Středa 15. května 2024
ikona hodiny7. 7. 2023 07:28

Kvalitnější potraviny díky udržitelnému zemědělství

Unikátní estonská řešení pro české zemědělce

Agtech startup eAgronom získal investici 5 milionů EUR a vstupuje na český trh

Estonský start-up eAgronom, který se zaměřuje na inovativní technologie v oblasti udržitelného zemědělství, vstupuje na tuzemský trh. K podpoře transformace tradičního zemědělství směrem k udržitelnému v Evropě a Africe získal celkem 5 milionů EUR. Expanzi pomáhá realizovat český investiční akcelerátor Soulmates Ventures, prostřednictvím investice a účasti start-upu v akceleračním programu. Partnerství přinese do České republiky unikátní online řešení, které pomáhá zavádět udržitelnější zemědělské metody prostřednictvím digitálních nástrojů a strategií založených na technologiích a datech. Start-up, který rychle roste a jehož roční obrat z pravidelných výnosů momentálně přesahuje 1,8 milionu EUR, zaštiťuje platformu pro správu zemědělské půdy, prodej uhlíkových kreditů a certifikaci udržitelných zemědělských produktů. Ta by na české regály mohla v budoucnu přinést kvalitnější a nutričně bohatší potraviny.

Jan Kroupa autor

Foto: Soulmates Ventures Hynek Sochor a Václav Gregor Foto: Soulmates Ventures

 

Zemědělské odvětví je celosvětově třetím největším producentem skleníkových plynů.  Tlak soukromého i veřejného sektoru na uhlíkově neutrální hospodářství proto dlouhodobě roste, výjimkou není ani české prostředí. Možností, jak tyto vize přenést do praxe, je ovšem stále málo. Jedním z technologických průkopníků při prosazování udržitelného přístupu v zemědělství je estonský start-up eAgronom. Jeho know-how teď pomáhá přenést do Česka a regionu CEE zelený investiční akcelerátor Soulmates Ventures. „Za eAgronomem stojí skupina neobvykle talentovaných lidí, kteří se nebojí čelit výzvám a dívat se směrem do budoucnosti. I proto jsme nesmírně rádi, že jim s expanzí na český trh můžeme pomoci a podpořit tak zároveň i naše zemědělství,“ říká Václav Gregor, CEO Soulmates Ventures. Pro expanzi uhlíkového programu v Evropě a Africe získal eAgronom v rámci překlenovacího investičního kola celkem 5 milionu EUR. Na investici se vedle Soulmates Ventures dále podíleli Icos Capital z Nizozemska a SmartCap Green Fund z Estonska.

Zemědělcům by inovace měly pomoci hned v několika klíčových směrech. „Díky dodatečnému financování můžeme pokračovat v našem úsilí s cílem usnadnit transformaci postupů zemědělců, která jim umožní řídit své farmy udržitelnějším způsobem. Současně jim poskytne dodatečné zdroje příjmů a šanci zlepšit jejich půdní podmínky pro budoucnost. Tyto kroky jsou zásadní v globálním boji proti změně klimatu, kde rozhodně musíme jednat spíš dříve než později,“ říká Robin Saluoks, CEO společnosti eAgronom.

Šetří dvakrát – náklady i přírodu

Řešení společnosti eAgronom stojí na třech klíčových pilířích. Prvním z nich je systém řízení práce pro zemědělce, který představuje aplikaci, jež také umožňuje zemědělcům sledovat a evidovat emise skleníkových plynů. K dispozici tak mají komplexní přehled o vlivu své činnosti na životní prostředí. Kromě toho platforma integruje také údaje o půdě, střídání plodin a stavu a poloze zemědělských strojů prostřednictvím satelitního sledování.

Druhým pilířem je systém uhlíkových kreditů. Ten přináší zemědělcům zcela nový zdroj příjmů – kredity tvořené regenerativním zemědělstvím od nich mohou odkoupit společnosti, které v kontextu ESG regulací potřebují snížit svou uhlíkovou stopu. Cena uhlíkových kreditů má navíc dle studií v následujících letech výrazně stoupat.  Start-up eAgronom rovněž spojil síly se South Pole, aby vytvořili robustní uhlíkový projekt pod certifikací Verra, předního nestranného garanta na trhu. eAgronom zde představuje inovaci v metodice ověřování správnosti fungování uhlíkových offsetů.

Třetím pilířem je tzv. ověřovací služba, která zajišťuje kontrolu a certifikaci toho, že potraviny byly vyprodukovány udržitelným způsobem. Služba je určena nejen potravinářským firmám a obchodním řetězcům, ale také bankám a pojišťovnám v případě financování či pojištění projektů. Předpokládá se, že důležitost certifikací bude i nadále růst. Jde totiž mimo jiné o způsob, jak odlišit skutečně udržitelné projekty od těch podvodných.

„Chceme českým zemědělcům přinést řešení, které jim poskytne nové příležitosti, a v horizontu několika let bude mít obrovský potenciál transformovat celé odvětví,“ říká Hynek Sochor, zakladatel investičního akcelerátoru Soulmates Ventures, a zdůrazňuje, že společnost eAgronom rychle roste a už v roce 2022 dosáhla ročního obratu z pravidelných výnosů ve výši 1,8 milionu EUR. Do roku 2030 je pak jejich cílem částka kolem 290 milionů EUR, což by v horizontu 7 let znamenalo nárůst o více než 160násobek. Momentálně řešení eAgronomu využívá přes 2000 farmářů s více než 1,2M ha zemědělské půdy především v Pobaltí a Polsku. Jen v Evropě je v současnosti pro zemědělské účely využíváno zhruba 160 milionů hektarů půdy.

Technologie a myšlenka eAgronomu v udržitelném zemědělství a kompenzaci CO2 se již osvědčily v řadě Evropských zemí. Aktivně se rozšiřuje už i v Rumunsku a Španělsku, dále také ve Rwandě, Keni, Tanzanii a Jižní Africe. „Dosavadní úspěchy eAgronomu ukázaly, že jejich řešení vede rovněž k výraznému navýšení samotné kvality potravin, respektive jejich nutriční hodnoty. Zvýšení efektivity, snížení vstupních nákladů a vytvoření nového zdroje příjmů pro zemědělce by navíc mohlo vést i ke zlevnění těchto produktů,“ dodává Hynek Sochor.

Zelené technologie na vzestupu

Soulmates Ventures pomáhají novým firmám s udržitelnými nápady v CEE regionu od roku 2020. V jejich hledáčku se objevují především start-upy s neotřelými řešeními a potenciálem ke změně, který překračuje hranice tuzemského trhu. Své finanční investice proto směřují do společností, které prokazují jasný závazek řešit společenské a environmentální výzvy a podporovat zdravější a udržitelnější budoucnost nejen pro Česko. Nejde přitom jen o podporu v podobě financí. „Růst nebo expanze na nové trhy nejsou nikdy jen otázkou peněz. Mnohem důležitější roli hrají zkušenosti a smysluplná partnerství. Firmám dnes umíme pomoci v mnoha klíčových ohledech, jako je komunikace se zákazníkem, adaptace legislativních předpisů, marketing, ale i propojení s řadou potenciálních partnerů a investorů,“ vysvětluje Václav Gregor, CEO Soulmates Ventures.

Nejnovější články

Expertní pohled
Výhled pro černé zlato a možný dopad na ceny benzínu

Termínové kontrakty na ropu BRENT, WTI si připsaly...

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v úterý podle listu...

Pohled z praxe
Pietro Filipi se vrací na český trh

Značka Pietro Filipi byla založena v roce 1993...

I tento důvod vstupu SPM do Trenýrkárna.cz dokresluje...

Cestovní ruch
Praha zůstává mezi nejžádanějšími kongresovými destinacemi

V mezinárodním srovnání si zároveň Praha zajistila šesté...

Kongresový průmysl v hlavním městě si po vynucené...

Praha si ve svých strategických dokumentech zaměřených na...

Praha je v rámci České republiky dlouhodobě první...

Od roku 2022 můžeme na základě dat sledovat...

Nejnovější Trendy

Trendy
Generace Alfa: Budoucnost nakupování

Podle analytické platformy Exploding Topics, která sleduje nové...

Jak pro americký zpravodajský portál Axios řekl spoluzakladatel...

Trendy
Školní verze projektu Nenech to být funguje už 7 let

NNTB (Nenech to být) vymysleli v roce 2017...

V České republice je přibližně 5500 základních a...

„První verze NNTB byla určená školám, jelikož jsme...

Trendy
Česko uvidí první bateriový vlak

Poprvé bude představen první bateriový vlak, který bude...

Návštěvníci letošního veletrhu se tak mohou přijít podívat...