Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny1. 2. 2021 17:56

Standardem je chytrý sklad 

Úspora prostoru, času, personálu i financí, zvýšení efektivity a pracovního komfortu při současném snížení fyzické manipulace a chybovosti. To jsou přednosti, které průmyslu nabízí chytré sklady, bez nichž se dnes už žádný moderní provoz neobejde.

Petr Karban Petr Karban autor

šéfredaktor portálu KomoraPlus, měsíčníku Komora a magazínu Be the Best
Dlouhodobě se orientuje na ekonomická a společenská témata, podnikání, personalistiku, komunikaci, reklamu a marketing. V komunikační agentuře COT group působí také jako marketingový stratég a kreativní ředitel.

Foto: archiv Kasys Foto: archiv Kasys

Moderní chytré skladové systémy, které kombinují sklad a dopravník do jednoho celku a vše vybavují inteligencí, dokážou automaticky měřit rozměry skladovaných položek, najít ve skladu optimální místo pro co nejefektivnější využití prostoru a také snadno vyhledat a připravit položky požadované k výdeji. Nejsofistikovanější verze jsou zcela samoobslužné, s nulovými nároky na personál schopné zvládnout i několik plně funkčních obslužných míst.

Špičkou v oboru chytrých skladových systémů je společnost KASYS®, jejíž automatizované skladové systémy Hänel Rotomat® a Hänel Lean-Lift® jsou dnes absolutní špičkou. Nejčastější využití nacházejí jako provozní výdejny nářadí a měřidel, mezioperační sklady či sklady náhradních dílů, ale objevují se již i v administrativě či zdravotnictví.

Chytré sklady – vedle toho, že přinášejí primární úspory zdrojů – představují i manažerskou přidanou hodnotu, dovolují totiž online přehled o využití a stavu zásob, což umožňuje optimalizovat provoz a snižovat ztráty.

Společnost KASYS® 

Společnost vznikla jako generální zastoupení společnosti Hänel Büro-und Lagersysteme GmbH v roce 1992 a rychle se stala jedním z předních dodavatelů a realizátorů projektů v oblasti automatizovaných skladových systémů. V průmyslové oblasti se jedná především o operativní sklady, výdejny nářadí a měřidel nebo mezioperační sklady. Trendem současnosti jsou především automatizované skladové systémy, které se vyznačují maximálním využitím prostoru, tedy skladováním maximálního počtu položek na minimální ploše, a které dovolují řídit vysoce efektivně naskladnění a vyskladnění při zachování krátkých manipulačních časů.

 

Chytré sklady pro americkou hi-tech společnost

Solar Turbines je mezinárodní společnost se sídlem v USA a je jedním z předních výrobců průmyslových plynových turbín ve světě. V České republice působí od roku 2012 na třech místech. Jsou jimi výrobní a testovací centrum Žebrák, opravárenské centrum Žatec a centrum sdílených služeb Praha. Jejich doménou jsou generální opravy plynových turbín a jejich testování. „První dodávka našich automatizovaných skladových systémů Hänel Lean-Lift® do žateckého závodu Solar Turbines proběhla již v roce 2014, tehdy to byly dva kusy, v letech 2016 až 2020 pak bylo v opravárenském centru v Žatci instalováno dalších jedenáct zařízení. Výsledkem byla značná úspora místa a optimalizace skladové plochy. Spokojenost klienta byla impulzem k dalšímu projektu pro nově vybudované testovací centrum Žebrák. Manažer logistiky zvolil v Žatci praxí ověřený typ zařízení a koncem roku 2018 proběhla samotná instalace dvou nových zařízení Hänel Lean-Lift® typ 2460-825. Jen pro zajímavost, každé z těchto zařízení s 55 policemi na zastavěné ploše pouhých 7,9 m2 poskytlo 110 m2 úložné plochy a 33,3 m3 skladového prostoru. Celková kapacita dvou zařízení tedy přinesla výraznou úsporu místa a také optimalizaci logistických procesů, přičemž byly zachovány krátké přístupové časy i při skladování ve větších výškách. V současné době je v testovacím centru Žebrák používáno již celkem osm našich zařízení, v žateckém opravárenském centru pak dalších třináct,“ představuje jednu z mnoha realizací Marek Heriban, manažer obchodu společnosti Kasys.

Články autora Petr Karban

Nejnovější články

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Aktuality
Kreativní Evropa přinesla českým projektům přes 5 milionů eur

Více než 3 miliony eur putovalo do audiovizuálního...

V roce 2023 získali žadatelé z oblasti audiovizuálního...

Vlajkovou lodí programu jsou Projekty evropské spolupráce. Dalšími...

Projekty podporují spolupráci napříč obory posilují evropský rozměr...

Mezioborová část programu Kreativní Evropa podporuje inovativní projekty...

V roce 2024 slaví Česká republika 20 let...

„Zlín Film Festival je příjemcem podpory programu Kreativní...

Nejnovější Pohled z praxe

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Pohled z praxe
Holcim míří k uhlíkové neutralitě

Nejnovější krok směrem k udržitelnosti a ochraně životného prostředí...

„Díky těmto úpravám dojde ke snížení celkového množství...

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...