Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny22. 9. 2021 13:47

Česko jako laboratoř Evropy

Bezhotovostní platební styk je trendem, který v budoucnosti možná nepříliš vzdálené vytlačí ze světa hotovost. Jaké jsou trendy? S ředitelem společnosti Worldline Česká republika o současnosti a budoucnosti bezhotovostních plateb.

Petr Karban Petr Karban autor

šéfredaktor portálu KomoraPlus, měsíčníku Komora a magazínu Be the Best
Dlouhodobě se orientuje na ekonomická a společenská témata, podnikání, personalistiku, komunikaci, reklamu a marketing. V komunikační agentuře COT group působí také jako marketingový stratég a kreativní ředitel.

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Pojďme si nejprve říct, co je vlastně konkurencí bezhotovostních plateb. Jsou tu nejrůznější nástroje a platformy – GooglePay, ApplePay, okamžitá platba…

Z našeho pohledu i z pohledu obchodníka i z pohledu zákazníka jsou to všechno, s výjimkou okamžitých plateb, klasické platby kartou. Vždy totiž musíte konkrétní platební nástroj nebo platformu svázat s číslem konkrétní platební karty. Fakt, že iniciátorem platby není kus plastu, ale telefon, tablet, hodinky, prstýnek či náramek, ten nehraje žádnou roli. Okamžitá platba je něco trochu jiného, to je vlastně bezhotovostní převod z účtu na účet v reálném čase. Stále platí, že největší konkurencí bezhotovostním platbám na všech úrovních je hotovost.

Dá se říct, co je nebo bude trendem?

V posledních letech placení kartami prochází bouřlivým vývojem, vždyť letos už slavíme výročí patnácti let od první české bezkontaktní platby. Od vzniku platebních karet v padesátých letech do konce let osmdesátých se používal embossovaný reliéfní kód, který se četl žehličkou. Po čtyřiceti letech přišel magnetický proužek, ale ten už vydržel pouze deset, dvanáct let a byl nahrazen kontaktním čipem. Nároky na bezpečnost pak přinesly kombinaci čipu a PIN, dnes už je standardem bezkontaktní čip, dvoufaktorové ověřování a nastupuje biometrika. Vývoj se neuvěřitelně zrychluje. Byla na té cestě řada slepých uliček a říct, jaká bude buducnost, je velmi těžké. Cokoliv řeknu, bude jen moje představa o tom, jaká budoucnost může být. Nicméně Česko bude pravděpodobně jednou z prvních zemí, která to bude vědět…

Jsme takoví vizionáři?

Jsme velmocí v tom nejmodernějším trendu, v bezkontaktních platbách. A máme vysokou míru schopnosti adoptovat nové technologie. Takže kartové asociace novinky rády testují v Česku, protože jsme z jejich pohledu trh nejen nesmírně vyspělý, ale také přiměřeně velký. Zavádět novinku na americkém či asijském trhu je příliš nákladné, zvlášť, pokud by se ukázalo, že to je zrovna ta slepá ulička. Takže jsme taková laboratoř Evropy, pokud jde o trendy v bezhotovostních platbách.

Zásadní otázka je mířena na bezpečnost…

Bezhotovostní platby jsou maximálně bezpečné. Jen si lidé musí uvědomit, že karta jsou peníze. Velmi často se stává, že člověk se obezřetněji chová ke své peněžence se sto padesáti korunami než ke své kartě. Pro všechny subjekty, které se na bezhotovostních platbách podílejí a pro všechny regulátory je bezpečnost na prvním místě.

Přesto řada lidí raději nechce používat kartu pro platby v online světě…

Obecně ve všem platí nutnost obezřetnosti a vyhodnocení rizika. Nikdo si nevybere sto tisíc a nepůjde se s nimi procházet v noci před pražské hlavní nádraží. Málokdo si uvědomuje, že není vlastně na internetu žádný velký rozdíl mezi platbou kartou a platbou převodem. Ověření plateb do konce loňského roku probíhalo prostřednictvím technologie 3D Secures, kdy se plátci doručoval unikátní ověřovací kód. Dnes už to nestačí, k ověření je nutný ještě další kód, který se nezasílá, ale je vygenerován, nebo formou biometrie. K ověření platby potřebujete vždy dva ze tří možných nezávislých kanálů a musí k němu dojít na autentifikovaném zařízení. To jsou změny, které směřují právě k výraznému posílení bezpečnost pro oblast e-commerce. Mají zamezit tomu, aby kartou mohl zaplatit kdokoliv, kdo zná PIN. Nicméně ani tak neradím nakupovat v obchodě, kde je k dostání za čtyři tisíce korun telefon, který běžně stojí více než pětinásobek. Je to samozřejmě vaše věc, ale já bych tam nenakupoval, to je stránka, která by měla u každého vzbudit podezření.

 

Více k tématu bezhotovostních plateb v třídílné podcastové minisérii s Miloslavem Boučkem – první díl máte zde, další dva vždy po týdnu na portálu KomoraPlus.

Články autora Petr Karban

Nejnovější články

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Trhy v korekci, co bude dál

Akcie a dluhové cenné papíry jsou velmi citlivé...

Pokud se podíváme na historické zkušenosti s propady na...

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Expertní pohled
Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji

V praxi se s využitím různých slev a...

Na první pohled se může zdát, že omezení...