Pondělí 29. dubna 2024
ikona hodiny14. 7. 2021 09:25

CMO, nebo CVO?

Jack Welch hovořil o tom, že hlavním úkolem CEO je být CMO neboli Chief meaning offi cer. Dávat svým lidem význam toho, co dělají. Doba dnes směřuje stále víc k tomu, že lidé chtějí, možná dokonce potřebují vědět, proč dělají to, co dělají. Vydělávat peníze? Ok. A co dál? Pokud je to jen o penězích, zdá se, že spoustu lidí taková práce vůbec, ale vůbec nenaplňuje. A odcházejí jinam, pokud mají tu možnost, kde jim dají i význam, účel toho, co dělají.

Jiří Jemelka autor

J.I.P. pro firmy

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Pamatuji si, když jsem lanařil naši obchodní ředitelku. Nedala se. Dva roky. Jednou jsem se jí zeptal, zda chce do konce života prodávat železo, nebo pomáhat lidem měnit životy druhým k lepšímu. Tehdy zaváhala. Myslím, že tam se to začalo lámat. Dnes je u nás. Ve stejném duchu hovoří Simon Sinek. CEO má být hlavně CVO, Chief vision offi cer. Má mít jasno, za čím jde. Pokud jsou to jen peníze, moc lákavé to pro lidi není. Mnozí šikovní lidé, zdá se, potřebují vizi. Kde není vize, lid strádá. Vize i účel spojují, motivují. Jsou jako pohon do motoru, energie pro tvoření. Neplatí to pro všechny, ale pokud chcete něco pořádného vybudovat, bez lidí, kteří žijí zrovna tak jako vy pro společnou vizi a účel, to nedáte.

Podnikání bez starostí?

Nedávno jsem zažil dvě situace odlišné jako den a noc. Ráno jsme startovali projekt u klienta. Ptám se ho na vizi jeho firmy. Lehce nechápavě se na mě podíval, jako by to nebylo jasné. Když jsem ho přesto poprosil o jasné vyjádření, řekl: „Tak aby to něco vydělalo a postupně jsem to předal na syna. A aby s tím syn neměl moc starosti.“ „No,“ říkám mu, „tak z toho si vaši lidi sednou na zadek, až to uslyší.“ Další dvě hodiny jsme přemýšleli, až se nám kouřilo z hlav, jaké jiskry se má majitel chytit, aby znovu dostal náboj do podnikání. Aby chytil, hořel a pak i zapaloval své lidi. To za něj nikdo neudělá. Bez toho je jeho firma polomrtvá, třebaže žije. Něco to vydělá. I tomu synovi to snad předá. Otázka je, s jakou perspektivou. Protože buď něco roste, nebo skomírá. Status quo dlouhodobě neexistuje. Nejen v byznysu.

Odpoledne ten samý den sedím a jednám s majitelem středně velké firmy, která rok co rok roste. Když se ho zeptám na vizi, co s firmou zamýšlí dál, rozzáří se mu oči a odpoví: „Vím naprosto přesně, co chci…“ A pak následuje dalších deset minut, kdy chrlí jednu myšlenku za druhou, div nevzlétne celá místnost pět metrů nad zem. Nestačíme si s kolegou zapisovat. Není to náhoda, že první firma živoří a druhá prosperuje.

Najděte si svou roli

Pokud nemáte vizi, tak se zastavte. A znovu a znovu hledejte, za čím jít. Nepřestávejte, dokud to nenajdete. A jste-li majitel malé či střední firmy a chcete opravdu zásadním způsobem prospět svému podniku, tak se co nejdříve vymaňte z denní operativy firmy. A jak to jen bude možné, najměte si provozního ředitele, výkonného ředitele, říkejte tomu jakkoliv. Delegujte do vyčerpání. Věnujte se strategii, vizi firmy a dalšímu směřování. Ale nepleťte si slovo podnikat a dělat manažerskou práci. Mnoho podnikatelů a podnikatelek začne podnikat, nicméně dřív nebo později skončí u manažerování. Důsledků daného jevu je mnoho. Skončíte bez nadhledu, vyčerpaní, zahrabaní v operativě, bez drajvu. Podnikat je něco jiného než být manažerem. Vyberte si, kterou roli chcete zastávat. Je v tom zásadní rozdíl pro budoucnost vaší firmy.

Nejnovější články

Analýzy
Každý druhý e-mail na Seznamu je marketingové sdělení

Data za rok 2023 potvrzují, že popularita e-mailingu...

Právě hromadné zprávy tvoří v Seznam schránkách každý...

Seznam rozděluje e-maily do tří složek: Primární, Hromadné...

Nejúspěšnějším měsícem v počtu odeslaných e-mailů byl v...

Cestovní ruch
Praha má přímé letecké spojení s Azorskými ostrovy

Dostat se přímým letem bez přestupů z Prahy...

Linka bude obsluhována letadlem Boeing 737 s kapacitou...

Smartwings nasadí na provoz nadcházející rušné letní sezóny...

Expertní pohled
Aktuální vývoj v Německu nabízí mírný optimismus

Podle nedávno zveřejněného předběžného průzkumu se hospodářský pokles...

Odpověď, z čeho ekonomického oživení v Německu plyne,...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Aktuální vývoj v Německu nabízí mírný optimismus

Podle nedávno zveřejněného předběžného průzkumu se hospodářský pokles...

Odpověď, z čeho ekonomického oživení v Německu plyne,...

Expertní pohled
Trhy v korekci, co bude dál

Akcie a dluhové cenné papíry jsou velmi citlivé...

Pokud se podíváme na historické zkušenosti s propady na...

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...