Pátek 26. dubna 2024
ikona hodiny30. 12. 2021 20:24

Smartwings koronavirovou krizi zvládly a pokračují v úspěšné restrukturalizaci

Kvůli dopadům pandemie Covid-19 zaznamenala společnost Smartwings, a. s. za rok 2020 pokles počtu přepravených cestujících o 84% a ztrátu tržeb ve výši 13,8 miliardy korun. To spolu se znehodnocením finanční investice do společnosti České aerolinie a.s. vyústilo ve ztrátu 2,5 miliardy korun.

Vladimíra Dufková autor

Smartwings Group

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Společnost se v roce 2020 také potýkala se silně negativními dopady do hospodaření v souvislosti s uzemněnými letadly Boeing 737 MAX. V roce 2019 přitom společnost vykázala zisk ve výši 133,4 milionu korun a tržby společnosti dosáhly 18,2 miliardy korun. Smartwings byly do koronakrize dlouhodobě ziskovou společností a jeden z nejrychleji rostoucích leteckých dopravců ve střední Evropě. V současné době společnost prochází úspěšnou restrukturalizací.

„Rok 2020 byl výjimečným a mimořádně náročným rokem pro odvětví letecké dopravy, i pro Smartwings. Byl to nejtěžší rok v pětadvacetileté historii společnosti, ve kterém jsme dělali maximum možného proto, abychom udrželi společnost v provozu. Předpokládáme, že výsledek hospodaření za rok 2021 skončí již v kladných číslech a v průběhu roku 2022 věříme v další oživení poptávky,“ říká Jiří Jurán, člen představenstva a finanční ředitel Smartwings, a.s.

Smartwings, a.s., stejně jako společnost České aerolinie a.s., byla zásadně ovlivněna historicky největší globální krizí odvětví letecké přepravy v důsledku pandemie onemocnění Covid-19 a souvisejících opatření vlád prakticky ve všech zemích světa. Nicméně ztráta, kterou společnost v důsledku koronavirové krize v roce 2020 utrpěla, je v porovnání s ostatními leteckými dopravci mnohonásobě nižší (Lufthansa – ztráta 175,5 mld. Kč, vlastník British Airways (IAG) ztráta – 194 mld. Kč, Ryanair – ztráta 20,8 mld. Kč, Air France-KLM – ztráta 184 mld. Kč, El Al – ztráta 531 mil. USD, atd.), přičemž většina těchto společností, na rozdíl od Smartwings, obdržela cílené mnohamiliardové státní dotace.

V jarních měsících nouzového stavu 2020 byla pro určité období letecká doprava zcela zastavena. Smartwings Group okamžitě reagovala na potřeby občanů ČR a na požadavky vlády a podílela se na zajištění dopravy potřebného zdravotnického materiálu z Asie a na repatriaci českých občanů ze zahraničí do ČR.

Podle Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA) byl trh letecké dopravy v České republice nejvíce postiženým evropským trhem pandemií koronaviru a restrikcemi v cestování. Skupina Smartwings přesto zůstala na Letišti Václava Havla Praha největším leteckým dopravcem.

V důsledku pandemie onemocnění Covid-19 a navazujících opatření skupina Smartwings realizovala celou řadu radikálních úsporných opatření a propustila na šest stovek zaměstnanců.

V březnu 2021 se společnosti podařilo dosáhnout dohod s tuzemskými bankami v čele s UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia při využití programu Covid Plus a společnosti byl poskytnut syndikovaný úvěr ve výši 2 miliard korun, jehož jistina je z 80 % zajištěna ručením EGAP. Agentem syndikovaného úvěru je UniCredit Bank. Zároveň se podařilo uzavřít řadu smluvních restrukturalizačních ujednání s klíčovými obchodními partnery. Společnost také obdržela finanční pomoc v řádu vyšších stovek milionů korun od svých českých akcionářů, zejména společnosti Unimex Group.

Smartwings, a.s. je největší česká letecká společnost patřící do koncernu Smartwings Group. V letní sezóně nabízí z českých letišť letecká spojení do 80 destinací.

Smartwings Group, jehož členy jsou letecké společnosti Smartwings, a.s., Smartwings Poland, Sp. z.o.o., Smartwings Slovakia, s.r.o., Smartwings Hungary, Kft, provozuje lety nejen z České republiky, ale také v Polsku, Francii, Německu, Izraeli, Maďarsku, na Slovensku, Kanárských ostrovech, aj. Kromě pravidelných linek a charterových letů dlouhodobě zajišťuje také velké množství speciálních letů pro mezinárodní firmy, světové humanitární a sportovní organizace. Flotila Smartwings Group čítá 43 letadel.

Články autora Vladimíra Dufková

Nejnovější články

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Nejnovější Pohled z praxe

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Pohled z praxe
Holcim míří k uhlíkové neutralitě

Nejnovější krok směrem k udržitelnosti a ochraně životného prostředí...

„Díky těmto úpravám dojde ke snížení celkového množství...

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...