Pátek 26. dubna 2024
ikona hodiny10. 3. 2021 18:06

Vláda finišuje Národní plán obnovy

Ještě letos by měly mít tuzemské podniky možnost čerpat prostředky z Národního plánu obnovy, který právě vzniká a do konce dubna by měl být předložen ke schválení příslušným evropským orgánům. Na přípravě klíčových dokumentů, například v podobě Národního plánu reforem, již řadu let spolupracuje v rámci evropského semestru s Úřadem vlády ČR také Hospodářská komora. Ta se také podílí i na strategickém Národním plánu obnovy.

Petr Karban Petr Karban autor

šéfredaktor portálu KomoraPlus, měsíčníku Komora a magazínu Be the Best
Dlouhodobě se orientuje na ekonomická a společenská témata, podnikání, personalistiku, komunikaci, reklamu a marketing. V komunikační agentuře COT group působí také jako marketingový stratég a kreativní ředitel.

Foto: Shutterstock.com Národní plán obnovy akcentuje i zelené technologie Foto: Shutterstock.com

Dnes proběhlo další kolo jednání o strategii, která reaguje na novinku, jíž je v evropském systému společného financování Facilita pro oživení a odolnost (RRF). Ta má pomoci zmírnit škody způsobené covidovou pandemií a preventivně posílit ekonomický, sociální, zdravotní a environmentální systém EU tak, aby byl pro případ příštího obdobného šoku odolnější.

Částka vyčleněná na tento účel má potenciál urychlit řadu potřebných změn i v ČR. Vzhledem k tomu, že na RRF se země EU shodly v loňském roce a prostředky jsou určeny k čerpání již v letech 2021-2023, musela státní správa reagovat ve velmi krátkém čase. To se projevilo i na poměrně rozpačité a uspěchané první verzi dokumentu, který MPO představilo už v říjnu 2020.  Od té doby – podle informací z vedení HK ČR – nastal výrazný posun. „Nová verze reaguje na nejvíce kritizované oblasti verze říjnové, mnohem lépe odpovídá zadání  a především obsahově je mnohem zřetelnější. Zmizely nesystémové návrhy, jako byly zrychlené odpisy či loss carry back, a zdá se, že nový pohled se posouvá k vyváženému poměru mezi reformami a investicemi.

Předchozí varianta totiž obsahovala pouze investice a na reformy rezignovala. Došlo také k určitému vyvážení poměru finančních alokací mezi jednotlivými pilíři,“ říká hlavní analytička HK ČR Karina Kubelková.

Komora také pozitivně hodnotí nastavení způsobu, jakým každý projekt musí prokázat, že je reakcí či prevencí spojenou s covidem a naplňuje cíle zelené nebo digitální transformace. Kritiku Komory zatím sklízí fakt, že „běžný“ podnikatel, který byl postižen dopady koronavirové krize, ale nebude patřit do sektoru ICT, energetiky či biotechnologií nebo nanotechnologií, nebude moci získat z NPO žádnou podporu. „V tomto ohledu je na návrhu třeba ještě zapracovat,“ konstatuje prezident HK ČR Vladimír Dlouhý a dodává: „Uvítali bychom intenzivnější spolupráci MPO se zástupci podnikatelů při finalizaci Národního plánu obnovy. Nabízíme spolupráci našich expertů s vhledem do reálného fungování sektorů spadajících pod jednotlivé komponenty. Varujeme před uspěchanou finalizací jednotlivých komponent. Je zásadní, aby byl v následné diskuzi poskytnut přiměřený čas pro vyjádření k přepracované verzi plánu pro všechny zúčastněné strany v rámci standardního mezirezortního připomínkového řízení.“

Články autora Petr Karban

Nejnovější články

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...