Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny2. 5. 2023 10:41

S koncem čtvrtletí ekonomická očekávání vystřízlivěla

První čtvrtletí roku 2023 podniky uzavřely, z pohledu stavu světové ekonomiky, se smíšenými pocity. Zmatek je patrný při pohledu na údaje o HDP a inflaci. Vývoj HDP potvrdil, že globální ekonomika se v roce 2022 držela dobře, ale ne tak dobře, jak se trhy původně domnívaly – odhady HDP za 4. čtvrtletí 2022 byly jak pro USA, tak pro Německo revidovány směrem dolů. Údaje o inflaci naznačují, že se blížíme ke konci současného cyklu zpřísňování měnové politiky, ale nejsme tak blízko, jak trhy původně předpokládaly (nebo doufaly). Inflace v některých částech eurozóny byla vyšší, než se předpokládalo, a dokonce vyšší než v předchozích měsících, celková inflace v USA neklesla tak, jak se očekávalo, a jádrová inflace ve světě stále roste. Podniky budou pravděpodobně delší dobu čelit napjatým úvěrovým podmínkám a anemickému růstu.

Petra Štěpánová autor

Bisnode

Foto: Shutterstock.com S koncem prvního čtvrtletí ekonomická očekávání vystřízlivěla Foto: Shutterstock.com

„S koncem prvního čtvrtletí roku 2023 je v globálním ekonomickém prostředí cítit větší opatrnost. To, že se globální ekonomika v roce 2022 dobře držela, vzbudilo na trzích při vstupu do roku 2023 důvěru, i když údaje o inflaci přicházející z eurozóny a USA mohou počáteční veselí zhatit. Podniky mohou očekávat přísné úvěrové podmínky a slabší růst, než se předpokládalo. Březnové zasedání Fedu vyústilo v další zvýšení sazeb o 25 bazických bodů, zatímco údaje přicházející z Asie naznačují vyváženou dynamiku, která podporuje náš stabilní výhled pro tento region. Zatímco opětovné otevření pevninské Číny bude dobrým znamením pro ostatní asijské ekonomiky, slabost exportních trhů EU, Spojeného království a USA může vyhlídky regionu utlumit,“ uvedl Dr. Arun Singh, globální hlavní ekonom Dun & Bradstreet.

Kombinace historicky napjatého trhu práce, slabého trhu s bydlením a očekávání vyšších a dlouhodobějších sazeb v USA znamená, že pozice finančních trhů se oproti situaci před několika týdny obrací. Výnos desetiletého státního dluhopisu se opět vyšplhal nahoru, dolar znovu posílil a jestřábí rétorika jsou opět na vzestupu.

Na druhou stranu údaje přicházející z Asie upevnily náš pohled na tento region. V pevninské Číně po znovuotevření trhu nabírá na síle zpracovatelský průmysl, zrychlilo se cestování kolem lunárního nového roku a inflace zůstává pod kontrolou. Pevninská Čína právě oznámila 5% cíl růstu HDP pro rok 2023. Tento cíl je nižší než cíl stanovený pro rok 2022 a je dostatečně mírný na to, aby mohl být splněn, pokud nedojde k velkému šoku. Otevření Číny pomůže i dalším asijským ekonomikám, ale slabost exportních trhů EU, Spojeného království a USA, cyklický pokles na trhu polovodičů, vnější nerovnováha několika zemí s nízkými a středními příjmy a geopolitika působí na vyhlídky regionu jako tlumiče. Považujeme to za vyváženou dynamiku, která je základem našeho stabilního výhledu pro tento region, jenž je stále výjimkou z celosvětově se zhoršujících vyhlídek.

Blízkovýchodní region má za sebou střízlivý začátek roku v podobě zemětřesení v Sýrii a Turecku. Začátkem února se ceny ropy zvýšily v očekávání přerušení dodávek způsobených zemětřeseními. Vývoz z terminálu Ceyhan – uzlu pro vývoz ropy z Iráku a Ázerbájdžánu, který se nachází na pobřeží Středozemního moře – byl zastaven. Investoři zůstávají nervózní, protože se očekává, že čínská poptávka bude později v tomto roce opět stoupat, ale pro růst nabídky není mnoho prostoru. V krátkodobém horizontu předpokládáme, že cena ropy se bude pohybovat převážně na současné úrovni s občasnými výkyvy. Pro země GCC závislé na ropě vypadají vyhlídky na rok 2023 celkově slabší než na rok 2022.

Regionální výhled pro Severní Ameriku zůstává na úrovni Zhoršující se. Zpráva o zaměstnanosti v USA udala tón vyšším a dlouhodobějším úrokovým sazbám. V návaznosti na to příchozí údaje, které ukázaly nedostatečný pokrok v omezování inflace, upevnily názor, že americká centrální banka si možná bude muset zachovat svůj jestřábí sklon o něco déle, než trhy očekávaly na začátku roku 2023. V Kanadě výsledky HDP za 4. čtvrtletí ukázaly, že ekonomika v posledním čtvrtletí roku 2022 nerostla. Zatímco inflace pokračuje v poklesu, výzva Bank of Canada k pozastavení zvyšování sazeb může být testována, pokud americký Fed na svém příštím zasedání v březnu překvapí trhy vyšším než očekávaným zvýšením sazeb. Trh práce v obou hlavních ekonomikách zůstává silný, zatímco trhy s bydlením značně oslabily, což se projeví na spotřebitelských výdajích. Samostatně index zdraví malých podniků D&B pro USA v prosinci 2022 klesl již čtvrtý měsíc v řadě, přičemž k poklesu došlo napříč odvětvími.

Regionální výhled západní a střední Evropy se Zhoršuje. Navzdory nejchmurnějším předpovědím se eurozóna i Spojené království v roce 2022 vyhnuly recesi, i když jen o vlásek. Protivítr však přetrvává. Růst by měl v první polovině roku 2023 ztratit dynamiku a vzhledem k tomu, že jádrová inflace je výrazně nad cílem, ECB i BoE pravděpodobně v nadcházejících měsících zůstanou na trajektorii zvyšování úrokových sazeb. Zatímco úvěrové riziko se v přísnějším finančním prostředí výrazně zvyšuje, podniky by měly zůstat ostražité. V posledním čtvrtletí roku 2022 vzrostl počet insolvencí v EU oproti třetímu čtvrtletí o 27 %; zatímco likvidace podniků ve Spojeném království jsou na podstatně vyšší úrovni než v letech před pandemií a upevňují trend, který začal v roce 2021. Ačkoli se Evropa zatím vyhnula nejhoršímu scénáři prodloužené recese vyvolané energetikou, inflace zatím není překonána. Tlak na náklady podniků pravděpodobně zůstane zvýšený a poptávka se bude pravděpodobně snižovat, protože spotřebitelé budou nadále pociťovat erozi své kupní síly.

Články autora Petra Štěpánová

Nejnovější články

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Nejnovější Analýzy

Analýzy
Ceny bytů poletí vzhůru, říkají developeři

A její ředitel, Michal Vacek říká: „Na základě...

Předseda představenstva společnosti Central Group Dušan Kunovský k...

Téměř dva roky trvající pokles poptávky je u...

V případě Prahy se pro první pololetí čeká,...

Ceny rezidenčních nemovitostí se v průběhu roku opět...

„Pro zachování kvalitní výstavby, investic do nových technologií...

A Miroslav Zetek, člen představenstva pro řízení obchodu...

Údaje vycházejí ze Studie developerských společností H1/2024 zpracované...

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....

Analýzy
Češi nechtějí odejít za prací do zahraničí

Důležitou roli při rozhodování ale hraje rodina –...

Lidé jsou nejvíce otevřeni přestěhovat se za prací...

V Česku a Severním Makedonii je téměř polovina...

Důležitým faktorem při zvažování konkrétní nabídky není jen...

„První tři země v Evropě, do kterých to...

Ve střední Evropě, na Balkáně a v regionech...

Naopak největší překážkou práce v zahraničí je dlouhodobé...

Poskytovatel náborových služeb Alma Career uskutečnil průzkum ve...