Čtvrtek 2. května 2024
ikona hodiny19. 2. 2024 08:37

Jak je to s dorovnávací daní?

Zákon o dorovnávacích daních pro velké nadnárodní skupiny a velké vnitrostátní skupiny (dále zákon o dorovnávacích daních) je výsledkem dlouhodobé spolupráce států Evropské Unie proti účelnému snížení daňového základu skrze státy s nízkou mírou zdanění, zejména skrze tzv. daňové ráje. Zákon prakticky zavádí dvě nové daně – českou dorovnávací daň a přiřazovanou dorovnávací daň.

Martin Sotolář autor

CROWE

Foto: Shutterstock.com Zákon prakticky zavádí dvě nové daně – českou dorovnávací daň a přiřazovanou dorovnávací daň Foto: Shutterstock.com

Zatímco česká dorovnávací daň míří na entity operující na území České republiky a myšlenkou je zachovat příjmy z tuzemských zdrojů a z nich plynoucí daně v tuzemsku (jinými slovy podpora myšlenky zdanění v místě, kde je zisk vytvořen), přiřazovanou dorovnávací daní budou zatíženy mateřské společnosti.

Cílem zákona o dorovnávacích daních je zavést minimální sazbu efektivní daně, kterou nadnárodní nebo i národní skupina společností aplikuje. Hranice pro takovou skupinu společností byla stanovena jako konsolidovaný výnos za celou skupinu ve výši 750 mil. EUR, a to ve dvou ze čtyřech posledních zdaňovacích obdobích. Takto definovaná skupina je povinna odvést takovou daň ze zisku, aby efektivní sazba daně byla nejméně 15 %.

Samotný výpočet takové efektivní sazby daně vychází z finančních výkazů a jde o poměr úhrnu daní (konkrétně daní splatných a odložených) a úhrnu tzv. kvalifikovaných zisků. Tento poměr je poté porovnáván za všechny společnosti v dané zemi (např. v České republice). Jako primární zdroj dat jsou považovány údaje, které jsou použity pro konsolidovanou účetní závěrku sestavenou nejvyšší mateřskou společností.

Nicméně existuje jeden rozdíl mezi daty rozhodnými pro dorovnávací daň a standardní konsolidovanou účetní závěrkou a tím je situace, při které je dceřiná společnost vyřazena z konsolidované účetní závěrky, například z důvodu nevýznamnosti apod. Tento rozdíl je potřeba brát v úvahu pro potřeby výpočtu dorovnávací daně.

Pokud je tedy společnost součástí skupiny s konsolidovanými výnosy ve výši 750 mil. EUR, je nutné ověřit efektivní sazbu daně, kterou je příjem společnosti zatížen. Pokud je poměr úhrnu daní a tzv. kvalifikovaných zisků menší než 15 %, je takováto společnost povinná odvést dorovnávací daň a dorovnat uhrazenou daň tak, aby bylo dosaženo efektivní sazby daně alespoň ve výši již zmiňovaných 15 %.

Nejnovější články

Expertní pohled
Eviden monitoruje na dark webu ukradená data

Nová služba je vhodná pro větší firmy, které...

Monitoring v rámci služby LUMINAR probíhá formou kontinuální...

Zákazník ze soukromého i veřejného sektoru může službu...

Cestovní ruch
Emirates představují řešení pro neurodivergentní cestovatele

Seznamovací akce zahrnovala simulaci procesů odbavení i samotný...

Přes 29 000 členů palubního personálu Emirates je...

DPNA je kód využívaný leteckými společnostmi pro speciální...

Aktuality
Letadlo Lufthansy v Praze přivítala vodní děla

„Těší mě, že jsme se mohli symbolicky připojit...

„Jsem hrdý na to, že Letiště Praha oslavilo...

Letadlo je jedním ze čtyř strojů nesoucích na...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Eviden monitoruje na dark webu ukradená data

Nová služba je vhodná pro větší firmy, které...

Monitoring v rámci služby LUMINAR probíhá formou kontinuální...

Zákazník ze soukromého i veřejného sektoru může službu...

Analýzy
Developeři v Česku si oblíbili strategii Shell & Core

Ke konci 1. čtvrtletí 2024 bylo v tomto...

Model Shell & Core se sice v omezeném...

S dokončením Shell & Core projektů developeři obvykle...

Vzhledem k aktuální situaci na trhu a trvale...

Expertní pohled
Aktuální vývoj v Německu nabízí mírný optimismus

Podle nedávno zveřejněného předběžného průzkumu se hospodářský pokles...

Odpověď, z čeho ekonomického oživení v Německu plyne,...