Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny15. 7. 2023 06:03

Robotizace a moderní technologie pomáhají vinařům

Řeší nejen nedostatek pracovníků na vinicích

V posledních letech je patrný trend růstu používání moderních technologií ve vinařství, čímž obor řeší zejména nedostatek pracovníků na vinicích. Větší vinaři, kterým se modernizace vyplatí z důvodu rozsahu obdělávaných vinic zaváděli technologie jako první, stále více ale nejmodernější stroje pořizují i mnozí malovinaři.

Petr Jarkovský autor

Foto: Agromex Technologie pomáhají vinařům Foto: Agromex

„Vinaři stále více investují do techniky na obdělávání vinic a sklizně hroznů a snaží se tak průběžně vylepšovat svoje technické vybavení. Pořizování nejmodernějších strojů bylo dlouho záležitostí větších podniků, ale nyní z důvodu úbytku pracovníků do ní investují i menší vinaři,“ říká Jan Seethaler, produktový specialista společnosti Agromex. „Jedním z nejžádanějších strojů je například moderní samochodný sklizňový stroj Pellenc Optimum 2, který umožňuje sklizeň na vinici provádět strojově a efektivně. Řidič samochodný stroj ovládá z plně vybavené a pohodlné kabiny, hrozny padají do zásobníku a separační technologie Selectiv process zajišťuje patřičné třídění,“ dodává.

Modernizace je ve vinařství potřeba nejen kvůli nedostatku zájemců o práci, ale i pro zrychlení pracovního postupu. Navíc nejmodernější technika je často k hroznům šetrnější než lidská ruka. Jednou z nejnovějších technologií jsou robotické sklízeče vybavené kamerami a senzory, které umožňují rozpoznat zralé hrozny a sklízet je bez jakéhokoli poškození. Robotické autonomní stroje jsou také využívány k obdělávání vinohradů – okopávají, kultivují, ostříhávají a zvládnou i postřik. Lidská síla se pak může věnovat jiným činnostem nebo je nasazena tam, kam se technika nedostane.

Použití dalších technologií – drony a IoT

Ve vinařství se stále více objevuje také použití dronů pro kontrolu vinic, či aplikace pro sledování jejich stavu. „Drony vinařům pomáhají v péči o vinice tak, že za využití infračervených kamer a senzorů získávají mnoho cenných informací. Snímky jsou pak skládány do komplexních map znázorňujících mnoho faktorů od množství světla, které se k rostlinám dostává, až po to, kolik vody je potřeba k optimálnímu výnosu,“ říká Andrej Hronec ze společnosti Audiopro, která se na provoz profesionálních dronů specializuje. „Drony dokáží snadno a rychle zmapovat celý prostor vinice a identifikovat oblasti, které potřebují pozornost. Dokáží také identifikovat choroby rostlin a pomoci tak včasnému odhalení problémů.“

Aplikace založené na smart technologiích a IoT pak umožňují sledovat stav vinic a shromažďovat informace o vlhkosti půdy, teplotě či vlhkosti vzduchu, osvětlení a dalších faktorech ovlivňujících sklizeň a dále tato data zpracovávat. Tyto kategorie sledují senzory, které jsou propojeny s počítačem nebo chytrým zařízením a umožňují zemědělcům sledovat stav v reálném čase a optimalizovat péči o úrodu.

„Moderní mechanizace a přínos technologických řešení zrychluje pracovní postup a umožňuje vinařům zvládat rozsah práce i když nemají k dispozici dostatečný počet zaměstnanců. V neposlední řadě také přináší cenné analýzy, jejichž využití dává možnost systematické péče o vinohrady s využitím velkého množství dat z mnoha různých zdrojů,“ uzavírá Jan Seethaler ze společnosti Agromex.

Články autora Petr Jarkovský

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Trendy

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...