Pondělí 6. května 2024
ikona hodiny10. 9. 2021 07:00

Veletrh FOR ARCH 2021 se blíží, představí nejnovější trendy ve stavebnictví

Více skla a světla, propojení s přírodou i chytré technologie

Investice Čechů do zvelebování bydlení rostou, pomohla tomu i koronavirová pandemie. Zvyšuje se poptávka po moderních a úsporných řešeních, chytrých technologiích i praktickém designu. Jaké trendy ve stavebnictví v současnosti dominují? To představí veletrh FOR ARCH, který proběhne ve dnech 21. až 25. září na výstavišti PVA EXPO PRAHA v Letňanech. Oficiálními vozy veletrhu jsou automobily značky FORD. Partnerem veletrhu je Skupina ČEZ.

Lucie Bártová autor

ABF

Foto: ABF Foto: ABF

Stavební veletrh FOR ARCH je tradičně jednou z nejočekávanějších událostí podzimní veletržní sezóny v Česku. Jeho nomenklatura, která pokrývá obory stavebních prvků a materiálů, elektrotechniky a zabezpečení, wellness & spa či vytápění a dřevostaveb, poskytuje komplexní nabídku tuzemských i zahraničních vystavovatelů a jejich produktů pro všechny typy úprav bydlení. Jedním z vyhledávaných témat jsou také okna či zahradní pergoly, které lze v současnosti například ovládat pomocí mobilních aplikací. Jaké technologie patří mezi nejvyhledávanější?

„Trendem je zvětšování prosklených ploch pro dokonalejší prosvětlení interiéru a lepší propojení s okolní přírodou. V případě střešních oken nejde jen o zvětšování rozměrů jednotlivých oken, ale také o jejich propojování do sestav. Zároveň roste zájem o řešení pro chytrou domácnost a obecně o výrobky s komfortním dálkovým ovládáním,“ říká Dominika Bruchatá ze společnosti VELUX. Také po střešních oknech je letos zvýšená poptávka. Vedle novostaveb a rekonstrukcí za ní stojí i rostoucí potřeba měnit stará a dnes již nevyhovující okna za nová. Střešní okna se na českém trhu začala ve velkém instalovat v 90. letech a mnohá z nich jsou dnes na hranici své životnosti. Proto je majitelé chtějí vyměnit za nová s daleko lepšími tepelněizolačními parametry a moderním designem.

Stále více příznivců si mezi českými zákazníky získávají také moderní pergoly. „Pociťujeme vyšší zájem, dalo by se říct, že v posledním roce nastává doslova boom. Nahrává tomu i současná koronavirová situace, kdy lidé více investují do zvelebování vlastního bydlení. Co se týče pergol, zde jsou již třetím rokem největším tahounem bioklimatické pergoly s dálkově ovládaným střešním slunolamem. Spojení stínění a ventilace zákazníky láká zejména proto, že díky tomuto systému dokážou i v parném létě udržet v pergole příjemné klima — především při použití obvodových stínicích rolet,“ říká obchodní a marketingová ředitelka společnosti Al Pergoly Hana Ševčíková.

Zvelebování s dotacemi

Okna i stínicí technika patří k produktům, které pomáhají zlepšit energetické parametry budov, a proto splňují dotační kritéria další fáze programu Nová zelená úsporám. Jak říká Dominika Bruchatá, při snížení roční potřeby energie na vytápění alespoň o 20 % činí dotace 2 100 Kč/m2 oken. Pokud se výměna oken zkombinuje se zateplením a potřeba tepla na vytápění klesne o 60 % a více, vznikne nárok na maximální dotaci 3 800 Kč/m2 oken. Dotaci je možné čerpat také na venkovní stínění, při ručním ovládání jde o příspěvek 500 Kč/m2 oken a při inteligentním řízení dotace dosáhne 1 000 Kč/m2 oken.

Na veletrh i pro radu

Stavební veletrh FOR ARCH nenabízí pouze široké portfolio produktů a firem z více stavebních oborů. Jeho návštěvníci mají také možnost bezplatně získat cenné rady od odborníků. „Veletrh nabídne možnost poradit se s profesionály na stáncích vystavovatelů i v poradenských centrech a přinese zajímavé přednášky napříč stavebními obory,“ říká ředitelka veletrhu FOR ARCH Kateřina Maštalířová.

Letošní ročník přinese ještě jeden unikát. Premiérově se koná v souběhu s veletrhem nábytku FOR INTERIOR, který nabídne portfolio produktů a služeb z odvětví nábytku, interiérů a bytového designu, čímž dokonale doplní klasickou nomenklaturu stavebního veletrhu. Více informací na webu veletrhu.

Články autora Lucie Bártová

Nejnovější články

Analýzy
Část firem benefity omezila nebo zrušila

Poskytování benefitů mimo mzdu omezily nejčastěji podniky menších...

Tyto kategorie benefitů, kam spadají například preventivní vyšetření,...

Expertní pohled
Stále lepší překladače znásobily úspěšnost kybernetických útoků

„Revoluce v zásadě nastala před třemi lety, kdy se...

„Kvalita automatických překladačů má dopad nejen na úspěšnost...

Analýzy
Důležité jsou vztahy na pracovišti a firemní kultura

„Podle našich dat jdou očekávání zaměstnanců v pomyslné...

Důležitost firemní kultury je pro image firmy a...

Inovativní firmy se snaží vytvářet inspirativní pracovní prostředí....

Z oblasti benefitů již zaměstnancům nestačí běžná multisportkarta,...

Stejně tak je, zejména pro mladší generaci, dnes...

„Atmoskop.cz poskytuje lidem mimo jiné také takzvaný Company...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...