Neděle 5. května 2024
ikona hodiny6. 6. 2021 10:29

Jak efektivně nabíjet flotilu elektromobilů?

Možnost efektivního nabíjení přímo ve vaší firmě je základem pro úspěšné fungování elektrické flotily. Česká společnost OlifeEnergy nabízí řešení pro firmy všech velikostí, včetně pokročilých systémů řízení spotřeby energie. Jak jich využít pro různé scénáře firemního nabíjení?

Vojtěch Dobeš autor

Foto: Olife Energy Foto: Olife Energy

Nejefektivnějším a obvykle také nejlevnějším způsobem nabíjení firemních elektromobilů jsou vlastní nabíjecí stanice. Mezi jejich hlavní výhody patří samozřejmě fakt, že nabíjení je kdykoliv k dispozici podle vašich potřeb. Dalším benefitem je pak to, že spolu s chytrým řízením odběru energie umožňují maximálně využít levné elektřiny, případně i vlastních zdrojů, jako je solární energie. Jak ale vybrat správný systém?

Nabíjecí stanice

Základem je samozřejmě volba samotných nabíjecích stanic. Pro menší firmy a pomalejší nabíjení jsou vhodné nabíječky na střídavý proud (AC), které v nabídce OlifeEnergy zastupují jak nástěnná zařízení Wallbox a Doublebox (se dvěma nabíjecími body), tak stojanové AC stanice. Navzájem se neliší možnou rychlostí nabíjení, která činí maximálně 22 kW, ale stojanové stanice již v základu obsahují řadu pokročilých funkcí a umožňují elegantnější instalaci například tam, kde je bude používat veřejnost.

Pokud je zapotřebí nabíjet rychleji, tedy typicky pokud se uvažuje použití pro veřejnost, nebo tam, kde služební vozy musí v krátkém čase opět vyrazit, jsou řešením stejnosměrné (DC) stojany o výkonu 30, 60, 90, 120 nebo až 150 kW. Nejvyšší nabízený výkon odpovídá současné generaci nabíjecích stanic Tesla Supercharger, což samozřejmě znamená i odpovídající rychlost nabíjení – u běžného elektromobilu by k nabití na 80 % mělo stačit zhruba půl hodiny. Oba typy nabíjecích stanic je v systému samozřejmě možné podle potřeby kombinovat.

Řízení příkonu a odběru

Častým problémem však je nikoliv nedostatek výkonu na dané nabíječce či stojanu, ale nedostatek rezervovaného příkonu pro celý areál nebo instalaci, ať již kvůli jeho nedostupnosti, nebo příliš vysoké ceně. V takovém případě je řešením zařízení OlifeEnergy SmartMeter, které dokáže řídit v reálném čase výkon jednotlivých nabíjecích míst tak, aby nikdy nedošlo k překročení celkového příkonu nebo nasmlouvaného povoleného odběru ve čtvrthodinovém úseku.

Neméně důležité je pro firmy udržovat kontrolu nad tím, kdo a jak z nabíjecích míst energii odebírá. To v případě systémů od OlifeEnergy zajišťuje autorizace jednotlivých uživatelů pomocí RFID čipů. Jednotlivé uživatele je navíc možno spravovat prostřednictvím cloudového systému a vytvářet tak například jejich hierarchii – ta může určovat mimo jiné i prioritu nabíjení nebo dávat různým uživatelům přístup k různým nabíjecím místům.

Kontrola díky cloudu

OlifeEnergy Cloud navíc umožňuje i chytrou administraci nebo sledovat spotřebu jednotlivých uživatelů či jejich skupin jak za dané období, tak i v reálném čase. Samozřejmostí je také možnost energii rozúčtovat, ať už mezi jednotlivá oddělení, či sekce nebo například vyúčtovat soukromou spotřebu zaměstnanců.

V neposlední řadě je pak všechny nabíječky OlifeEnergy, od základního nástěnného Wallboxu po nejvýkonnější DC Charger, možné zapojit do veřejné sítě OlifeEnergy.Net. Ta umožní pomocí mobilní aplikace nabíjet i třetím stranám, přičemž platba za dodanou energii je zprocesována za pevný měsíční poplatek, bez dalších srážek nebo poplatků. To skýtá široké možnosti pro podniky, které potřebují kombinovat nabíjení vlastních vozidel s poskytnutím nabíjení jako služby klientům a zákazníkům.

Optimální řešení ale nakonec vždycky závisí na požadavcích daného podniku. Může sahat od jediné nástěnné nabíječky pro firmu s jedním až dvěma vozy až po složitější systémy. Obvyklá je například kombinace několika nástěnných nabíječek pro auta, která se nabíjejí přes noc, s „rychlými“ AC nebo DC stojany pro zákazníky nebo rychlé nabíjení firemních vozů. Konkrétní řešení je ale optimální konzultovat přímo s odborníky s OlifeEnergy, kteří pomohou navrhnout systém klientovi přesně na míru.

Nejnovější články

Analýzy
Hypotéky očima experta

Aktuální analýza přináší přehled vývoje v oblasti úrokových...

Březen 2024 byl podle statistických údajů České národní...

Úrokové sazby jsou, přinejmenším pro mě osobně, spíše...

Druhým hlavním důvodem je bezesporu fakt, že čím...

Situace okolo zákona o spotřebitelském úvěru a možnost...

Pojem „nevýkonné úvěry“ označuje laicky řečeno úvěry, u...

V den vydání tohoto dokumentu proběhlo měnověpolitické zasedání...

Další zasedání bankovní rady nás čeká za bezmála...

Advertorial
Panevropská univerzita potvrzuje svou kvalitu

„Jsme nesmírně hrdí na udělení institucionální akreditace, jež...

Panevropská univerzita je první univerzitou vzniklou po novele...

Expertní pohled
V budoucnu bude možné pojistit takřka cokoliv

První pojistka se jménem Slavia pojišťovny byla prodána...

Zmínil jste se, že tuto novinku ocení podnikatelé,...

Všichni cizinci pocházející ze zemí mimo EU mají...

Hrdě se hlásíte k partnerství Velké pardubické, která se...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
V budoucnu bude možné pojistit takřka cokoliv

První pojistka se jménem Slavia pojišťovny byla prodána...

Zmínil jste se, že tuto novinku ocení podnikatelé,...

Všichni cizinci pocházející ze zemí mimo EU mají...

Hrdě se hlásíte k partnerství Velké pardubické, která se...

Expertní pohled
Dům je jako ekosystém, je třeba ho stavět komplexně

„Dům nejde stavět po částech, jedná se o...

V rámci celku má důležitou roli také materiál,...

Společnost jako jediná na trhu nabízí stavebníkům komplexní...

Expertní pohled
Eviden monitoruje na dark webu ukradená data

Nová služba je vhodná pro větší firmy, které...

Monitoring v rámci služby LUMINAR probíhá formou kontinuální...

Zákazník ze soukromého i veřejného sektoru může službu...