Pátek 19. dubna 2024
ikona hodiny27. 10. 2021 14:12

Nová česká stolní hra zabodovala na jednom z největších veletrhů

Terra Futura dobyla Essen

V září letošního roku představila organizace Na mysli novou strategickou stolní hru Terra Futura, která vznikla v rámci spolupráce projektu Hra o klima s vydavatelstvím Albi, které dominuje českému hernímu trhu a má na svém kontě již řadu ocenění. Hra přenáší hráče do budoucnosti, kde budují svá města a průmysl a snaží se dosáhnout co největší balance mezi produkcí a udržitelností. Minulý týden hra uspěla mezi více než pěti sty jiných i na mezinárodním herním veletrhu Spiel 2021 v německém Essenu.

Ondřej Hampl autor

Foto: Na Mysli Foto: Na Mysli

Cílem mezinárodního evropského projektu Hra o klima je pozitivně motivovat a podporovat mladé lidi, aby se zapojovali do aktivit zaměřených na řešení změny klimatu. Projekt také pomáhá hravou formou porozumět globálním souvislostem a dopadům změny klimatu na životy obyvatel a na planetární ekosystémy. Hra jako taková je skvělým nástrojem prostřednictvím kterého  je možné s žáky a studenty rozvíjet diskusi na téma udržitelné budoucnosti.

„Terra Futura je minimalistická a rychlá stolní hra, která má jednoduchá pravidla a svižné tempo, a nikdo se tak při jejím hraní nebude nudit. Můžete si ji zahrát ve skupině dvou až pěti hráčů ve věku alespoň deseti let,“ představuje hru Viktorie Tenzerová z organizace Na mysli, která stojí za projektem Hra o klima. „V polovině října jsme měli možnost představit a zahrát si hru s více než 150 studenty a žáky z několika škol ve Vsetíně a Olomouci během akcí, které jsme spoluorganizovali v rámci programů globálního rozvojového vzdělávání. Máme skvělé ohlasy jak ze strany pedagogů, tak i od samotných studentů a studentek. Prostřednictvím zapojení do projektu Hra o klima je nyní možné získat stolní hru Terra Futura zdarma do vaší školy, zájmového klubu či vzdělávací organizace. Pokud máte o hru zájem napište nám na info@namysli.com,“ dodává Viktorie Tenzerová.

Terra Futura byla minulý týden představena i na mezinárodním herním veletrhu Spiel 2021 v německém Essenu, jedné z největších akcí svého druhu na světě, kde sklidila mezi hráči a návštěvníky veletrhu v konkurenci dalších více než 500 her mimořádný úspěch. Essen Spiel je každoroční veletrh věnovaný deskovým hrám, který v roce 2019 navštívilo 209 000 návštěvníků.

„O Terru Futuru byl po celou dobu veletrhu velký zájem, čemuž určitě pomohlo i to, že ji vlivný deskoherní influencer Rahdo před veletrhem zařadil do svého Top 10 seznamu her, které na Spielu sledovat. Hráči oceňovali zejména čistotu herního designu a jednoduchá pravidla. Veletrhu Spiel se letos zúčastnilo bezmála 94 tisíc návštěvníků z celého světa,“ říká jeden ze spoluautorů hry, Petr Vojtěch.

Díky tomu, že se Terra Futura dostala do hledáčku jednoho z největších deskoherních influencerů Rahda (100k+ odběratelů), který ji zařadil do TOP10 očekávaných her na výstavě, se hned ve čtvrtek ráno po zahájení veletrhu nahrnula spousta lidí na stánek Albi a hru si chtělo zkusit zahrát. Obrovský zájem fanoušků trval po celé 4 dny veletrhu. Lidé chválili propojení hratelnosti a tématu, líbilo se jim vizuální zpracování i krátká herní doba plná strategických rozhodnutí. O hru byl velký zájem také ze strany zahraničních vydavatelů a distributorů. V neděli, poslední den veletrhu Spiel, se Terra Futura dostala na dvanáctou pozici ocenění prestižního německého herního magazínu Fairplay, který každoročně vyhlašuje a oceňuje 10 nejlepších her veletrhu Spiel z několika stovek vybraných her.

Hra Terra Futura obsahuje 73 karet, 160 dřevěných žetonů, bodovací blok a pravidla. Čas hry je zhruba 30 minut. Každý si při jejím hraní může sám vyzkoušet efektivní plánování a optimalizaci, i to, zda dokáže efektivně budovat města, řídit ekonomiku, zajistit zdroje surovin, rozvíjet výrobu, průmysl, zemědělství a výrobu potravin, dopravu, vývoz a dovoz zboží, třídění a likvidaci odpadů atd. při zachování vyváženého poměru mezi produkcí a udržitelností a současně minimálních dopadů na krajinu a přírodu.

Články autora Ondřej Hampl

Nejnovější články

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....

Analýzy
Češi nechtějí odejít za prací do zahraničí

Důležitou roli při rozhodování ale hraje rodina –...

Lidé jsou nejvíce otevřeni přestěhovat se za prací...

V Česku a Severním Makedonii je téměř polovina...

Důležitým faktorem při zvažování konkrétní nabídky není jen...

„První tři země v Evropě, do kterých to...

Ve střední Evropě, na Balkáně a v regionech...

Naopak největší překážkou práce v zahraničí je dlouhodobé...

Poskytovatel náborových služeb Alma Career uskutečnil průzkum ve...

Expertní pohled
Digitalizace v rámci nového stavebního zákona je příležitostí

Celý systém čekají velké změny včetně přechodu na...

S digitalizací systému úzce souvisí zavedení Portálu stavebníka,...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Jak připravit firmu na AI a digitální budoucnost?

Pátý ročník Digital Transformation Summitu proto přinese nejnovější...

Srdcem Digital Transformation Summitu (DTS) budou ukázky konkrétních...

DTS letos otevře Krzysztof Krecikij, Salesforce Regional Director...

Aktuality
Komora pomůže podnikatelům s elektronickým daňovým přiznáním

Hospodářská komora proto spustila na webové stránce www.komora.cz/dane/ návody,...

„Digitalizace musí být k uživateli přátelská a přinášet...

Aktuality
Největší logistický kongres v ČR se blíží

Logistika a doprava patří mezi nejdůležitější pracovní úkony mezi...

Všechny zmíněné faktory představují příležitost pro spojení s loajální...

Velký kongres EASTLOG, který se bude konat 30....