Sobota 4. května 2024
ikona hodiny25. 10. 2021 11:59

TACKLE přináší naději na konečné řešení

Vysoká míra pozitivních výsledků léčby onemocnění covid-19 v rámci klinického hodnocení fáze III (TACKLE) potvrzuje, že kombinace dlouhodobě působících protilátek (LAAB) AZD7442 společnosti AstraZeneca dosáhla statisticky významného snížení výskytu závažného průběhu onemocnění covid-19 nebo úmrtí v porovnání s placebem u nehospitalizovaných pacientů s mírným až středně závažným symptomatickým průběhem onemocnění covid-19. Zveřejnila to společnost AstraZeneca ve své tiskové zprávě.

Petra Sejpalová autor

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Celkem 90 % účastníků zařazených do hodnocení pochází z populací s vysokým rizikem progrese do těžkého průběhu onemocnění covid-19, včetně účastníků s komorbiditami.

Studie splnila primární cílový ukazatel, přičemž dávka 600 mg přípravku AZD7442 podávaná intramuskulární injekcí snížila riziko rozvoje těžkého průběhu onemocnění covid-19 nebo úmrtí o 50 % ve srovnání s placebem u pacientů v ambulantní péči, kteří vykazovali symptomy sedm dní nebo méně.

Hugh Montgomery, profesor intenzivní medicíny na University College London a hlavní řešitel klinického hodnocení TACKLE, řekl: „Vzhledem k pokračujícím případům závažných infekcí vyvolaných onemocněním covid-19 po celém světě je nutné přijít s novými léčebnými přípravky, jako je AZD7442, které lze použít k ochraně zranitelných skupin obyvatelstva před onemocněním covid-19 a které mohou také pomoci zabránit progresi onemocnění až do závažného průběhu. Tyto pozitivní výsledky ukazují, že vhodná dávka přípravku AZD7442 podaná intramuskulárně by mohla hrát důležitou roli v boji proti této ničivé pandemii.“

TACKLE

Randomizovaná, dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná, multicentrická studie fáze III, která hodnotí bezpečnost a účinnost jedné 600mg IM dávky přípravku AZD7442 ve srovnání s placebem při léčbě onemocnění covid-19 u pacientů v ambulantní péči. Studie probíhala na 96 místech v Brazílii, České republice, Německu, Maďarsku, Itálii, Japonsku, Mexiku, Polsku, Ruské federaci, Španělsku, Ukrajině, Velké Británii a USA. 903 účastníků bylo randomizováno v poměru 1:1 na intramuskulární aplikaci dvou plných, po sobě jdoucích dávek přípravku AZD7442 (n = 452), nebo placeba s fyziologickým roztokem (n = 451).

Účastníci studie jsou dospělí starší 18 let, kteří nebyli hospitalizováni s mírným až středně těžkým průběhem onemocnění COVID-19 a jejichž symptomy trvaly sedm dní nebo méně.

Mene Pangalos, výkonný viceprezident pro výzkum a vývoj biofarmaceutik společnosti AstraZeneca, uvedl, že zmíněné výsledky přispívají k stále přibývajícímu množství důkazů podporujících použití tohoto léčebného přípravku jak při prevenci, tak léčbě onemocnění covid-19: „Včasná intervence s použitím naší protilátky může přinést významné snížení progrese onemocnění až do závažného průběhu s pokračující ochranou po dobu více než šesti měsíců.“

Studie TACKLE se zúčastnilo 903 účastníků v randomizaci 1:1 AZD7442 a placebo, primární analýza zahrnovala 822 účastníků. Společnost AstraZeneca již podala americkému Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv žádost o povolení mimořádného použití přípravku AZD7442 k profylaxi před onemocněním covid-19.

Nejnovější články

Analýzy
Hypotéky očima experta

Aktuální analýza přináší přehled vývoje v oblasti úrokových...

Březen 2024 byl podle statistických údajů České národní...

Úrokové sazby jsou, přinejmenším pro mě osobně, spíše...

Druhým hlavním důvodem je bezesporu fakt, že čím...

Situace okolo zákona o spotřebitelském úvěru a možnost...

Pojem „nevýkonné úvěry“ označuje laicky řečeno úvěry, u...

V den vydání tohoto dokumentu proběhlo měnověpolitické zasedání...

Další zasedání bankovní rady nás čeká za bezmála...

Advertorial
Panevropská univerzita potvrzuje svou kvalitu

„Jsme nesmírně hrdí na udělení institucionální akreditace, jež...

Panevropská univerzita je první univerzitou vzniklou po novele...

Expertní pohled
V budoucnu bude možné pojistit takřka cokoliv

První pojistka se jménem Slavia pojišťovny byla prodána...

Zmínil jste se, že tuto novinku ocení podnikatelé,...

Všichni cizinci pocházející ze zemí mimo EU mají...

Hrdě se hlásíte k partnerství Velké pardubické, která se...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Letadlo Lufthansy v Praze přivítala vodní děla

„Těší mě, že jsme se mohli symbolicky připojit...

„Jsem hrdý na to, že Letiště Praha oslavilo...

Letadlo je jedním ze čtyř strojů nesoucích na...

Aktuality
Virtuální vodárna. K čemu se hodí digitální dvojče úpravny vody?

Partneři oslovili město Železná Ruda, zda by se...

„Digitální dvojče představuje počítačový model, který dokonale kopíruje...

Součástí digitálního dvojčete úpravny vody je i systém...

JUDr. Tomáš Koníček z Mezinárodního bezpečnostního institutu, který se...

Aktuality
Už i slovenské firmy snadněji přejdou na udržitelné podnikání

„Slovensko je kvůli své rozmanitosti a průmyslovému zázemí...

„Náš servis není jen o tom, že za...