Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny7. 2. 2024 06:56

Přelomová česká technologie hlídá vzdušný prostor Německa

ERA úspěšně nainstalovala a otestovala první část sítě stanic svého nejnovějšího přehledového systému MSS-5 pro sledování letového provozu v Německu. Díky tomu získá země pokrytí vzdušného prostoru přelomovou technologií ADS-B. Zákazník – německé řízení letového provozu DFS – svěřil tento projekt pardubické firmě díky dobré zkušenosti s řadou předchozích systémů, které ERA dodala na desítku německých letišť.

Lenka Reichová autor

Foto: ERA ERA hlásí ukončení 1. fáze projektu pokrytí vzdušného prostoru Německa. Její systém poslední generace MSS-5 tam získal první referenci Foto: ERA

Podle smlouvy podepsané v roce 2022 ERA dodá síť 16 stanic systému MSS-5 založeného na nové generaci technologie známé jako ADS-B. Cílem projektu je schopnost monitorovat letecký provoz nad celou SRN a tím zvýšit bezpečnost na vytížených letových trasách.

ERA v 1. fázi již nainstalovala polovinu stanic na jihu Německa (od hranic s Francií po Šumavu) a otestovala jejich funkčnost úvodními testy FAT. Závěrečnými testy SAT již prošla stanice umístěná v centrále DFS v Langenu, která tak plní požadovaný evropský letecký standard ED-129B. Zbytek stanic bude přezkoušen před uvedením do provozu v 1. kvartále 2024.

K dokončení projektu zbývá rozmístit a otestovat druhou část sítě stanic ve východním Německu (od Lipska směrem na sever po ostrov Rujána), což je v plánu do poloviny letošního roku.

„Díky excelentní spolupráci týmů ERA a DFS proběhla instalace ADS-B stanic naprosto hladce. Se systémem MSS-5 i výkonem ERA v projektu jsme velmi spokojeni: úvodní testy ukazují, že systém je spolehlivý a výjimečně výkonný. DFS je nadšená, že má pro svůj projekt implementace systému ADS-B v Německu za partnera právě společnost ERA,“ uvedl Maxmilian Menk z DFS.

ERA je v SRN dobře známa jako dodavatel řešení pro letištní řízení letového provozu na bázi multilaterace. Její systémy fungují na letištích v Mnichově, Frankfurtu, Hamburku, Lipsku, Düsseldorfu, Stuttgartu, Kolíně, Brunšviku, Berlíně a Langenu.

MSS-5 je pátou generací přehledového systému vyvinutého na míru současným potřebám řízení letového provozu. Kombinuje osvědčené technologie sekundární radiolokace – multilateraci a ADS-B. Systém v reálném čase sleduje dráhy letů, poskytuje přesnou polohu a identifikaci všech cílů vybavených odpovídačem, a to na letištní ploše, v oblasti přiblížení k letišti i na letových trasách. MSS-5 je odpovědí firmy ERA na pět největších výzev řízení letového provozu současnosti: hustotu leteckého provozu, nutnost snadné instalace, přesnost časové synchronizace, bezpečnost a zabezpečení.

ADS-B (Automatic Dependent Surveillance-Broadcast) je jednou z posledních známých technologií využívaných celosvětově pro řízení letového provozu. Letadlo vybavené ADS-B automaticky vysílá každou sekundu svou přesnou GNSS polohu. Informace zahrnuj identifikaci letounu, jeho výšku, rychlost a další užitečné údaje. ADS-B funkcionalita je zabudovanou součástí každého systému MSS-5, ERA dodává stanice ADS-B samostatně nebo jako chytrou síť s jediným výstupem dat.

Články autora Lenka Reichová

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Pohled z praxe

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Pohled z praxe
Holcim míří k uhlíkové neutralitě

Nejnovější krok směrem k udržitelnosti a ochraně životného prostředí...

„Díky těmto úpravám dojde ke snížení celkového množství...

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...