Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny5. 9. 2023 07:02

Jak vyřešit výkyvy teplot uvnitř domu?

Pomůže vhodný tepelně-izolační systém iRoof

Na kvalitním provedení střešního zateplení při stavbě nebo rekonstrukci domu záleží. Tepelná izolace se ale nevyplácí jen v zimě. V letních měsících totiž chceme v domě udržet i příjemný chlad. S touto problematikou může pomoct například střešní tepelně-izolační systém iRoof od značky Tondach. Moderní řešení totiž zajišťuje vysoce kvalitní izolaci, a tak se extrémnímu horku snadno vyhnete. Systém iRoof je navíc ekologický, úsporný a bez tepelných mostů.

Věra Binderová autor

Foto: Wienerberger Jak vyřešit výkyvy teplot uvnitř domu? Pomůže vhodný tepelně-izolační systém iRoof Foto: Wienerberger

„Energetická úspornost a hospodárnost budov by měla být na prvním místě. Ve Wienerbergeru proto nabízíme střešní zateplení hned ve třech systémových skladbách – Tondach iRoof Top, Uni a Renova. Ty se dají použít jak namísto tradičního vkládání izolace, tedy zateplením pomocí PIR desek nad krokve, tak v kombinaci s obvyklými způsoby zateplení mezi krokvemi. Zásahu do stávající krytiny při rekonstrukci domu se tak s využitím vhodné skladby rozhodně bát nemusíte,“ komentuje možnosti Robert Krestýn, obchodní ředitel divize střechy za značku Wienerberger.

Střecha je významný element každé budovy. Její vzhled je pochopitelně důležitý, neboť nasazuje domu pomyslnou korunu, ale klíčové jsou především její tepelně-izolační vlastnosti a odolnost vůči vlhkosti. To má totiž přímý vliv na hospodárnost budovy stejně jako celkový komfort uvnitř domu. Právě komfortu vnitřní vysoké teploty pochopitelně nepřispívají. Systém iRoof od společnosti Wienerberger proto využívá desky z polyuretanové pěny (PIR). Jedná se o materiál, který má skvělé izolační vlastnosti a zároveň přijatelnou tloušťku. U běžných izolačních materiálů je zapotřebí tloušťka minimálně 330 mm. Desky Tondach Thermo dosahují stejných parametrů i při tloušťce pouze 160 mm. Nepřijdete tak zbytečně o místo v podkroví. Materiál má vysokou pevnost, při výrobě je plně recyklovatelný, a navíc je zdravotně nezávadný.

Tondach iRoof – tepelně-izolační systém pro střechy

Přehřívání interiéru v letních měsících lze v podkroví vyřešit kvalitním tepelně-izolačním systémem Tondach iRoof. Při správném provedení skladby střechy lze výrazně omezit infiltraci vzduchu z exteriéru. Střecha je navíc bez tepelných a akustických mostů. Všechny skladby iRoof a tepelně-izolační desky Tondach Thermo splňují parametry dle současných požadavků na hodnoty součinitele prostupu tepla pro nízkoenergetické či pasivní domy. Při použití PIR desek o tloušťce 160 mm u varianty iRoof TOP je hodnota součinitele prostupu tepla U = 0,15 (W/m²K). Stejných parametrů lze docílit i u varianty iRoof UNI již při tloušťce 100 mm.

Vlhkost je přirozená součást každé domácnosti bez ohledu na roční období. Všichni totiž dýcháme, vaříme, koupeme se, a tak se vlhkost žádné budově vyhnout ani nemůže. Dospělý člověk například může při lehké aktivitě vyprodukovat až 60 gramů vlhkosti za hodinu. Při vaření se ale dá dosáhnout až 1 500 gramů vzdušné vlhkosti za hodinu. V průměrné domácnosti se tak do vzduchu uvolní téměř 10 litrů vody denně. Vysoká míra vlhkosti samozřejmě vnitřnímu prostředí neprospívá. iRoof vám ale při správně zvolené skladbě zajistí, že budova bude dýchat a nadměrná vlhkost v domě tak nebude na pořadu dne.

Každý, kdo staví nebo rekonstruuje si přeje hladký průběh, rychlé provedení, jednotlivých úkonů a dobrý poměr cena/kvalita. Volba iRoof zajistí v kontextu komplexního řešení střechy bezproblémovou pokládku, čímž dosáhnete úspory času i peněz. „Práci uspoříte i díky možnosti využít desky s již nakašírovanou fólií. Například s iRoof Top bude pracnost ve srovnání s aplikací běžného zateplení téměř o 35 % nižší. Poměr cena/kvalita je tedy vzhledem k tomuto snížení velmi uspokojivý,“ komentuje Pavel Kaderka, technik systému Tondach iRoof. Kvalitním zateplením a zajištěním hospodárnosti budovy navíc zvyšujete celkovou hodnotu nemovitosti. V létě se nemusíte bát horka a v zimě zase nebude z domu unikat teplo.

„Nadkrokevní izolace se staly v posledních třech letech skutečným trendem. Snažíme se proto o zajištění komplexního servisu a co nejjednodušší montáže. Zákazníci u nás proto mohou pořídit kromě desek i kompletní systém doplňků, obsahující například kotevní vruty, fólie nebo tmely. Produkty spolu souzní a zajišťují tak maximální funkčnost a životnost střešního pláště. Správná pokládka a výběr typu desek je pro zajištění všech vlastností iRoof ale skutečně klíčová, a tak vždy doporučujeme poradit se s odborníky. Jiné typy desek se totiž hodí například pro difuzně uzavřené systémy, jiné pro členitější střechy,“ vysvětluje technik za Tondach iRoof Pavel Kaderka.

Články autora Věra Binderová

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Trhy v korekci, co bude dál

Akcie a dluhové cenné papíry jsou velmi citlivé...

Pokud se podíváme na historické zkušenosti s propady na...

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Expertní pohled
Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji

V praxi se s využitím různých slev a...

Na první pohled se může zdát, že omezení...