Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny21. 3. 2024 08:36

LVHF 2024: Hudební alchymie zednářské zahrady

Noty se mění, génius hudby zůstává

Devátý ročník LVHF bude uměleckým dílem hudebních a zednářských idejí. Koncerty klasické hudby, jejichž program definuje vzájemnost hudebního bohatství a zednářské symboliky – takové aranžmá chystá LVHF 2024. Jeho publikum bude zasvěceno do tajů hudby a hudebních příběhů na jejím pozadí, a to od úvodního Prologu na zámku Moravský Krumlov přes zahájení vedené PKF – Prague Philharmonia a smyčcem houslového virtuosa světového formátu Maxima Vengerova po závěrečný galakoncert na zámku Valtice. Termíny pro objevování nových hudebních sfér jsou naplánované od 14. září do 12. října 2024 v lokacích Lednicko-valtického areálu na Jižní Moravě. Portál pro nákup vstupenek otevřen.

Hana Čermáková autor

Foto: Shutterstock.com Lednicko-valtický hudební festival 2024 ohlásil všechny hvězdy Foto: Shutterstock.com

„Svobodné zednářství symbolizuje mystiku, umění a vědu. Pro devátý ročník LVHF jsme hledali téma silně ikonické a přitom nosné v hudební inspiraci. Vybídla nás k němu zednářská zahrada zámku Lednice, jež je na jednu stranu přístupná každému, na druhou stranu jen tomu, kdo se o tento zapomenutý kout zámeckého parku zajímá,“ uvádí Jiří Partyka, ředitel LVHF, první motivace nové dramaturgie Lednicko-valtického hudebního festivalu 2024.

Opus velmistrovský

Na zednářské tematice se ponese aranžmá každého z koncertů LVHF 2024. V Prologu ho reprezentuje místo konání, Moravský Krumlov, sídlo člena zednářské lóže Karla Josefa z Lichtenštejna. Posluchače na zámek zvou Martinů Voices spolu s Benda Quartet, aby je společně přenesli do nových hudebních dimenzí v těsné blízkosti Slovanské epopeje velmistra Alfonse Muchy.

„Téma LVHF 2024 se intenzivně odráží i v programu slavnostního zahajovacího koncertu. Jeden z nejlepších světových houslistů, Maxim Vengerov, a s ním PKF – Prague Philharmonia, provedou houslové koncerty W. A. Mozarta, skladatele také silně spojeného se zednářstvím,“ představuje Jiří Partyka a upřesňuje zahajovací hudební delikatesu v jízdárně zámku Valtice: „Kromě Mozartových skladeb bude uvedena Sinfonia in G Carla Friedricha Abela, zednáře a komorního hudebníka britské královny Charlotty, objevená v katalogu Valtického hudebního archivu.“ Lednicko-valtický festival pravidelně čerpá z této historické hudební sbírky, díky čemuž toto neobvyklé dědictví jižní Moravy obohacuje naši moderní přítomnost.

V dramaturgii každého z koncertů LVHF 2024 můžete sledovat linku zednářského námětu či symboliky, závěrečný galakoncert bude navíc tematicky posílen výročím 20 let vstupu ČR do EU. Lednicko-valtický hudební festival připomene událost moderní historie našeho státu prostřednictvím evropské hymny v její původní podobě jako součást 9. symfonie Ludwiga van Beethovena.

Hudební delikatesy na místech svatých, zámeckých i božských

Genius loci Lednicko-valtického areálu spoluvytváří atmosféru festivalu od jeho počátku. Festival je tak přímo napojený na tradice lichtenštejnského panství, jehož představitelé vždy na podzim pořádali honitby a evropskou šlechtu zvali i na hudební zážitky. Letošní ročník vás pozve nejen na zmíněný Moravský Krumlov, který je novou lokací LVHF, ale i do nově zrekonstruovaného Zámečku Lány. Ten se nachází nedaleko zámečku Pohansko a uskuteční se v něm jedna z doprovodných přednášek. Další koncerty se odehrají v již zavedených místech, jakými jsou jízdárna zámku Valtice, barokní valtické divadlo, Dianin chrám (známý též jako Rendez-vous), zámek Mikulov, jízdárna zámku Lednice a též Kostel Sv. Jakuba Staršího v Lednici.

Na LVHF 2024 přijala pozvání řada souborů, kromě zmíněných vystoupí Collegium Marianum, Alinde quintet, Clarimonia Ensemble, Bratislava Hot Serenaders & Serenaders Sisters (SK), Musica Florea, Janáčkova filharmonie Ostrava, Filharmonie Brno a Pěvecký sbor Gaudeamus Brno.

Umělecké obsazení jednotlivých koncertů je vedené výběrem a citem uměleckého ředitele LVHF, Jiřího Partyky. O neobvyklé zážitky v lokacích Lednicko-valtického areálu se postarají Maxim Vengerov (housle), Jana Semerádová (barokní flétna), Josef Špaček (housle), Miroslav Sekera (klavír), Irvin Venyš (klarinet), Jan Šťastný (vypravěč), Martina Masaryková (soprán), Veronika Rovná (soprán), Veronika Hajnová (mezzosoprán), Richard Samek (tenor) a Roman Janál (baryton).

Stáhněte si kompletní koncertní i doprovodný program

LVHF 2024_DOPROVODNY PROGRAM

Zobrazit

LVHF 2024_KONCERTNI PROGRAM

Zobrazit

Symbolika zednářské humanity, intelektu a citu

„Hudba a zednářství mají pro mne podobnou a silnou hodnotovou povahu. Jde o zaměření pozornosti na tento svět, pravdivost a snahu o etickou a morální kvalitu člověka, o zdokonalení sebe samého,“ předesílá Partyka a doplňuje, kde ještě se zednářská tematika v hudebním programu zrcadlí: „Uvedeme například skladbu významného pruského panovníka Friedricha II. Velikého a spolu s ní i díla jeho současníků zednářů J. G. Grauna, C. Ph. E. Bacha či C. F. Abela. Lednická jízdárna bude rezonovat skladbami zednářských skladatelů Jeana Sibelia a Franze Liszta. Večer plný zednářských skladeb a novodobých premiér se odehraje v barokním valtickém divadle.“

Za vyzdvihnutí stojí šestý koncert LVHF 2024, jehož program vymaní festivalovou atmosféru z klasického proudu. Své návštěvníky přenese do 20. století, do doby, kdy je z USA do Evropy importována Sweet and Dance Music. Pocta Duku Ellingtonovi, americkému jazzovému mágu a zároveň zednáři, v autentické interpretaci Bratislava Hot Serenaders se odehraje na zámku Mikulov.

9. ročník LVHF – Hudební alchymie zednářské zahrady

Termín: 14. září – 12. října 2024

Lokace: Lednicko-valtický areál, Mikulov, Břeclav, Moravský Krumlov

Téma: Zednářský odkaz v hudbě, 20. výročí vstupu ČR do EU

LVHF 2024 otevře: PKF– Prague Philharmonia a houslový virtuos Maxim Vengerov v jízdárně zámku Valtice

Nákup vstupenek: Přímo ze stránek www.lvhf.cz v propojené službě https://goout.net/cs

Prodejní místa: Břeclav CK Travel Club, TIC Lednice, TIC Mikulov, TIC Valtice a prodejní místa GoOut (Praha, Brno, Ostrava, Plzeň)

Prodej vstupenek zahájen. Portál www.lvhf.cz otevřen.

Co dělat před koncertním večerem

Zatímco večery patří koncertům, dobu od úsvitu do soumraku zpestřuje návštěvníkům LVHF a turistům na jižní Moravě doprovodný festivalový program. Naplánované jsou dětské edukační koncerty pro I. a II. stupeň ZŠ jižní Moravy, výstava, hudebně výtvarné dílny a dvě odborné přednášky. Během první odhalí doc. Ing. Přemysl Krejčiřík, Ph.D., krajinářský architekt a pedagog, tajemství lednického parku a jeho zednářské zahrady, během druhé se od prof. PhDr. MgA. Miloše Štědroně, CSc., hudebního skladatele, vědce a pedagoga, dozvíme více o zednářích a osvícenství v období klasicismu.

Notový zápis zeleného ticha

Genius hudby je stále mezi námi. Během festivalových dní si přijďte vychutnat i jeho nejpůvodnější tvorbu. Pozemský sál zednářské zahrady v parku zámku Lednice má pro vás místa k sezení i ke stání. Najdete je poblíž běžně známého procházkového okruhu vedoucího kolem zámeckého rybníku k minaretu. I když je zachováno pouhé torzo zahrady, jde o místo se silným příběhem. Zahrada vznikla mezi lety 1791–1799 na základě barokní kompozice, kdy zde stromy (jírovec maďal) a květiny tvořily geometrické obrazce a ve středu místa, kde se sbíhalo osm os, stával Sluneční chrám. Zednářská zahrada v Lednici je tichý vzkaz předků napsaný zelení. Lednicko-valtický hudební festival je pak jeho hudebním sourozencem.

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...