Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny13. 11. 2023 16:27

Mladá generace vyžaduje mobilní aplikace

Obchod a služby: Nastupují superplatformy

Mobilní aplikace mnoha lidem usnadňují a zpříjemňují každodenní činnosti. Ať už se jedná o komunikaci, zábavu, nakupování, cestování nebo vzdělávání. Chytré telefony dnes používá již více než 80 % populace a za poslední 4 roky toto číslo vzrostlo o 20 %. Zástupci generace Z již tuto formu přímo vyžadují a služby, které nefungují přes aplikace nechtějí využívat. Příkladem je stále populárnější služba sdílených aut. Tu využívají nejvíce lidé mezi 18- 28 lety, pro které jsou smartphone a aplikace automatická záležitost. Bez aplikace by tuto službu ani nevyužili.

Petr Jarkovský autor

Foto: Anytime Generace Z vyžaduje služby přes platformy Foto: Anytime

Online nakupování, ať už z mobilu nebo počítače dlouhodobě roste a zaznamenalo další velký skok během posledních let. A generace Z dává přednost nákupům přes mobilní telefon, stále více využívají také aplikace. Často nejdou na web e-shopu, ale nakupují přímo přes staženou aplikaci ve svém mobilu. To je stále častějším jevem například u nákupu módy. Rostou také nákupy přes Instagram či TikTok.

Banka v mobilu je již dnes běžným jevem, stále populárnější je aktuálně placení pomocí mobilní peněženky. „Lidé už si zvykli, že s sebou nemusí nosit plastovou kartu a zaplatí jednoduše mobilním telefonem či hodinkami. Mladá generace již tyto aplikace od svých poskytovatelů přímo vyžaduje,“ říká Ruslan Skopal, CEO a spolumajitel sítě prodejen a e-shopu Trenýrkárna.cz.

Doprava

Waze, který zobrazuje aktuální dopravní podmínky hlášené samotnými uživateli, kteří jsou v danou chvíli na silnicích, je už všeobecně známý a využívaný. Dlouhodobě roste také obliba sdílených automobilů, kdy si z přehledné aplikace v telefonu můžete vyhledat nejbližší sdílený vůz, rezervovat si ho, pomocí navigace k němu dojít, aplikací pak otevřít dveře, dojet, kam potřebujete a jednoduše zavřít a odejít. V mobilní aplikaci také ukončíte pronájem, vyfotíte auto, že je v pořádku a aplikace zařídí vše ostatní včetně převedení platby, která s minutovými pronájmy může být jenom několik desítek korun.

„Sdílené automobily lidé používají stejně jako obyčejné auto k cestám do zaměstnání, na výlety, na nákup, za sportem nebo za kulturou. Je to rychlé, jednoduché a elegantní. A vzhledem k tomu, že tuto službu nejvíce využívají mladí mezi 18-28 lety, pro které jsou smartphone a aplikace automatická záležitost. Bez aplikace by tuto službu ani nevyužili,“ říká Milan Beutl, ředitel českého zastoupení Anytime.

Cestování

Dalším fenoménem mladých je cestování. I díky lepší znalosti jazyků často neřeší, zda stráví víkend v ČR nebo ve Velké Británii, Nizozemí či Itálii. Spontánně se rozhodnou, přes aplikace naleznou a koupí letenku a ubytování a vyrazí. Mnoho zástupců generace Z si bez využití služeb Booking, AirBnb či mnoha aplikací na nákup letenek nedokáží cestování představit. A možná by museli dlouho přemýšlet, jak bez nich fungovat. Například když mění plán a potřebují si na poslední chvíli najít ubytování.

„Při cestování se stále více využívá i Whatspp. Spousta ubytovatelů aplikaci používá pří komunikaci se svými zákazníky. Pokud navíc míříte do země, kde jsou hovory drahé, je Whatsapp ideálním řešením. Velmi užitečnými jsou také překladače nebo například aplikace na přepočet měny. Pokud má někdo problém s počty cestuje do země se složitou měnou, může jej zachránit například aplikace XE Currency,“ říká Michal Černý z Audiopro.

Budoucností jsou superplatformy

V blízké budoucnosti se můžete těšit v této oblasti na superplatformy, nebo také superaplikace. „Jedná se o do jednoho velkého ekosystému sdružené aplikace služeb. Člověk tak nebude muset hledat a prověřovat nové služby.  V této superaplikaci budou na jednom místě přehledně služby nejrůznějšího druhu. Od bankingu, přes pojištění, nákup letenek, ubytování, nabídka produktů nejrůznějšího druhu až po zábavu. Toto vše bude na jednom místě na jedné platformě,“ říká ředitel marketingové agentury Brand Boost, Lukáš Haubelt.

Články autora Petr Jarkovský

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Trendy

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...