Pátek 3. května 2024
ikona hodiny14. 12. 2021 08:34

Projekty ČEZ ESCO zabodovaly v soutěži udržitelných projektů budoucnosti

Dětská léčebna v jeskyni i dostupnější elektřina ze slunce

Český lídr v energeticky úporných řešeních pro města a obce ČEZ ESCO získal ocenění hned ve dvou kategoriích soutěže Chytrá města 2021. Odborná porota vyzdvihla projekt Dětské léčebny s unikátní léčbou speleoterapií v Ostrově u Macochy pro Jihomoravský kraj a projekt Fotovoltaika za 1 Kč. Soutěž hledá již pátým rokem nejpřínosnější řešení v oblasti Smart City z hlediska udržitelnosti i úspor.

Roman Gazdík autor

Foto: ČEZ ESCO Léčebné centrum u Macochy stavěné úspornou metodou PDB Foto: ČEZ ESCO

ČEZ ESCO se může pochlubit dvěma oceněnými projekty v oblasti energeticky úsporných a chytrých řešení v soutěži neziskové organizace Smart City Innovations Institut – Chytrá města 2021. Cenu získal projekt nového pavilonu Dětské léčebny s unikátní léčbou speleoterapií v Ostrově u Macochy, jediné dětské odborné léčebny v ČR, která již 35 let pomáhá dětem při léčbě chronických nemocí dýchacích cest. Klimatická léčebná metoda, takzvaná speleoterapie, spočívá v pobytu pacientů v prostorách Císařské jeskyně v Moravském krasu. Za návrhem a následnou realizací nového komplexu dětské léčebny pro Jihomoravský kraj stojí studio Adam Rujbr Architects a společnosti VCES a ENESA, dceřiná společnost ČEZ ESCO. Nové prostory zdvojnásobí kapacitu ubytování a poskytnou potřebné zázemí jako školní třídy s družinou, zdravotnickou část a rehabilitační část s bazénem přístupnou veřejnosti. Stavba bude mít velmi nízké provozními náklady a maximálním využíváním obnovitelných zdrojů energie.

Chytrá města

Soutěž pořádá nevládní nezisková organizace Smart City Innovations Institut. Soutěž Chytrá města je klíčovou soutěží svého druhu v České republice. Hlavním cílem je propagace konkrétních projektů a dlouhodobých strategií celostních modelů SMART CITY. Je určena nejen pro města, ale také obce a kraje, které se chtějí zapojit do sdílení dobré praxe při využívání postupů a trendů při dlouhodobě budované koncepci SMART CITY. Více informací: www.soutezchytramesta.cz

Foto: ČEZ ESCO FVE-ILU Foto: ČEZ ESCO

„Je to v krátké době už druhé ocenění pro náš projekt nové dětské léčebny pro Jihomoravský kraj, který se před týdnem vyšvihnul i mezi TOP 3 nejlepší v celé Evropě. Věřím, že tento i další naše projekty se mohou stát dobrým vzorem pro další města a obce v tom, jak lze budovat moderní stavby funkčně, a přitom citlivě k životnímu prostředí,“ říká Kamil Čermák, generální ředitel ČEZ ESCO, mateřské společnosti ENESA. Výstavba dětské léčebny v Ostrově u Macochy svou jedinečností zaujala také hodnotitele evropské soutěže PROCURA+, která vyzdvihuje udržitelné a inovativní zadávání veřejných zakázek. „Jsem pyšný i na kolegy, kteří vymysleli koncept fotovoltaiky za 1 Kč, o který mají zákazníci nyní velký zájem.“

ČEZ ESCO (Energy Service Company)

Dceřiná společnost ČEZ, která se zaměřuje na služby související s moderní energetikou, dekarbonizací a snižováním klimatické stopy pro průmyslové zákazníky, obce a instituce. Jde například o energetické audity a energetické poradenství, výstavbu a provoz kogeneračních jednotek, zavádění systémů měření, renovaci teplárenských soustav a instalaci fotovoltaických elektráren. ČEZ ESCO je také dodavatelem služeb souvisejících s veřejnou a firemní elektromobilitou. Zajišťuje i dodávky elektřiny, plynu a tepla, výkup elektřiny, obchodování s emisními povolenkami, provoz energetických zařízení a jejich servis. Má téměř 2000 zaměstnanců. Mezi dceřiné společnosti ČEZ ESCO patří firmy AirPlus, AZ KLIMA, Bytkomfort, ESCO Distribúčné sústavy, ČEZ Energetické služby, ČEZ ENERGO, ČEZ LDS, Domat Control System, E-Dome, ENESA, EP Rožnov, ESCO SLOVENSKO, HORMEN, KART, KLF-Distribúcia a Spravbytkomfort. Více na www.cezesco.cz.

Projekt Jihomoravského kraje jeden ze 3 nejlepších v Evropě. Porotu zaujal inovativní léčebný pavilon pro děti u Macochy | Skupina ČEZ – O Společnosti (cez.cz)

Ocenění v kategorii získal také projekt Fotovoltaika za 1 Kč, který zpřístupňuje městům i firmám možnost získat fotovoltaickou elektrárnu a využívat elektřinu z čistého obnovitelného zdroje. U Fotovoltaiky za 1 Kč zákazník nepotřebuje žádný vstupní kapitál, veškeré investiční náklady hradí ČEZ ESCO, které fotovoltaickou elektrárnu nainstaluje a poté provozuje. Zákazník platí pouze za odebranou zelenou elektřinu, jejíž výhodná cena je dlouhodobě smluvně garantovaná.

Nejnovější články

Advertorial
Panevropská univerzita potvrzuje svou kvalitu

„Jsme nesmírně hrdí na udělení institucionální akreditace, jež...

Panevropská univerzita je první univerzitou vzniklou po novele...

Expertní pohled
V budoucnu bude možné pojistit takřka cokoliv

První pojistka se jménem Slavia pojišťovny byla prodána...

Zmínil jste se, že tuto novinku ocení podnikatelé,...

Všichni cizinci pocházející ze zemí mimo EU mají...

Hrdě se hlásíte k partnerství Velké pardubické, která se...

Expertní pohled
Dům je jako ekosystém, je třeba ho stavět komplexně

„Dům nejde stavět po částech, jedná se o...

V rámci celku má důležitou roli také materiál,...

Společnost jako jediná na trhu nabízí stavebníkům komplexní...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...