Pátek 19. dubna 2024
ikona hodiny25. 8. 2020 12:17

Německá ekonomika se ve druhém čtvrtletí propadla o 9,7 %

Volný pád ekonomiky optimismu nebrání

Německá ekonomika se ve druhém čtvrtletí propadla proti předchozím třem měsícům kvůli koronavirové krizi o rekordních 9,7 procenta. Ve své konečné zprávě to dnes uvedl spolkový statistický úřad, který tak upravil svůj první odhad, v němž uváděl pokles o 10,1 procenta. Pokles je přesto nejprudší od roku 1970, kdy se údaj začal sledovat.

ČTK autor

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Ve druhém kvartálu už se plně projevily dopady opatření zavedených proti šíření koronaviru. Prudce se snížila soukromá spotřeba, investice i export a největší ekonomika eurozóny tak zůstává v hluboké recesi. Recese se obvykle definuje jako dvě čtvrtletí ekonomického poklesu za sebou a německé hospodářství se do ní dostalo už v prvním čtvrtletí.

Soukromá spotřeba se ve čtvrtletí snížila o 10,9 procenta, kapitálové investice klesly o 19,6 procenta a vývoz o 20,3 procenta. Díky záchranným programům německé vlády na podporu ekonomiky ale o 1,5 procenta stouply státní výdaje.

„Druhý kvartál byla naprostá katastrofa,“ řekl agentuře Reuters ekonom společnosti VP Bank Thomas Gitzel. „Jedno jestli investice, soukromá spotřeba, export nebo dokonce dovoz – všechno bylo ve volném pádu,“ dodal.

Německá vláda představila rozsáhlá opatření, která mají zmírnit negativní dopady koronavirové krize na ekonomiku. Rozhodla se například na půl roku snížit daň z přidané hodnoty (DPH) a poskytnout rodinám jednorázový příspěvek 300 eur (zhruba 7800 Kč) na každé dítě. Celkem počítá její balík ekonomických opatření na léta 2020 a 2021 se 130 miliardami eur (3,4 bilionu Kč).

Berlín odhaduje, že i přes následné hospodářské oživení ve druhé části roku zaznamená ekonomika za celý rok nejhorší recesi v poválečné době. Naposledy uvedl, že za rok 2020 počítá s poklesem hrubého domácího produktu (HDP) o 6,3 procenta. Německá centrální banka počítá, že očekávané oživení v letošním třetím čtvrtletí potáhne soukromá spotřeba. Němci si na bankovních účtech díky stabilním příjmům uložili ve druhém kvartálu výrazně více peněz – míra úspor se meziročně téměř zdvojnásobila na 20,1 procenta, uvedl statistický úřad.

Optimismus podnikatelů však volný pád ekonomiky ve druhém čtvrtletí nezmírnil – podnikatelská důvěra v Německu v srpnu vzrostla čtvrtý měsíc po sobě a zlepšila se více, než se čekalo. Vyplývá to z dnešních dat institutu Ifo, která signalizují, že se firmy v největší evropské ekonomice vzpamatovávají z koronavirového šoku. Index důvěry se zvýšil na 92,6 z červencových 90,4 bodu. Srpnová hodnota je tak lepší, než očekávali analytici, kteří ji odhadovali na 92,2 bodu. Nejvíce se zlepšila nálada ve zpracovatelském průmyslu a ve službách. Současnou situaci hodnotí o něco lépe i prodejci, ale pro příští půlrok jsou ještě pesimističtí. Opět se o něco zhoršila i očekávání německých exportérů.

Optimističtější nálada je i na Slovensku, kde se v létě zmírnila negativní očekávání ohledně finanční situace domácností či vývoje nezaměstnanosti se v létě zmírnila. Vyplývá to z výsledků červencového průzkumu slovenského statistického úřadu.

Slovenská ekonomika v souvislosti s pandemií rovněž výrazně klesla, oficiální místa očekávají větší propad ekonomiky než v roce 2009. Míra nezaměstnanosti opět v červenci dosáhla více než tříletého maxima 7,65 procenta, zatímco na konci loňska byla těsně pod hranicí 5 %. Výrazná většina Slováků navíc podle zmíněného průzkumu očekává další růst nezaměstnanosti a potvrzují to i odhady, že zaměstnavatelé v zemi, která má téměř 5,5 milionu obyvatel, zruší v dohledné době desítky tisíc pracovních míst.

Přesto se celková nálada v zemi zlepšuje – zatímco ještě v dubnu v době karanténních opatření téměř polovina Slováků předpokládala zhoršení finanční situace své domácnosti, v červenci po uvolnění většiny dřívějších omezení tento názor zastávalo již jen 28 %.

Články autora ČTK

Nejnovější články

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....

Analýzy
Češi nechtějí odejít za prací do zahraničí

Důležitou roli při rozhodování ale hraje rodina –...

Lidé jsou nejvíce otevřeni přestěhovat se za prací...

V Česku a Severním Makedonii je téměř polovina...

Důležitým faktorem při zvažování konkrétní nabídky není jen...

„První tři země v Evropě, do kterých to...

Ve střední Evropě, na Balkáně a v regionech...

Naopak největší překážkou práce v zahraničí je dlouhodobé...

Poskytovatel náborových služeb Alma Career uskutečnil průzkum ve...

Expertní pohled
Digitalizace v rámci nového stavebního zákona je příležitostí

Celý systém čekají velké změny včetně přechodu na...

S digitalizací systému úzce souvisí zavedení Portálu stavebníka,...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Jak připravit firmu na AI a digitální budoucnost?

Pátý ročník Digital Transformation Summitu proto přinese nejnovější...

Srdcem Digital Transformation Summitu (DTS) budou ukázky konkrétních...

DTS letos otevře Krzysztof Krecikij, Salesforce Regional Director...

Aktuality
Komora pomůže podnikatelům s elektronickým daňovým přiznáním

Hospodářská komora proto spustila na webové stránce www.komora.cz/dane/ návody,...

„Digitalizace musí být k uživateli přátelská a přinášet...

Aktuality
Největší logistický kongres v ČR se blíží

Logistika a doprava patří mezi nejdůležitější pracovní úkony mezi...

Všechny zmíněné faktory představují příležitost pro spojení s loajální...

Velký kongres EASTLOG, který se bude konat 30....