Středa 24. dubna 2024
ikona hodiny27. 4. 2023 08:10

Chytré budovy jsou nutnost, ne téma budoucnosti

Chytré budovy jsou častým tématem posledních let, ale kvůli skokovému zdražování energií a tlaku na úspory a udržitelnost se aktuálně zvýšil i tlak na jejich rychlejší rozšíření. A to jak na stavbu nových chytrých budov či rekonstrukci a modernizaci stávajících. Akcelerátorem je také nedostatek lidských zdrojů či tlak na přicházející nutné plnění norem ESG.

Petr Jarkovský autor

Foto: SSI group Chytré budovy jsou nutností, ne trendem Foto: SSI group

Inteligentní topení, klimatizace, rekuperace a udržování celkově ideálního vnitřního klimatu či aktivní využívání slunečního svitu. Využívání IoT (internetu věcí), automatické recepce, vzdálených dohledových center či chytrý úklid. To jsou jen některé z chytrých řešení, která nyní ohromně rostou na významu a také jsou stále využívanější,“ říká Ondřej Mareček z SSI Group.

Chytrá řešení šetří energie a další náklady

Smart řešení prostřednictvím čidel a IoT snižují energetickou náročnost tak, že hlídají topení, klimatizaci, provoz žaluzií a další. V čem technologie v budovách přinášejí neocenitelnou pomoc, je například hledání energetických úspor. Bez množství provázaných technologií, které měří a sbírají hodnoty teploty, tlaku, času a další, by analýza efektivity provozu nebyla možná.

Příkladem chytrých řešení je osazení oken čidly, která v případě otevření zajišťují automatické vypnutí topení nebo chlazení. „Na osluněných částech budovy jsou instalovány žaluzie, které se automaticky přizpůsobují stavu venkovního prostředí. Na aktuální potřeby reagují na základě informací z chytrých čidel, které vyhodnocují a volí nejlepší řešení,“ říká Michal Černý zástupce společnosti Screen Innovations.

Jde i o čas a personál

Nedostatek personálních zdrojů a tlak na efektivitu mění také formát úklidu, kde se nyní začínají prosazovat autonomní mycí stroje. Ty pak fungují automaticky na základě naprogramovaného algoritmu. „Robot samostatně vykoná zadané a naprogramované úkoly čištění a sám přijede v případě potřeby do dokovací stanice. Senzory a software zajišťují spolehlivou navigaci, objíždění překážek a bezpečně zamezí kolizi,“ říká Lukáš Rom ze společnosti Kärcher.

Dokovací stanice autonomního mycího stroje zajišťuje plně automatizovanou práci, včetně plnění čistou vodou, vyprazdňování špinavé vody, proplachování nádrže a nabíjení lithium-iontové baterie s dlouhou životností. Pro dokumentaci a kontrolu odesílá hlášení stavu na mobilní koncová zařízení a sestaví detailní zprávy o čištění na příslušném webovém portálu. Stroj tak podporuje úklidový personál, který se díky tomu může věnovat náročnějším úkolům.

Dalším příkladem je využívání automatizovaných systémů u recepcí či dohledových center. „Takzvané dohledové a poplachové přijímací centrum je komplexní bezpečnostní systém, který v sobě spojuje nejmodernější technologie a perfektně vyškolené profesionály. Pokud nastane potenciálně nebezpečná situace, jeho pracovníci dokáží na místo okamžitě vyslat posílení ostrahy, hasiče, zdravotníky i policii,“ říká Ondřej Mareček a dodává: „Výhodou je, že takové centrum spravuje několik budov a ušetří se tak personální a další náklady v každé jednotlivé budově. Pult centralizované ochrany má dokonalý přehled i díky analytickým kamerám a sensorům s umělou inteligencí. Dokáže tak efektivně sledovat a vyhodnocovat běžné poplachové události jako je pohyb osob ve střeženém objektu, funkčnost systémů, změnu teploty v hlídaném prostoru, například v serverovně a další mimořádné události.“

Udržitelnost a tlak ESG

Za dveřmi už je také nutné plnění norem ESG. „Od roku 2024 má vstoupit v platnost směrnice CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), která bude standardizovat reporting udržitelnosti u větších firem v EU. Ta se postupně bude aplikovat i na malé a střední podniky,“ říká odborník na udržitelnost poradenské společnosti Accenture Karel Kotoun.

„Tato směrnice má již nyní přímý vliv na většinu firem. Aby ji dokázaly splnit, budou muset dodržovat a reportovat svoji uhlíkovou stopu také v oblasti provozu firemních prostor včetně kancelářských. A pokud budou provozovat svoji činnost v chytrých budovách, budou mít splnění této směrnice v této oblasti jednodušší,“ doplňuje závěrem Ondřej Mareček.

Články autora Petr Jarkovský

Nejnovější články

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Nejnovější Trendy

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...

Trendy
Revoluční služba Office as a service

Program je platformou pro pronájem zcela kompletní kanceláře...

V roce 2024 je společnost U1 odhodlána i...

Trendy
Skandinávská technologie recyklace plastů ve Slaném

„Cílem těchto setkání je připravit se na termín...

„České firmy zkoumají možnosti recyklace obalových materiálů a...