Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny14. 7. 2023 14:41

Možnosti vzdálené spolupráce se rychle mění

Pomáhají nové technologie i pokročilé fyzické vybavení

Rychlý vývoj mění náš přístup k práci a způsob spolupráce s kolegy. Nové online nástroje, jako je třeba novinka prohlížeče Edge i pokročilé aplikace usnadňují vzdálenou spolupráci. Připravovaná videokonferenční budka od Google pak má pomoci překonat sociální vzdálenost při videohovoru a v neposlední řadě existují také nová pokročilá fyzická vybavení, jako třeba Kaptivo, kamera pro on-line snímání a sdílení pracovní plochy, pomáhají týmům být efektivnější.

Petr Jarkovský autor

Foto: Shutterstock.com Technologie rychle mění možnosti vzdálené spolupráce Foto: Shutterstock.com

Spolupráci na dálku pomůže třeba novinka prohlížeče Edge, která umožňuje spolupracovníkům sdílet pracovní plochu a vidět tak stejné webové stránky. Když se tomu, kdo vyhledávač v danou chvíli ovládá otevřou, synchronizují se i zobrazené obsahy dalších připojených kolegů. Tyto pracovní prostory můžete mít otevřené vedle dalších oken prohlížeče, a když s nimi budete chtít pracovat, jsou vám k dispozici.

„Tento nový nástroj usnadňuje domluvu členů distribuovaného týmu při vzdálené spolupráci. Pokud si někdy kolegové nejsou při videohovoru či chatové komunikaci jisti, že všichni vidí opravdu stejný graf, obrázek či webovou stránku, tyto problémy pak již odpadnou,“ říká Jan Dvořák z Počítačové školy GOPAS.

Sdílení fyzické pracovní plochy

Kaptivo je speciální kamera pro on-line snímání a sdílení, která promění pomocí systému počítačového vidění na bázi AI běžnou bílou tabuli na inteligentní nástroj pro on-line spolupráci. Chytře vytváří digitalizovaný obsah, s nímž lze snadno pracovat také v rámci videokonferencí. To pracovním týmům dává nové možnosti přirozené komunikace. Výhodou je také živé sdílení týmové práce na tabuli v reálném čase a bez limitů špatného výhledu či dalších omezení, protože snímaný obraz se přenáší rovnou na obrazovku připojených účastníků.

„Srdcem kamerového systému Kaptivo je patentovaný třístupňový systém počítačového vidění fungující na bázi umělé inteligence. Výrazně překonává nedokonalé snímání tabule klasickou kamerou, odstraňuje zkreslení, odrazy, stíny a osoby před tabulí. Výsledkem je bezchybný digitální obraz whitebordu sdílený v reálném čase všem účastníkům sezení. At‘ už jsou v místnosti, či připojeni vzdáleně,“ říká Michal Černý, zástupce společnosti Lifesize pro ČR.

Interaktivní whiteboardy představují budoucnost spolupráce na dálku. Propojení videokonferenčních řešení a chytrého kamerového systému Kaptivo posouvá tradiční týmovou spolupráci na novou úroveň. Automatické pořizování snímků a jejich živé vysílání umožňuje soustředit se na diskusi místo na pořizování a sdílení nezabezpečených fotografií tabule.

Videokonferenční novinka od Google

Google na konferenci Google I/O představil finální verzi několik let vyvíjené telefonní budky pro videokonference Starline. Ta je nabitá kamerami, a má tak odstranit nedostatky sociální distance při videohovoru. Hovořící spolu tak jsou v mnohem intenzivnějším kontaktu, než je tomu u běžné videokonference, a celý audiovizuální systém má za cíl navodit pocit, že je druhý s vámi v místnosti.

Starline tak funguje jako jakési kouzelné okno, díky němuž lze mluvit, gestikulovat a navazovat přímý oční kontakt s jinou osobou, která je navíc v životní velikosti. Tento systém využívá pokročilou umělou inteligenci k vytvoření realistického trojrozměrného modelu osoby, se kterou mluvíte, a promítá jej na displej. Výsledkem je pak realistický a pocit, jako by účastníci videohovoru byli spolu v jedné místnosti.

Články autora Petr Jarkovský

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Trendy

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...