Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny25. 10. 2023 11:09

Precizní zemědělství je již realitou

Chytrá práce s daty a technologiemi dokáže významně ušetřit na hnojivech a dalších přípravcích

Zemědělstvím aktuálně hýbou vlivy digitálních nástrojů a technologických inovací. Precizní zemědělství používá inovativní technologie, má schopnost řídit množství dat a informací přicházejících z terénu. Přináší tak úspory i vyšší efektivitu.

Petr Jarkovský autor

Foto: Agromex Precizní zemědělství se prosazuje Foto: Agromex

„Precizní zemědělství přináší zemědělcům větší kontrolu nad náklady a možnost plánovat všechny fáze kultivace, setí a sklizně s velkou přesností, což šetří čas i peníze. Pomáhá také předcházet zbytečnému plýtvání výpočtem přesných požadavků na hnojení či závlahu nebo detekcí propuknutí určitých chorob rostlin či napadení škůdci v předstihu,“ říká Jakub Hurta, obchodní ředitel společnosti Agromex, předního českého dovozce a distributora nejmodernější zemědělské techniky, která nedávno uzavřela partnerství se společností Cleverfarm.

Zemědělství 4.0

Precizní zemědělství využívá činnosti, které jsou prováděny na základě přesné analýzy dat a informací shromážděných a přenášených prostřednictvím pokročilých nástrojů a technologií. To se týká nástrojů a strategií, které umožňují synergické využití řady digitálních technologií umožňujících automatický sběr a analýzu dat shromážděných v terénu, ze senzorů nebo z jiných zdrojů třetích stran.

A jak to funguje v praxi? Základem jsou data

„Práce začíná analýzou satelitních snímků několik let nazpět, která ukáže, jaká místa na poli jsou úrodná a která méně. Ve spolupráci s agronomem následně hledáme příčiny, analyzujeme výnosové mapy, které dávají informace o množství aplikovaných hnojiv nebo postřiků v čase. Dále reálný stav půdy včetně množství vody, odpadu a teploty měří půdní senzory, které využívají technologii internetu věcí,“ říká Vojtěch Malina, CEO CleverFarm a dodává: „Následně vyhodnotíme stav porostu, zpracujeme růstový potenciál na detailu parcely, rozbory půdních vzorků a výnosových map. Zhodnotíme také současné složení a stav zemědělské techniky z pohledu využitelnosti v precizním zemědělství a doporučíme případné investiční náklady. Stejně tak dodáme další řešení na míru dané parcely a povahy zemědělské produkce, většina pozemků se totiž nechová homogenně, v ČR je to konkrétně okolo cca 70 % pozemků. Výnosy jsou pak v různých částech jiné.“

Dále v praxi probíhá vyhodnocení dopadů precizního zemědělství s ohledem na meteorologické podmínky, ekonomické dopady, výnos, bilanci živin a využití dusíku na úrovni zón a doporučení vhodných kroků pro následující sezónu. Konkrétní přínos hodnotí zástupce zemědělského podniku, které využívá řešení CleverFarm: „Po analýze dat a nastavení řešení jsme začali šetřit na hnojivech a osivu. To nám pomohlo uspořit značné množství finančních prostředků. Na všech parcelách o celkové výměře téměř 2000 hektarů jsme aplikovali o 5 % méně hnojiva, což činí úsporu přibližně 350 000 Kč. Dalších 150 tisíc korun jsme díky preciznímu zemědělství ušetřili na osivu,“ dodává Jan Narancsík z Exata Group a dodává: „Ekologické doporučení říká snížit množství dusíku téměř na nulu. Do budoucna navíc plánujeme využít výhod regenerativního způsobu zemědělství s cílem zadržovat vodu u udržovat parcely maximálně zelené.“

Jaké jsou používané technologie?

Internet věcí (IoT) umožňuje vzájemné propojení různých nástrojů a následnou komunikaci za účelem výměny informací a také dat užitečných pro zlepšení podmínek vývoje plodin. Mezi oblasti, kde se nejvíce prosazuje IoT patří sledování vlhkosti půdy, teploty či vlhkosti vzduchu, osvětlení a dalších faktorů ovlivňujících růst rostlin. Tyto kategorie sledují senzory, které jsou propojeny s počítačem nebo chytrým zařízením a umožňují zemědělcům sledovat stav svých polí v reálném čase a optimalizovat péči o úrodu.

„Nejdůležitějšími nástroji zemědělství 4.0 jsou Internet věcí (IoT) a Big data. Roste také používání technologií umělé inteligence, protože tyto systémy jsou stále více integrovány do současných zemědělských strojů. Při současném vývoji je monitorování zemědělství pomocí IoT rychle rostoucím segmentem zemědělských technologií,“ říká Jakub Hurta.

„Zemědělství stále skýtá obrovský prostor pro změny, které mohou vést k výraznému vylepšení efektivity. Například jak a kdy zasít nebo jak hnojit či zavlažovat méně, ale zároveň pak sklidit více. A také jak efektivně řídit a využívat vozový park. Jsem velice rád, že naše zkušenosti a know-how s prací s daty a technologiemi, můžeme díky spolupráci s Agromexem ještě dále rozvíjet,“ říká Vojtěch Malina, CEO CleverFarm.

Články autora Petr Jarkovský

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Trendy

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...