ojedinělé a stále funkční filmové laboratoře, ale především expozice skýtají nápadité možnosti pro exkurze, ale též pro workshopy či projekce. Připomeňte si zde vzniklá filmová díla, která ve své době udělala díru do světa: Cesta do pravěku, Vynález zkázy, Baron Prášil a další.

Kdybyste si chtěli event v baťovském Zlíně zpestřit, doporučujeme navštívit blízké Vizovice se světově proslulou tradicí výroby ovocných pálenek, pozoruhodným zámkem či funkční sklárnou. Dalším úžasným lákadlem jsou Luhačovice, nejpůvabnější moravské lázně se stavbami Dušana Jurkoviče a nesmrtelným příběhem fenomenálního skladatele Leoše Janáčka a jeho múzy Kamily. Luhačovice jsou místem s největší koncentrací možností pro konferenční turistiku v kraji, které jsou stále dále a dále rozvíjeny. Můžete rokovat v samém centru lázní naproti kolonády, v jednom z wellness hotelů či sálů v centru romantického města, ale například také v letovisku u Luhačovické přehrady, které skýtá mnohé možnosti pro aktivní pohyb v krásném prostředí. Zapomenout nelze ani na Kroměříž a její UNESCO památky. Barokní architektura zámku a zahrad vám vyrazí dech. Historické město je díky dálnici dobře dostupné odkudkoli a přináší možnosti jako žádné jiné. Nechte se inspirovat po staletí pěstovanou krásou. Komponovaný program v barokním klenotu – Květné zahradě bude jedinečným zážitkem pro všechny.

Nejnovější články

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Cestovní ruch
Regionální muzeum není jen pokladnice

Od muzea se očekává, že uspokojí/přitáhne turisty včetně...

Jílové u Prahy je tak trochu ve specifické...

Zlato Regionální muzeum v Jílovém u Prahy sídlí na...

Příležitostné výstavy Výstavy, malé i větší, jsou v jílovském...

Původně jen opravdická živoucí kočka. Tak nějak jednou...

Regionální muzeum, na rozdíl od těch velkoměstských, může...

Expertní pohled
Češi zůstávají v Česku, ve světě touží po tichu

Češi nyní tvoří 56 procent všech turistů v...

Z cestovatelů jsou čím dál tím častěji gurmáni....

Tak zvané silent travel se stává jasným trendem...

Jednotlivý provozovatelé jdou s dobou ale i v...