Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny20. 9. 2023 06:39

Chytřejší technologická řešení pro české zemědělce

V zemědělství se v poslední době stále více prosazují moderní technologie. Ať již z pohledu moderních zemědělských strojů, tak z pohledu chytrých softwarových řešení, práce s daty a poradenství. Tento trend potvrzuje uzavření strategické spolupráce mezi lídry těchto oborů - společností Agromex, dovozcem a distributorem špičkové zemědělské techniky v ČR a CleverFarm, progresivní technologickou společností zaměřenou na úspory a udržitelnost v zemědělství.

Petr Jarkovský autor

Foto: Agromex Zemědělcům pomáhají chytré technologie Foto: Agromex

CleverFarm vyvíjí ucelenou softwarovou platformu, která na základě vstupních dat umožňuje šetřit zemědělské vstupy a zvyšovat výnos, efektivně řídit vozový park farmy, optimalizovat personální náklady a pracovní postupy. Kombinací využití satelitních snímků, analýzy půdních vzorků, výnosových map z kombajnů a inteligentního IoT řešení interpretuje farmářům data, na jejichž základě zefektivňují spotřebu hnojiv, vody a dále regulátorů růstu.

CleverFarm také optimalizuje pohyb zemědělských strojů, zaznamenává agroevidenční operace a měří uhlíkovou stopu na zemědělských podnicích. Kromě zemědělství, lze řešení optimalizace zavlažování od CleverFarm využít také v městské zeleni a parcích, nebo na golfových a fotbalových hřištích, kde šetří primárně vodu a energii, a zároveň výrazně podporuje růst a kvalitu zeleně.

Agromex je významný dovozce a distributor špičkové zemědělské techniky v ČR. Jeho vlajkovou lodí je německá značka Fendt, která vyrábí nejmodernější a technologiemi napěchované traktory a další zemědělské stroje. Dále zastupuje také značky Weidemann, Lemken, Kerner, Kröger Agroliner nebo Pellenc. Společnost Agromex byla založena v roce 1992, v roce 2016 se stala stabilním členem divize Agribusiness Machinery v rámci silné nadnárodní skupiny Danish Agro.

Na špici vývoje nových moderních technologií je německý výrobce Fendt. Ten kromě vynikajících vlastností samotného stroje s bohatým hardwarem, disponuje i chytrými softwarovými řešeními. Jedná se o unikátní systém ovládání a řízení strojů FendtONE, ve kterém jde primárně o spojení traktoru a pracoviště obsluhy přímo s kanceláří. Systém výrazně zjednodušuje sledování činnosti stroje a usnadňuje tak optimalizaci jeho využití.  Digitální platforma FendtONE zajišťuje bezdrátovým přenosem inteligentní interakci a úzké propojení mezi pracovištěm obsluhy traktoru a kanceláří pomocí doplňkových modulů v kabině i mimo ni.

„Poslední roky se stále více soustřeďujme na chytré zemědělství, nové technologie a poradenství pro klienty. Umožňuje nám to mimo jiné zastoupení značky Fendt, která je absolutní špičkou na poli zemědělské techniky. Celé řešení pomáhá zemědělcům významně zefektivňovat jednotlivé kroky zemědělských prací a také optimalizovat zdroje včetně personálních. To má vliv na ekonomický výnos i udržitelnost a snížení plýtvání. Jsem velice rád, že jsme se domluvili na spolupráci s CleverFarm a můžeme tak českým zemědělcům nabídnout ještě chytřejší řešení a další služby na míru,“ říká Petr Mikuláš, CEO a jednatel společnosti Agromex.

„Zemědělství stále skýtá obrovský prostor pro změny, které mohou vést k výraznému vylepšení efektivity. Například jak a kdy zasít, hnojit či zavlažovat méně, ale zároveň pak sklidit více. A také jak efektivně řídit a využívat vozový park. Zjednodušeně to můžeme nazvat principem precizního zemědělství. Jsem velice rád, že naše zkušenosti a know-how s prací s daty a technologiemi, můžeme díky spolupráci s Agromexem ještě rozvíjet dále,“ říká Vojtěch Malina, CEO CleverFarm.

Články autora Petr Jarkovský

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Pohled z praxe

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Pohled z praxe
Holcim míří k uhlíkové neutralitě

Nejnovější krok směrem k udržitelnosti a ochraně životného prostředí...

„Díky těmto úpravám dojde ke snížení celkového množství...

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...