Čtvrtek 9. května 2024
ikona hodiny10. 5. 2023 11:45

České miliony na rozvoj autonomní robotiky

Na investici do britského Unmanned Life se podílel i český investiční akcelerátor

Britský startup Unmanned Life, který vyvíjí platformu pro řízenou spolupráci autonomních robotů, oznámil úspěšné uzavření investičního kola v celkové výši přes 53 milionů korun. Investice umožní společnosti pokračovat v expanzi na trhu, u kterého se očekává hodnota přes 47,24 miliard dolarů do roku 2030.

Matěj Fürst autor

Foto: Shutterstock.com České investice do autonomní robotiky Foto: Shutterstock.com

Mezi investory se vedle kanadského Telus Ventures (Kanada) a Telefonica (Španělsko) nyní nachází i dva české investiční fondy, akcelerátor Soulmates Ventures zaměřený na udržitelné startupy, který pomůže týmu škálovat jejich řešení i v rámci CEE regionu, a fond Purple Ventures.

Investice do orchestrace autonomních robotů

Unmanned Life, přední poskytovatel softwarového řešení pro flotilové řízení, tzv. orchestraci autonomních robotů, jako jsou robotická ramena, mobilní roboti a drony, oznámil úspěšné uzavření investičního kola v celkové výši přes 53 milionů korun (€2,25M). Startup Unmanned Life se již etabloval jako přední poskytovatel autonomních robotických řešení s rostoucí klientelou v Evropě a Kanadě a získal ocenění fondu Next Generation EU v žebříčku 100 nejlepších společností v oblasti EDGE Computing. Na letošní světové konferenci MWC 2023 4YFN ho odborná porota zařadila mezi 5 nejlepších společností v oblasti mobility na světě.

Investiční kolo vedl Telus Ventures a podíleli se i čeští investoři, jako je investiční akcelerátor Soulmates Ventures, který na tuzemském trhu i v zahraničí pomáhá udržitelným startupům získat dominantní postavení na trhu. Dále český Purple Ventures, Venionaire Capital (Rakousko), Alpere Capital (UK) a Motec Ventures (Rakousko).

„Investice Soulmates Ventures do společnosti Unmanned Life vyjadřuje naši filozofii podpory inovativních společností, které jsou nejen finančně ziskové, ale také zaměřené na udržitelnost a pozitivní dopad. Společnost Unmanned Life nabízí technologie s obrovským potenciálem pro zvýšení efektivity a úspor v různých odvětvích, jako je doprava, logistika, zemědělství, lesnictví, telekomunikace a veřejná bezpečnost v CEE regionu a celém světě. Těšíme se na společný růst startupu a posouvání hranic v oblasti orchestrace autonomní robotiky,” komentoval investice zakladatel Soulmates Ventures, Hynek Sochor.

„Jsme rádi, že jsme uzavřeli nové investiční kolo se společností Soulmates Ventures, které nám umožní pokračovat v expanzi naší platformy a poskytovat našim zákazníkům nejpokročilejší udržitelná řešení v oblasti autonomní robotiky,“ řekl Nicholas Zylberglajt, CEO a spoluzakladatel společnosti Unmanned Life. „Naši platformu již využívají společnosti v různých odvětvích, včetně logistiky, výroby a bezpečnosti, a jsme přesvědčeni, že investice od Soulmates Ventures nám pomůže oslovit ještě více zákazníků a proniknout na nové trhy.”

Tým v Unmanned Life již prokázal přínos technologie v několika odvětvích – například v reforestaci pomocí dronů, autonomní inspekci kritické energetické infrastruktury nebo v dodavatelském byznysu.

Trh s autonomní robotikou čeká boom

Popularita automatizovaných robotů pro průmyslové využití trvale roste. S předpokládaným objemem 47,24 miliardy dolarů do roku 2030 je trh atraktivním odvětvím pro investice, ale také ideálním katalyzátorem pro vznik nových udržitelných inovací. „V příštích 10 letech zažije oblast autonomizace zlomový vývoj. Spolu s ním ale přijdou zcela nové výzvy, které budou klást důraz na vyšší efektivitu a udržitelnost. Řešení, která na to jsou už dnes připravena, rozhodně stojí za to mít v portfoliu,“ popisuje investici CEO a partner Soulmates Ventures, Václav Gregor.

Roboti pomáhají lidem, do roku 2030 mají potenciál zastoupit až 20 milionů těžce obsaditelných pracovních míst v repetitivních, nebezpečných a komplikovaných oborech. Roboti se stále častěji používají k provádění úkolů, které jsou pro lidi nebezpečné, náročné nebo zdravotně rizikové. Výhody tohoto trendu jsou nesporné – roboti mohou pracovat nepřetržitě, přesně a bez únavy, což snižuje riziko nehod a zlepšuje kvalitu výstupů.

Unmanned Life se zaměřuje na řešení výzev současného průmyslu, jako jsou nedostatek pracovních sil, zlepšení efektivity a úspor a snížení rizik nebezpečných prací, a to včetně odvětví, které mají přímý dopad na řešení klimatické změny.

„Společnosti jako Amazon, FedEX, Alphabet’s Wing, UPS, Walmart nebo eBay spouští nové projekty s využitím dronů převážně k last-mile logistice. Konkrétně Amazon – Prime Air se specializuje na dodání zboží do 30 minut od objednání s využitím dronů. Společnost DHL zase testuje drony k distribuci zdravotnického zboží do těžko dostupných oblastí v Tanzanii. Zde ale využití technologie Unmanned Life nekončí, velkou přidanou hodnotu může mít také v automatizaci skladů, od správy zásob až po zabezpečení a dohled. Autonomní drony využívá ve svých továrnách například i společnost Audi,” dodává Tomáš Kabeláč, Sustainability Manager v Soulmates Ventures.

Články autora Matěj Fürst

Nejnovější články

Pohled z praxe
Když má svět dveře dokořán

Poslechněte si první epizodu. Poslechněte si druhou epizodu....

Trendy
Česko uvidí první bateriový vlak

Poprvé bude představen první bateriový vlak, který bude...

Návštěvníci letošního veletrhu se tak mohou přijít podívat...

Pohled z praxe
Elektrárny Opatovice modernizují a myslí na ekologii

Elektrárna, kterou firma provozuje, je schopná vysokoúčinné kombinované...

Už od devadesátých let firma pracuje na ekologizaci svého...

V současnosti Elektrárny Opatovice pokračují v obnově svých turbín. Po...

Energie se skrývá nejen v elektrárenských kotlích, ale také...

Nejnovější Aktuality

Trendy
Česko uvidí první bateriový vlak

Poprvé bude představen první bateriový vlak, který bude...

Návštěvníci letošního veletrhu se tak mohou přijít podívat...

Aktuality
Česká nábytkářská firma dobyla Paříž

„Účast na veletrhu byla pro firmu RIM jedinečnou...

V rámci veletrhu značka RIM prezentovala nejen své...

Workspace Expo v Paříži je mezinárodní veletrh zaměřený...

Aktuality
V USA a Kanadě mají o české firmy a startupy velký zájem

„Když jsem se bavil na cestě zpět s účastníky...

„Je povzbudivé vidět, jak české firmy a startupy v oblastech...