Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny23. 12. 2021 16:38

Vycházející hvězdy ze světa startupů triumfovaly na velkém finále soutěže EIT Jumpstarterv

Dva české startupy mezi sedmi evropskými hvězdami

EIT Jumpstarter, preakcelerační program podporovaný Evropským inovačním a technologickým institutem, vyhlásil sedm nejslibnějších startupů v oblasti zdraví, potravin, surovin, energie, městské mobility, výroby a nového evropského Bauhausu. Ve velkém finále programu uspěly ve svých kategoriích mimo jiné dva startupy z České republiky: Nano Pure Precision vyhrál v kategorii EIT Raw Materials se svým řešením v oblasti nanočástic, dalším českým vítězstvím, tentokrát v kategorii EIT Manufacturing, je startup RoboTwin zaměřující se na zefektivnění automatizace specializovaných úkonů pomocí inteligentní výuky robotů. Oba projekty byly společně s dalšími pěti výherci oceněny díky svému velkému potenciálu už v rané fázi vývoje.

Sabine Schumann autor

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Nano Pure Precision se zaměřuje na jeden z hlavních problémů výzkumu souvisejícího s nanovědou: zkřížené chemické účinky, které vznikají v důsledku rozsáhlého odpadu obklopujícího povrch komerčně dostupných nanočástic. Nano-Pure v reakci na tuto skutečnost využívá laserovou technologii, která mu umožňuje produkovat vysoce kvalitní nanočástice jakéhokoli prvku s bezodpadovým povrchem.

RoboTwin provádí automatizaci na základě snímání pohybu a napodobování. Jedná se o soubor hardwaru a softwaru, který sleduje pohyb pracovníka, získává jeho know-how a automaticky generuje optimální programy robota. RoboTwin tak představuje řešení, které vyhovují potřebám malých a středních výrobců a uspěje i tam, kde běžná automatizace selhává.

Mimo zmíněné české zástupce excelovalo v dalších pěti kategoriích 5 evropských startupů

Cílem programu EIT Jumpstarter je pomoci mladým inovátorům z rozvíjejících se regionů EU   a proměnit jejich vědecké nápady a objevy v úspěšný business. Vítězové soutěže byli vybráni v sedmi kategoriích: zdraví, potraviny, suroviny, energie, městská mobilita, výroba a Nový evropský Bauhaus (zaměřený na udržitelný a inkluzivní životní prostor).

„Letošní rok byl pro EIT Jumpstarter, který letos slaví pátý ročník vskutku jedinečný: nejenže jsme přivítali účastníky z nových regionů, ale do programu byla zařazena nová kategorie New European Bauhaus. Díky těmto změnám se tento vysoce konkurenční program stal ještě zajímavější. Skutečnost, že letos přišel rekordní počet přihlášek, je důkazem, že EIT Jumpstarter je pro mnohé referenčním bodem. To nám dává obrovskou motivaci pokračovat v naší práci s ještě větším impulsem pro podporu inovací v rozvíjejících se evropských regionech,“ řekla Dora Marosvolgyi, ředitelka, Cross-KIC Strategické regionální inovace, EIT Health.

Od roku 2017 bylo v rámci programu vyškoleno 570 startupů. Jen letos organizátoři obdrželi 548 přihlášek, přičemž 42 z nich dostalo šanci představit svůj projekt odborné porotě a soutěžit o finanční ceny – nejlepší týmy v každé kategorii získaly 10 000 eur a přístup do sítě EIT Communities. Inovátoři se naučili základy budování životaschopného obchodního modelu, mentoři programu jim poskytli neocenitelné poznatky a pomohli jim ověřit jejich obchodní modely. Díky úzké spolupráci s komunitami EIT se EIT Jumpstarter stal jedním z klíčových preakceleračních nástrojů pro přenos inovativních nápadů z laboratoří na trh.

EIT Jumpstarter vznikl spoluprací šesti společenství Evropského institutu inovací a technologií: EIT Health, EIT RawMaterials, EIT Food, EIT InnoEnergy, EIT Manufacturing a EIT Urban Mobility z regionů EIT Health InnoStars . Společně organizují EIT Jumpstarter, jehož cílovou skupinou jsou vědecké projektové týmy, inovátoři, vědci, doktorandi a studenti magisterského studia. V průběhu programu si startupové týmy osvojují základy vypracování podnikatelského záměru. Projekt EIT Jumpstarter byl spuštěn s cílem podpořit inovace v rozvíjejících se regionech EU. Úspěšní uchazeči se zúčastní Bootcampu, kde se setkají týmy ze sedmi kategorií programu a osvojí si základy vypracování podnikatelského záměru. Na konci Bootcampu prezentují své podnikatelské záměry na online akci Pitch Day. 130 nejlepších se dostane do dalšího kola, kde jsou školeni jako celek a mohou se hlouběji ponořit do vývoje funkčního podnikatelského modelu, zde si ověřují své základy vybudované v Bootcampu a vytvářejí své první podnikatelské plány. Poté následuje velké finále.

Program byl zahájen s cílem dosáhnout skutečné změny ve regionech středovýchodní a jižní Evropy prostřednictvím podpory inovací a podnikání. Tato část kontinentu je na tom, co se týče inovací, dost podobně: potenciál je obrovský, ve vědě se nachází jedinečné množství talentů, ale nápady inovátorů většinou zůstávají v šuplíku, přestože z průmyslu přicházejí konkrétní požadavky, které tak nejsou uspokojeny. Cílem projektu EIT Jumpstarter je propojit inovativní řešení s těmito potřebami a zvýšit konkurenceschopnost těchto regionů. V roce 2019 získal EIT Jumpstarter ocenění za nejlepší vzdělávací iniciativu v asociacích v rámci European Association Awards a v roce 2020 cenu The Emerging Europe Awards v kategorii Young Empowerment Initiative.

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...