Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny18. 8. 2023 08:05

Současné kanceláře a pracoviště jsou stále více homeoffice friendly

Nabité technologiemi a kladou důraz na duševní zdraví

Pracovní prostředí prochází turbulentními změnami. Ne všude lidé sedí denně v kanceláři, efektivně se využívá homeoffice a vzdálená práce. Zázemí pro spolupráci je pro firmy stále klíčové.  Jak mají na základě nejnovějších zkušeností kanceláře a prostory pro spolupráci vypadat? Co se aktuálně zaměstnavatelům a správcům kancelářských budov osvědčuje?

Petr Jarkovský autor

Foto: Audiopro Nejnovější trend: využívání virtuální reality (VR) a rozšířené reality (AR) Foto: Audiopro

Práce formou home office je dnes již běžnou realitou. A firemní kanceláře musí tento fakt odrážet. „Základem efektivní práce je vhodné technologické vybavení jak v kanceláři, zasedačce ale i v domácí kanceláři. To umožní spolupracovníkům nejen otevřít si svou pracovní plochu kdekoli, ale také se odkudkoli připojit k online setkání bez komplikací, rychle a jednoduše,“ říká Michal Černý ze společnosti Audiopro.

Překážkou efektivního pracovního prostředí jsou často chybějící vybavení nebo chytré technologie. Právě ty, ale pomáhají eliminovat problémy plynoucí ze vzdálené práce. Jednou z nutností hybridní práce je možnost plnohodnotného připojení se k jednání odkudkoli, bez komplikací, nutné IT podpory a ohledu na používanou platformu. Zároveň při jednání je vhodné mít pohodlné sdílení pracovní plochy pro všechny členy týmu, aby všichni mohli sledovat aktuální prezentaci či práci v reálném čase.

„Vzhledem k tomu, že naši zaměstnanci pracují z více kanceláří včetně logistického a distribučního centra a část z nich někdy na home office, bylo pro nás nezbytné investovat do sofistikovaného hardwarového i softwarového vybavení pro efektivní společnou týmovou práci. A toto rozhodnutí hodnotíme pozitivně, i přes komunikaci z různých pracovišť, je naše efektivita i přímočarost práce na vynikající úrovni,“ říká Ruslan Skopal, CEO a spolumajitel Trenýrkárna.cz.

Trend huddle rooms

Firmy v současné době potřebují kromě reprezentativní zasedačky pro schůzky i jiné prostory vybavené pro spolupráci týmů. Může jít o huddle rooms, neformální prostory připomínající spíše obývací pokoj, relaxační zónu, nebo ostrovní řešení, k nimž se mohou zaměstnanci sesednout v rámci větší pracovní místnosti. „Prostorová řešení jsou různá podle potřeb a kultury společnosti, ale jedno je společné – vybavení kvalitními technologiemi pro spolupráci. Tak, aby bylo možné bez technických problémů komunikovat on-line se vzdálenými účastníky schůzky, sdílet s nimi informace, a to vše v zabezpečeném systému,“ říká Michal Černý ze společnosti Audiopro.

Šikovné detaily pak mohou pomoci vytáhnout vybavení každého prostoru na vyšší úroveň. Například speciální kamera Kaptivo pro on-line snímání a sdílení, která promění pomocí systému počítačového vidění na bázi AI běžnou bílou tabuli na inteligentní nástroj pro on-line spolupráci. Ta umožní živé sdílení týmové práce na tabuli v reálném čase, bez limitů špatného výhledu či dalších omezení, protože snímaný obraz se přenáší rovnou na obrazovku připojených účastníků, a to i vzdálených.

Se stále modernějšími technologiemi a příklonem k hybridní práci je však nutné, aby zaměstnanci dokázali s těmito novinkami pracovat. „Pravidelné vzdělávání v oblasti IT bylo pro zaměstnance vždy důležité, ale v posledních několika letech s rychlostí technologického vývoje toto platí dvojnásob. A to nemluvíme již dávno jen o dobré znalosti MS 365, ale také o ovládání základních druhů videokonferencí či nástrojů pro spolupráci,“ říká Jan Dvořák, výkonný ředitel Počítačové školy GOPAS.

Pohoda zaměstnanců a duševní zdraví na pracovišti

Důležitost pohody zaměstnanců a duševního zdraví na pracovišti je zásadní. Cílem je chránit a posilovat zdraví a bezpečnost všech zaměstnanců. Prostory kanceláří by z tohoto úhlu pohledu měly splňovat nároky na účelnost a pohodu – mezi vysoce hodnocenými pracovními prostory teď bodují zejména takové, které připomínají spíš útulný domov či kavárnu než místo zaměřené na podávání výkonů.

Trendem je zařizování flexibilnějších prostor, odklon od stabilně obsazených kanceláří, zřizování míst pro klidnou soustředěnou práci a zvětšování sdíleného prostoru. Ten je ale vybavován tak, aby umožňoval dodržení dostatečné vzdálenosti přítomných lidí a podporoval kreativní spolupráci.

„V moderních kancelářských budovách se vedle klasických zasedacích místností stále častěji objevují odpočinkové zóny nebo salonky s pohodlnými pohovkami a křesly, spoustou živých květin, připomínající domácí pohodlí, kde je možné nejen odpočívat, ale i v odlehčené atmosféře jednat. Pro relaxaci nebo naopak nerušené soustředění firmy zřizují také samostatné uzavřené koutky, stále častější je i využití teras nebo střech, nejlépe osázených vegetací. Poskytnutí možnosti uchýlit se do klidu nebo si odpočinout v příjemném prostředí obklopeném zelení se zaměstnavatelům vrací ve zvýšené efektivitě zaměstnanců, kteří jsou v lepší psychické pohodě,“ vysvětluje Ondřej Mareček z SSI Group.

Nejnovější trend: využívání virtuální reality (VR) a rozšířené reality (AR)

Technologie virtuální a rozšířené reality nabízejí nové možnosti spolupráce a interakce mezi lidmi. Virtuální realita umožňuje zaměstnancům spolupracovat na projektech, i když jsou fyzicky vzdáleni. S pomocí VR headsetu mohou vytvářet a upravovat 3D modely, diskutovat a sdílet nápady, a dokonce simulovat prostředí pro školení a výcvik. Rozšířená realita zase umožňuje kombinaci skutečného světa s virtuálními prvky. Pomocí AR brýlí nebo aplikací v chytrých zařízeních mohou zaměstnanci vidět a interagovat s digitálními objekty přímo v reálném prostředí. To může být užitečné při prezentacích, návrzích a opravách zařízení nebo při spolupráci na projektech. Inovativní firmy se snaží vytvářet progresivní pracovní prostředí mohou tedy začleňovat VR a AR technologie do svých kanceláří, aby podpořily spolupráci, stimulovaly kreativitu a zlepšily celkovou pracovní atmosféru.

Články autora Petr Jarkovský

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Trendy

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...