Čtvrtek 18. dubna 2024
ikona hodiny24. 4. 2023 10:51

Volný pád českého hotelnictví pokračuje

Pozice českých hotelů i Prahy oproti sousedním zemím a metropolím stále více zaostává. Březen tak potvrdil zimní volný pád kdysi výkladní skříně středoevropského prostoru v segmentu hotelnictví. Vídeň poráží naše hlavní město o třídu a nově se Praha propadá i pod Budapešť, a dokonce i pod Bratislavu, a to jak v obsazenosti, tak v ceně! Vyplývá to z dat světově uznávané společnosti STR.

Vanesa Jeřábková autor

Foto: Shutterstock.com Nastal volný pád českého hotelnictví Foto: Shutterstock.com

Hoteliéři netrpělivě očekávali zveřejnění dat STR za březen, neboť v meziročním srovnání se poprvé porovnávají data s měsícem „po covidu“ (březnem 2022), kdy se začaly rušit restrikce. A pro české hotely to není dobrá zpráva. Z kdysi premianta středoevropského trhu se během zimy dostala Praha na poslední místo a březen tento trend bohužel prohloubil.

Obsazenost ČR a Prahy byla nejslabší se srovnatelnými městy regionu. Ještě varovnější jsou stagnující ceny za pokoj, kdy meziroční nárůst o 12-13 % zdaleka nepokrývá inflaci. Zatímco například Bratislava dosahuje 30 % růst, Varšava 23,9 % a Vídeň 25,8 %.

Přitom Praha (spolu s Varšavou) dosahuje již nejhorších cen i v absolutních hodnotách – nejde tedy o situaci, že by Praha rostla pomaleji z vyššího základu a okolní metropole ji dohnaly.

Varující je rovněž fakt, že tento mírný nárůst ceny (nárůst trhu) českých hotelů se porovnává s březnem 2022 – tedy s měsícem, kdy se hotelový trh teprve velmi zvolna probouzel po covidové pauze.

Určitou nadějí může být úspěšný (dubnový) velikonoční prodloužený víkend, který dle předběžných odhadů dopadl především v pražských hotelech výborně. Jestli se ovšem jedná o změnu trendu a nadechnutí českého trhu, či jen krátkodobý výkyv, ukáží dubnové výsledky.

„Přichází jaro, Velikonoce odstartovaly hlavní turistickou sezónu,“ říká majitel největší české hotelové sítě Jaroslav Svoboda (Czech Inn Hotels). „To je samo o sobě vždy pozitivní moment a celý rok se bude hodnotit dle hlavní sezóny. Nicméně systémové faktory: nejdražší energie v Evropě, extrémní růst cen potravin, neřešení a odsouvání problémů Airbnb, nesmyslně vysoký počet hotelů v Praze… to vše bude tížit české hotely dál. Naše čísla jsou výrazně nad trhem, ale celková situace odvětví se nás pochopitelně dotýká,“ uzavírá Jaroslav Svoboda, známý svým optimismem za jakékoli situace.

Meziroční srovnání

Zdroj: Smith Travel Research Zdroj: Smith Travel Research

Meziměsíční srovnání

Zdroj: Smith Travel Research Zdroj: Smith Travel Research
Zdroj: Smith Travel Research Zdroj: Smith Travel Research

S nastupujícím jarem obsazenost hotelů ve střední Evropě roste a dostává se na úroveň evropského průměru, který přes zimu „táhnou“ teplejší oblasti jihu a západu Evropy a velké metropole. I tak je prostým okem vidět zaostávání České republiky a Prahy oproti svým sousedům a přímým konkurentům.

České hotely, které nekopírují trh

Zdroj: Smith Travel Research Zdroj: Smith Travel Research

Pochopitelně tristní situace českého hotelového trhu se netýká všech. Z dat STR vyniká zejména skupina Czech Inn Hotels – dominantní poskytovatel hotelových služeb v Praze a jedna ze tří největších hotelových sítí v České republice. Zejména v segmentu „obyčejných“ čtyřhvězdičkových hotelů bije do očí jejich skoro stoprocentní obsazenost.

Příkladem jsou hotely Merkur, Don Giovanni, Josephine a další provozovny uvedeného řetězce. „Jsme ryze turistický hotel, a tak je pro nás mimosezóna vždy složitým obdobím,“ vysvětluje Senior Manager Šimon Bečka, který řídí hotel Josephine Old Town Square u pražského Staroměstského náměstí „Nicméně i tuto zimu se nám dařilo držet trend být více než 20% v obsazenosti nad konkurencí. Moje zásluha je snad v tom, že hotel si udržuje Booking hodnocení nad 9,5, jinak jde o systémově řízenou dravou obchodní politiku celé skupiny Czech Inn Hotels,“ uzavírá velmi skromně Šimon Bečka.

Nejnovější články

Názory
Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Evropa totiž dle Draghiho příliš dlouho (naivně) věřila...

Obecně platí, že Draghiho lékem na zhoršující se...

Analýzy
Revoluce v benefitech se nekoná

Loňský podzim přinesl vášnivou debatu o negativních dopadech...

„Letošní průzkum benefitů ukázal, že rozdíl mezi tím,...

„Benefity sledujeme v rámci našich průzkumů již bezmála...

Zajímavým zjištěním letošního průzkumu je pak i skutečnost,...

Cestovní ruch
Kongresoví ambasadoři byli oceněni

Ambassador Awards Evening se uskutečnil pod záštitou primátora...

„Celý profesní život se snažím posouvat českou onkologii...

Hlavními partnery večera byly: Hlavní město Praha, Ministerstvo...

Nejnovější Analýzy

Analýzy
Revoluce v benefitech se nekoná

Loňský podzim přinesl vášnivou debatu o negativních dopadech...

„Letošní průzkum benefitů ukázal, že rozdíl mezi tím,...

„Benefity sledujeme v rámci našich průzkumů již bezmála...

Zajímavým zjištěním letošního průzkumu je pak i skutečnost,...

Analýzy
Vědí, ale nepřipravují se

„Výsledky průzkumu nás překvapily. Odhalily, že připravenost na...

Ale právě v tom je ta šance. „ESG je...

A jak tedy průzkum zrealizovaný BDO Hungary dopadl? Naprostá...

„Důvodem je také více peněz na investice a také...

Ačkoli si firmy jsou vědomy potřeby udržitelného fungování,...

Analýzy
České nábytkářství oslabuje, ale ne dramaticky

„Již několik let panují v globální ekonomice jisté propady,...

„Pokles na 51,45 mld. Kč je stále velmi...

Špatná podle Tomáše Lukeše není ani spotřeba nábytku...

Suma za import nábytku v roce 2023 dosáhla 28,18...

Za vyloženě pozitivní trend AČN považuje růst podílu...

Český nábytek podle Čudky vyniká invencí i kvalitou....