Komunikace s politickou reprezentací nebyla vždy snadná
AktualityProjev odcházejícího prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého na 35. sněmu Hospodářské komory, který dnes volí nové vedení.
Projev odcházejícího prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého na 35. sněmu Hospodářské komory, který dnes volí nové vedení.
Společnost Prague City Tourism odpovídá sérií nových vycházek na aktuální trend zájmu o architekturu brutalismu. Spolupracovala na nich s umělcem...
Technický dozor staveb je činnost natolik přínosná, že bez ní si efektivní realizaci udržitelných staveb nejde představit. Dvě třetiny projektových...
Pardubický veletrh pořádaný firmou Stäubli už potřetí nabídne pohled na budoucnost robotiky. Ve výstavním centru Ideon proběhnou od 6. do...
Obal je nepostradatelnou součástí každého produktu a plní mnoho funkcí. Základní je pochopitelně ochrana zboží pro účely distribuce a skladování....
Rozšíření výroby čipů ve spolupráci s českými podniky a posílení konkurenceschopnosti českého průmyslu a technologického rozvoje země. Ministerstvo průmyslu a...
Přes 80 vystavujících firem, 130 speakerů z celého světa, mezi nimi i jedna z nejslavnějších postav bitcoinového světa Michael J....
Hřebenovka Českým Švýcarskem je dálková trasa, která tě v délce 100 kilometrů provede nejkrásnějšími, ale také téměř neznámými místy nádherné oblasti...
Na 300 delegátů z řad živnostníků, malých i velkých podniků ze všech odvětví a regionů ve středu 31. května zhodnotí...
Čeští výzkumníci přišli na to, jak efektivním spojením dřeva a vysoko hodnotných betonů při návrhu a výstavbě mostních konstrukcí ušetřit,...
Všechny výsledky
Restauracím a dalším stravovacím zařízením může po obnovení provozu, pokud by se však již nemusely znovu potýkat s náhlým uzavřením, trvat rok i dva, než se dostanou na běžný obrat, uvedla dnes Asociace restauratérů APRON. Restauratéři zároveň počítají s tím, že otevření po nucené pauze bude provázet mnoho omezení, také někteří hosté se budou nadále vyhýbat pobytu mezi více lidmi. Navíc podle asociace hrozí nedostatek personálu, který kvůli nejistotě gastronomické odvětví opouští.
Vláda deklaruje pomoc podnikatelům, ale kompenzace jsou nedostatečné. Její komunikace a jednání jsou zmatečné, nepodává plnohodnotné informace o plánovaných krocích, řekla za APRON Kateřina Holnová.
Už otevření po první vlně pandemie v loňském roce podle Holnové ukázalo, že do restaurací chodí méně lidí. Není to přitom podle ní problém jen stravovacích podniků. I po uvolnění bude stále část lidí velmi obezřetná a bude se vyhýbat třeba i návštěvám obchodů či služeb, uvedla.
Další velkou hrozbou je nedostatek personálu. U podniků, které se stále snaží současnou krizi překonat, se podle Holnové významně snížily počty pracovníků. Výpovědi přitom v mnohých případech nedávali zaměstnavatelé. „Pracovníci už zkrátka ztratili trpělivost a přešli raději do jistějšího oboru. Máme signály, že mnozí se nebudou chtít do gastronomie vrátit,“ řekla Holnová.
Nedostatek personálu spolu s dalšími předpokládanými omezeními jako nařízenou vzdáleností stolů nebo maximální obsazeností budou podle Holnové provozovatelům stravovací podniků snižovat možnost dostat se co nejrychleji k původnímu obratu.
Restauratéři tak budou potřebovat pomoc státu ještě po uvolnění opatření. Nemohou to přitom být jen záruční programy, jak dříve avizoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. „Nemáme informaci, že by byly banky už od jara ochotné podnikatelům z gastronomie poskytnout půjčky. Pokud budu ale dodržovat princip řádného hospodáře, nemohu si ani o úvěr za současného nejistého stavu požádat. Pokud k tomu stát vyzývá, nabádá k porušování zákona,“ uvedla dále Holnová.
Stravovací podniky, které mají otevřená výdejní okna, dosahují podle Holnové minimálních příjmů. Pohybují se podle ní mezi deseti a 15 procenty. „Je to spíše o udržení si zákazníků než prosperitě,“ řekla. Výplaty z vládních podpůrných programů jsou podle ní velmi pomalé. V dalším období si navíc podnikatelé budou muset vybrat, zda budou čerpat příspěvek na zaměstnance, nebo na náklady. Dosavadní podpora se tak ještě sníží, dodala.
Ztráta ve stravovacích službách přitom podle Asociace hotelů a restaurací ČR za každý den uzavření činí 411 milionů korun.
Restaurace, bary a kavárny loni na jaře musely zavřít od 14. března. Hosty mohly pustit na zahrádky od 11. května. Provoz vnitřních prostor vláda povolila od 25. května. Další nucené uzavření nastalo od 14. října, trvalo do 2. prosince. Následně ale platila pro gastronomická zařízení výrazná omezení kapacity i otevírací doby. Stravovací podniky jsou znovu uzavřené od 18. prosince. Občerstvení mohou prodávat jen přes výdejní okna či rozvoz.
Vážený pane premiére, pane místopředsedo Poslanecké sněmovny, vážené...
Pane premiére, vážení hosté, dámy a pánové, závěrem...
„Souzníme s Vladimírem 518 v tom, že chceme...
„Největší odkaz této architektury do dnešní doby je...
„Ať už se jedná o prohlídky Kongresového centra,...
Výkon technického dozoru investora (zákon používá pojem Technický...
Výkon technického dozoru na stavbách může být vykonáván...
Výkon technického dozoru zajišťuje kontrolu a dohled nad...
Podle názoru projektantů nepanuje u veřejných zadavatelů jednotné...
Hlavní závěry Konference investorů a dozorových firem, která...
Podle stavebního zákona musí být na stavbách veřejných...
Kvalifikovaný technický dozor by měl mít určité znalosti,...
„Zásadním aspektem práce dozoru stavby je vedle zkušenosti...
Vážený pane premiére, pane místopředsedo Poslanecké sněmovny, vážené...
Pane premiére, vážení hosté, dámy a pánové, závěrem...
Vstup na akci je zdarma a díky svému...
Na místě bude k vyzkoušení také virtuální realita,...
Velmi zajímavý je i přednáškový program, který nám...
„Čipy tvoří základ mnoha výrobků, bez kterých si...
Čipy jsou strategickým průmyslovým odvětvím, které generuje vysokou...
Na Florenci 2116/15, 110 00 Praha 1
Registrace u Městského soudu v Praze, Spisová značka: A 8179
IČO: 49279530, DIČ: CZ49279530
Táboritská 23/1000, 130 00 Praha 3
Registrace u Městského soudu v Praze, Spisová značka: C49535
IČO: 25098853, DIČ: CZ25098853
Šéfredaktor: Petr Karban (petr.karban@cot.cz)