Pondělí 29. dubna 2024
ikona hodiny19. 9. 2023 09:06

Proč je dobré naučit se říkat NE!

Ze své dlouholeté zkušenosti mohu říct, že existuje jedna oblast, kterou podnikatelé při budování své firmy nejvíce podceňují. Troufnete si odhadnout, která to je? Leadership? Cash flow? Nákladová efektivita?

Jiří Jemelka autor

J.I.P. pro firmy

To jsou všechno jistě velice důležité věci, a pokud jste něco obdobného tipovali, měli byste zajisté částečně pravdu. Dle mého názoru ale podnikatelé nejvíce podceňují psychické zdraví. Mentální stav mysli. Podnikání má totiž se zaměstnáním jen pramálo společného. Když toho má průměrný zaměstnanec moc, pracuje v rámci své pracovní doby a řeší to s nadřízeným. Podnikatel ale žádného nadřízeného nemá a často nemá ani nikoho, komu by mohl část svých povinností delegovat. A nemůže ani nad věcmi mávnout rukou a říct si, že to nějak dopadne. Firma je jeho dítě a on je zodpovědný za její další osud. Přece ji nenechá padnout, to nedopustí!

Berličky fungují jen omezeně

A tak dělá všechno sám, hezky od svítání do soumraku. Dokud tělo a hlava dovolí. Na cvičení a kvalitní jídlo pochopitelně není čas. A tak se stres kupí a kupí. Jak se ho zbavit? No, metody jsou různé, od přejídání se fastfoodem přes rande s ledničkou v 10 hodin večer až po tvrdý alkohol, drogy nebo lehké dívky. Tlak v byznysu je obrovský a takové chování není nic neobvyklého. Problém je, že tyto berličky fungují jen dočasně a ve finále celý problém jenom prohlubují. Ruku na srdce, jak dlouho myslíte, že člověk takový životní styl vydrží? Moc dlouho ne. V lepším případě podnikatel dostane lehčí facku od života, aby se probral, v tom horším se jednoho dne probudí v nemocnici na kapačkách.

Byznys nemá rád punk

Samozřejmě jsou mezi námi tací, kteří makají 16 hodin denně a žijí divokým životem, protože jak sami říkají, jsou nesmrtelní a práce je baví. Ti většinou končí úplně nejhůř. Odpusťte mi, že to maličko dramatizuji, já se jenom snažím, abychom to nebrali na lehkou váhu, protože ty případy vidím dnes a denně. Sám jsem prožil období, které s vyhořením hraničilo. Naštěstí jsem si to uvědomil včas, začal cvičit, lépe jíst, trochu jsem si odpočinul a zařekl jsem se, že do takového stavu už se nikdy nechci dostat. Začal jsem říkat většině věcí ne a tvrdě prioritizovat. Výsledkem je, že jsem zdravější, spokojenější a daří se mi ve všech ohledech lépe. Kdybych nezvolnil, kdo ví, jestli bych dnes tento článek psal.

Magické pilulky nejsou

Stejně jako nevybudujete firmu mávnutím kouzelného proutku ani nahromaděného stresu se nezbavíte spolknutím magické pilulky, i když se o to část národa snaží a na Západě se o tom mluví jako o něčem naprosto běžném. Zkratky nefungují nikde. I psychická pohoda je o tvrdé práci. Základem je fyzická aktivita, která uvolňuje stres a vyplavuje blahodárné endorfiny. Ruku v ruce s tím jde kvalitní strava, protože co do sebe dáme, takovou máme energii. Rozhodně extrémně pomůže i kvalitní rodinné zázemí a klid doma, to ale také není zadarmo a člověk se o něj musí přičinit. Především je ale nutné se naučit říkat NE. Kdykoliv řeknete něčemu NE, říkáte ANO něčemu jinému. To pravé umění života je v tom, říkat NE věcem, které mi škodí, abych měl prostor říct co nejčastěji ANO tomu, co mi prospívá. Ze začátku je to těžké a někdy se to neobejde bez otřesů. Život máme ale jenom jeden a zdraví taky. Položit ho na oltář firmě není hrdinství, nýbrž čirá hloupost. Jde to i jinak.

JIŘÍ JEMELKA A JPF CZECH

Jiří Jemelka je jednatelem společnosti, která díky týmu interim manažerů pomáhá budovat prosperující a stabilní české a slovenské firmy střední velikosti a přispívá tak v ČR a SR k obnově podnikatelského ducha založeného na hodnotách, jako jsou charakter, etika, pracovitost, služba a kvalitní řešení problémů zákazníka. Každý člen JIP týmu je osobnost s mnohaletými zkušenostmi. Know‑how vychází z mnohaleté praxe, neustálého vzdělávání i z charakterových rysů jednotlivých manažerů. Ti do firem vnášejí nejen pevný řád a jasný směr, ale především svou zkušenost a také plnou odpovědnost za každý krok a rozhodnutí. Také proto Jednotka intenzivní péče pro firmy jako jediný subjekt svého druhu na trhu nabízí všem klientům Risk Free Garanci: pokud nesplní předem dané měřitelné cíle, klient za jejich služby neplatí.

Nejnovější články

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Nejnovější Názory

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Názory
Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Evropa totiž dle Draghiho příliš dlouho (naivně) věřila...

Obecně platí, že Draghiho lékem na zhoršující se...