Pátek 19. dubna 2024
ikona hodiny14. 4. 2023 06:03

První (nejen) české krůčky k vodíkové dopravě

První čerpací stanice v ČR, taxíky, sdílená auta, vlaky i autobusy

Vodíkový pohon stále více naplňuje roli pohonu budoucnosti. ČR má první čerpací stanici na pražském Barrandově, v Hamburku nově jezdí 25 vodíkových taxi, osvědčuje jako významná alternativa v logistice i vlakové dopravě. Testování probíhá v městské hromadné dopravě a na poli sdílených automobilů i v ČR. Australští vědci přišli s objevem, který by mohl vyřešit problémy s jeho výrobou. Objevili novou metodu, která by mohla změnit způsob výroby vodíku.

Petr Jarkovský autor

Foto: Toyota Mirai Taxi Hamburg Foto: Toyota

Výhodou vodíkového pohonu není jen šetrnost k přírodě, ale i relativně dlouhý dojezd a rychlé tankování. Místo dlouhého až hodinového dobíjení elektrovozu natankujete vodík do auta během 5 minut.  „Vodíkový pohon automobilů je na samém počátku masového rozšíření a má před sebou samozřejmě ještě některé výzvy. Spočívají zejména v oblastech vytvoření dostatečné infrastruktury pro podporu skladování a distribuce. Přesto považujeme vodíkový pohon ze reálnou budoucnost automobilové dopravy, a to nejen té osobní, ale také nákladní a veřejné,“ říká Martin Peleška, ředitel českého zastoupení značek Toyota a Lexus.

Toyota Mirai druhé generace nabízí dojezd až 650 km a lze ji natankovat během několika minut. Je poháněna elektromotorem o výkonu 182 koní, který je napájen palivovými články, jež vyrábějí elektřinu reakcí vodíku a kyslíku. S vývojem vodíkových automobilů pokračuje i BMW, která právě zahajuje testovací provoz pilotní flotily nových BMW iX5 Hydrogen. Budou je testovat zákazníci značky a budou automobilce přinášet zpětnou vazbu ze života s vodíkovými auty. Ta ji pak využije pro další vývoj, protože novým elektromobilům s palivovým článkem věří a považuje je za součást budoucnosti mobility.

Na pražském Barrandově byla otevřena první veřejná čerpací stanice vodíku v ČR. Do roku 2025 by mělo v Česku fungovat dvanáct vodíkových čerpacích stanic a o pět let později osmdesát. Na dobíjecí a plnicí infrastrukturu má Česko připravených šest miliard korun a ve fázi schvalování je nyní jedenáct projektů vodíkových plniček.

Hamburg má nyní 25 nových taxi Toyota Mirai na vodíkový pohon. Toyota se totiž připojila k výměně hamburských vozů taxislužby za vozy s nulovými emisemi se svými vozy Toyota Mirai druhé generace. A to zde není vše, do roku 2025 totiž budou všechny hamburské taxíky bezemisní. Dalších 600 vozů Toyota Mirai jezdí v Paříži, v Kodani 100 a po celé Evropě jsou již ve flotilách carsharingových společností i půjčoven.

V Praze Toyotu Mirai testoval nedávno pro použití ve sdílené dopravě v českém prostředí Anytime carsharing a první výsledky jsou příslibem. „Aktuálně je pro nás ideální hybridní pohon, ale z toho, co se na trhu reálně nabízí, je vodíkový pohon smysluplným řešením, které může v budoucnu velmi dobře fungovat,“ dodává Milan Beutl z Anytime.

Vodíkový pohon se osvědčuje jako významná alternativa pro bezemisní a tichou dálkovou automobilovou dopravu. Proti klasickým elektromobilům nabízí navíc některé výhody – rychlejší doplnění paliva, delší dojezdovou vzdálenost či bezproblémový provoz i při nízkých venkovních teplotách. V běžném provozu se vodíkový nákladní vůz osvědčil i logistické společnosti Gebrüder Weiss, která jej již provozuje ve Švýcarsku pro maloobchodní distribuční dopravu. Co se týče vlakové dopravy na vodík, ta by mohla začít jezdit v ČR zhruba za pět let. Náklady na ně by se přitom příliš nelišily od současných vlaků. Vlaky na vodíkový pohon jsou podle expertů jednou z ekologických variant budoucího provozu na železnici.

Pražský dopravní podnik se chystá testovat nový autobus poháněný vodíkem. Bude jezdit z Jižního Města na Barrandov na lince číslo 170, která byla vybrána mimo jiné kvůli své délce zhruba 40 kilometrů, kopcovitému profilu nebo blízkosti připravované první veřejné vodíkové plnicí stanice v Praze v ulici K Barrandovu. Vůz by měl vyjíždět z garáží Kačerov. Jedná se pokračování hledání alternativních způsobů pohonu vozů MHD, kdy jsou postupně zaváděny vozy na elektřinu a obnovován provoz trolejbusů.

Dalším krokem k masovějšímu rozšíření musí být lepší dostupnost vodíku pro automobily. Mohl by k tomu pomoci i nový objev vědců z australské University of Adelaide, kteří objevili novou metodu, výroby vodíku. Umožňuje využívat vodu přímo z oceánu k efektivní výrobě zeleného vodíku pomocí elektrolyzéru. A právě zelený vodík bude v budoucnu hrát velmi důležitou roli pro celé odvětví dopravy, protože využívá obnovitelné zdroje energie a v mnoha případech by mohl nahradit ropu.

Články autora Petr Jarkovský

Nejnovější články

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....

Analýzy
Češi nechtějí odejít za prací do zahraničí

Důležitou roli při rozhodování ale hraje rodina –...

Lidé jsou nejvíce otevřeni přestěhovat se za prací...

V Česku a Severním Makedonii je téměř polovina...

Důležitým faktorem při zvažování konkrétní nabídky není jen...

„První tři země v Evropě, do kterých to...

Ve střední Evropě, na Balkáně a v regionech...

Naopak největší překážkou práce v zahraničí je dlouhodobé...

Poskytovatel náborových služeb Alma Career uskutečnil průzkum ve...

Expertní pohled
Digitalizace v rámci nového stavebního zákona je příležitostí

Celý systém čekají velké změny včetně přechodu na...

S digitalizací systému úzce souvisí zavedení Portálu stavebníka,...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Jak připravit firmu na AI a digitální budoucnost?

Pátý ročník Digital Transformation Summitu proto přinese nejnovější...

Srdcem Digital Transformation Summitu (DTS) budou ukázky konkrétních...

DTS letos otevře Krzysztof Krecikij, Salesforce Regional Director...

Aktuality
Komora pomůže podnikatelům s elektronickým daňovým přiznáním

Hospodářská komora proto spustila na webové stránce www.komora.cz/dane/ návody,...

„Digitalizace musí být k uživateli přátelská a přinášet...

Aktuality
Největší logistický kongres v ČR se blíží

Logistika a doprava patří mezi nejdůležitější pracovní úkony mezi...

Všechny zmíněné faktory představují příležitost pro spojení s loajální...

Velký kongres EASTLOG, který se bude konat 30....